Κόσμος

Το βρήκαμε τώρα! Αντιεμβολιαστές και ακροδεξιοί ένα και τω αυτώ

Προ ολίγων ημερών η κα Φ. Πιπιλή προέβη στην εξής δήλωση:  Ή Χρυσή Αυγή ή κόμμα Κασιδιάρη ή κόμμα Σώρρα οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»...

Τώρα νέα έρευνα δείχνει ότι οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και οι λευκοί υπερασπιστές αποκτούν νέους οπαδούς και επιρροή επιλέγοντας θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το COVID-19.

«Οι Εβραίοι κατέχουν τον COVID όπως και όλο το Χόλιγουντ», λέει το συνοδευτικό κείμενο. «Ξυπνήστε άνθρωποι».

Η ανάρτηση είναι μία από τις πολλές που χρησιμοποιούν οι λευκοί υπέρμαχοι και οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές για να επεκτείνουν την εμβέλειά τους και να στρατολογήσουν οπαδούς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram, σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών που κοσκίνισαν σχεδόν μισό εκατομμύριο σχόλια σε σελίδες — που ονομάζονται κανάλια στο Telegram — που κατηγοριοποίησαν ως ακροδεξιούς από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, υποστηρίζει το Associated Press.

Η τακτική ήταν επιτυχής: Εννέα από τις 10 δημοσιεύσεις με τις περισσότερες προβολές στο δείγμα που εξέτασαν οι ερευνητές περιείχαν παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων ή τις φαρμακευτικές εταιρείες που τα κατασκευάζουν. Ένα κανάλι Telegram είδε τους συνολικούς του συνδρομητές να δεκαπλασιάζονται αφού στράφηκε στις θεωρίες συνωμοσίας για τον COVID-19.«Ο COVID-19 λειτούργησε ως καταλύτης για ριζοσπαστικοποίηση», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Ciaran O'Connor, αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου που εδρεύει στο Λονδίνο. «Επιτρέπει σε θεωρητικούς συνωμοσίας ή εξτρεμιστές να δημιουργούν απλές αφηγήσεις, πλαισιώνοντάς τις όπως εμείς εναντίον αυτών, το καλό εναντίον του κακού».

Άλλες δημοσιεύσεις υποβάθμισαν τη σοβαρότητα του κορονοϊού ή προώθησαν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την προέλευσή του. Πολλές από τις αναρτήσεις περιέχουν ρητορική μίσους που απευθύνεται σε Εβραίους, Ασιάτες, γυναίκες ή άλλες ομάδες ή βίαιη ρητορική που θα αφαιρούνταν αυτόματα από το Facebook ή το Twitter για παραβίαση των προτύπων αυτών των ιστότοπων.

Το Telegram, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει πολλά διαφορετικά είδη χρηστών σε όλο τον κόσμο, αλλά έχει γίνει το αγαπημένο εργαλείο ορισμένων ατόμων και φορέων της ακροδεξιάς, εν μέρει επειδή η πλατφόρμα δεν διαθέτει την εποπτεία περιεχομένου του Facebook, του Twitter και άλλων πλατφορμών.

Σε μια δήλωση στο Associated Press, η Telegram είπε ότι χαιρετίζει «την ειρηνική έκφραση ιδεών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τις οποίες δεν συμφωνούμε». Η δήλωση ανέφερε ότι οι συντονιστές παρακολουθούν τη δραστηριότητα και τις αναφορές χρηστών «προκειμένου να αφαιρέσουν τις δημόσιες εκκλήσεις για βία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο O'Connor είπε ότι πιστεύει ότι οι άνθρωποι πίσω από αυτές τις θέσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον φόβο και το άγχος σχετικά με τον COVID-19 για να προσελκύσουν νεοσύλλεκτους των οποίων η πίστη μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από την πανδημία.

Πράγματι, αναμειγνύονται με τις αναρτήσεις συνωμοσίας για τον COVID-19, ορισμένες άμεσες θέσεις στρατολόγησης. Για παράδειγμα, ένα τμήμα του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης της ακροδεξιάς ομάδας Proud Boys δημοσίευσε έναν σύνδεσμο σε μια είδηση ​​για μια τοπική συναγωγή και πρόσθεσε το μήνυμά του καλώντας τους οπαδούς να συμμετάσχουν μαζί τους. «Αγκάλιασε αυτό που σε κάλεσαν να είσαι», έγραφε η ανάρτηση, η οποία συνοδευόταν από μια σβάστικα.

Οι ερευνητές βρήκαν προτάσεις ότι ακροδεξιές ομάδες στο Telegram συνεργάζονται. Οι ερευνητές της ISD συνέδεσαν δύο ονόματα χρηστών που εμπλέκονται στη λειτουργία ενός καναλιού Telegram με δύο εξέχοντα μέλη της αμερικανικής ακροδεξιάς. Ο ένας ήταν προγραμματισμένος ομιλητής στο συλλαλητήριο Unite the Right του 2017 στο Charlottesville της Βιρτζίνια, όπου ένας λευκός υπέρμαχος έπεσε σκόπιμα σε ένα πλήθος αντιδιαδηλωτών, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας 35.


Τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά

Ο Gavin Yamey, γιατρός και καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Duke, έχει γράψει για την αύξηση των απειλών κατά των εργαζομένων στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είπε ότι η παρενόχληση είναι ακόμη χειρότερη για όσες είναι γυναίκες, έγχρωμοι, θρησκευτικής μειονότητας ή LGBTQ.

Ο Yamey, ο οποίος είναι Εβραίος, έχει λάβει απειλές και αντισημιτικά μηνύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός στο Twitter που καλεί την οικογένειά του να «εκτελεστεί». Φοβάται τις ρατσιστικές θεωρίες συνωμοσίας

 

Στην Ιταλία, ένας ακροδεξιός πολέμιος των εντολών εμβολίων ξέσπασε στα κεντρικά γραφεία των συνδικάτων και σε ένα νοσοκομείο. Τον Αύγουστο στη Χαβάη, κάποοι παρενόχλησαν τον Εβραίο υποδιοικητή αυτής της πολιτείας στο σπίτι του κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας για το εμβόλιο, κραδαίνοντας φυλλάδια με τη φωτογραφία του και τη λέξη «Εβραίος».

Αλλού, άνθρωποι έχουν πεθάνει μετά από ψευδείς θεραπείες, οι φαρμακοποιοί έχουν καταστρέψει φιαλίδια εμβολίων και άλλοι έχουν καταστρέψει τους πύργους τηλεπικοινωνιών 5G από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, λέει το AP.

Γεγονότα όπως η πανδημία αφήνουν πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται άγχος και να αναζητούν εξηγήσεις, σύμφωνα με τη Cynthia Miller-Idriss, διευθύντρια του Polarization and Extremism Research and Innovation Lab στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, που μελετά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να παρέχουν μια τεχνητή αίσθηση ελέγχου, είπε και πρόσθεσε:
«Αυτές οι ρατσιστικές θεωρίες συνωμοσίας δίνουν στους ανθρώπους μια αίσθηση ελέγχου, μια αίσθηση εξουσίας σε γεγονότα που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ανίσχυροι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


«Επιδίωξαν να παρενοχλήσουν μαζικά άτομα με απόψεις υπέρ του εμβολιασμού για να κάνουν τις αναρτήσεις τους ιδιωτικές ή να τις διαγράψουν, ουσιαστικά καταστέλλοντας τη φωνή τους», δήλωσε ο Μάικ Ντβιλιάνσκι, επικεφαλής ερευνών κυβερνοκατασκοπείας στη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook.

Ο O'Connor, ο ερευνητής της ISD, είπε ότι ιστότοποι όπως το Telegram θα συνεχίσουν να χρησιμεύουν ως καταφύγιο για εξτρεμιστές όσο δεν έχουν τις πολιτικές μετριοπάθειας των μεγαλύτερων πλατφορμών.

"Τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που βλέπετε σε άλλες πλατφόρμες, δεν υπάρχουν στο Telegram", είπε ο O'Connor. «Αυτό το κάνει ένα πολύ ελκυστικό μέρος για τους εξτρεμιστές».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ