Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Μεταναστευτικό: Περισσότερες επιστροφές-Μέτρα κατά της εργαλειοποίησης

Περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την επιστροφή όσων μεταναστών δεν έχουν δικαίωμα ασύλου περιλαμβάνει το κείμενο των συμπερασμάτων που προέκυψαν μετά την ανάλυση και αξιολόγηση του μεταναστευτικού ζητήματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από συγκεκριμένες χώρες και ειδικότερα -τη συγκεκριμένη περίοδο- από τη Λευκορωσία.

Το επικαιροποιημένο κείμενο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, να συνεργαστούν με τις χώρες της ΕΕ για να υιοθετήσουν μια «πιο ενοποιημένη» πολιτική για τους επαναπατριζόμενους μετανάστες που δεν δικαιούνται νόμιμη παραμονή.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημασία μιας πιο ενοποιημένης πολιτικής επιστροφών της ΕΕ και καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, μαζί με τα κράτη μέλη, να αναλάβουν γρήγορα δράση για να εξασφαλίσουν αποτελεσματικές επιστροφές», αναφέρουν τα συμπεράσματα.«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει τις προσπάθειες τρίτων χωρών να εργαλοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς», αναφέρει το έγγραφο, φωτογραφίζοντας τη Λευκορωσία, ενώ κατά το παρελθόν ανάλογη τακτική είχε ακολουθήσει και η Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Υπογραμμίζει, δε, το κείμενο συμπερασμάτων, «την ανάγκη ανάπτυξης εργαλείων για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης».

Όσον αφορά στην υπόθεση της Ουκρανίας και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα, οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν την υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και έκαναν λόγο για «πολλαπλές κυρώσεις» σε όλα τα επίπεδα, προς τη Ρωσία, αν και εφόσον το Κρεμλίνο προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες.

Τα τελικά συμπεράσματα για την Ουκρανία επιβεβαίωσαν την απειλή των ηγετών της ΕΕ να πλήξουν τη Ρωσία με «περιοριστικά μέτρα συντονισμένα με τους εταίρους» εάν η Μόσχα αναλάβει «οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας».

Προηγουμένως, τα συμπεράσματα περιλάμβαναν μόνο μια λιγότερο συγκεκριμένη αναφορά σε «τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος». Στα συμπεράσματα συνυπολογίστηκε και η θέση των ΗΠΑ και οι πιθανές κυρώσεις από κοινού με χώρες της ΕΕ.

Τα συμπεράσματα αναφέρουν περαιτέρω ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη η Ρωσία να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που προκαλούνται από τη στρατιωτική συσσώρευση κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία» και επίσης να περιορίσει την «επιθετική ρητορική».

Δείτε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό και την Ουκρανία: 

https://twitter.com/BarendLeyts/status/1471577686162223115?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1471577686162223115%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F1192375%2Feuropaiko-sumvoulio-gia-metanasteutiko-perissoteres-epistrofes-kai-metra-kata-tis-ergaleiopoiisis%2F

Ακολουθούν τα συμπεράσματα για την ασφάλεια: 

https://twitter.com/BarendLeyts/status/1471579711469981704?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1471579711469981704%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F1192375%2Feuropaiko-sumvoulio-gia-metanasteutiko-perissoteres-epistrofes-kai-metra-kata-tis-ergaleiopoiisis%2F

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Καταλήφθηκε η Παμπιέντα και προχωρούν στο Κουράχοβο οι Ρώσοι-Αμερικανός Συνταγματάρχης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο τελειώνουν όλα στην Ουκρανία (Βίντεο)

Εισήλθαν οι Ρώσοι στο Κουράχοβο μετά την Μαρίνκα ενώ η Πολεμική τους Αεροπορία ισοπεδώνει ουκρανικές δυνάμεις στο...
Ελληνοτουρκικά 0

Η Τουρκία «έγραψε» εκεί που ξέρει την Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση απογείωσε το ΚΑΑΝ και έκλεισε την περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Χίου

Νέες παράνομες Τουρκικές NAVTEX συνεχίζουν να θέτουν θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και κλείνουν την καρδιά του...