Κόσμος

Σιγκιρίγια: Οι αρχαίοι υδάτινοι κήποι της Σρι Λάνκα

Το Sigiriya, ένα αρχαίο βράχο-φρούριο και πρώην βασιλικό παλάτι, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο γνωστά αξιοθέατα της Σρι Λάνκα, προσελκύοντας μόλις περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες το 2019.

Χρονολογείται από το 477 μ.Χ., η Sigiriya θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα πολεοδομικού σχεδιασμού της Νότιας Ασίας και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς της χώρους. Το περίτεχνο παλάτι και η πανύψηλη κατασκευή του στην κορυφή του βράχου, καθώς και τα επικίνδυνα έργα τέχνης του, οδήγησαν στην καταχώρισή του το 1982 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco . Ωστόσο, ο έξυπνος κήπος και τα συστήματα νερού στους πρόποδες του βράχου είναι αυτά που το κάνουν εθνικό θησαυρό.

Οι κήποι στο Sigiriya δεν είναι μόνο οι καλύτερα διατηρημένοι υδάτινοι κήποι στη Νότια Ασία, αλλά μερικοί από τους παλαιότερους διαμορφωμένους κήπους στον κόσμο. Σημαντικοί επισκέπτες του 5ου αιώνα θα είχαν περπατήσει σε ένα μονοπάτι με τους εντυπωσιακά σχεδιασμένους υδάτινους κήπους και στις δύο πλευρές, που χρησίμευαν ως μεγάλη είσοδος στα περισσότερα από 1.200 σκαλοπάτια που οδηγούν στο παλάτι

Στο δοκίμιό του Sigiriya: City, Palace and Royal Gardens , ο Senake Bandaranayake, ιδρυτικός διευθυντής αρχαιολογίας στη Sigiriya, εξήγησε ότι η τοποθεσία είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός σκόπιμης συμμετρίας και ασυμμετρίας που παίζει τόσο σε φυσικές όσο και σε γεωμετρικές μορφές. «Οι κήποι στο Sigiriya αποτελούνται από τρία διακριτά αλλά αλληλένδετα τμήματα: τους συμμετρικούς ή γεωμετρικά σχεδιασμένους υδάτινους κήπους, το ασύμμετρο ή οργανικό σπήλαιο και τον κήπο με ογκόλιθους, τον κλιμακωτό ή πεζόδρομο κήπο που περιβάλλει τον βράχο, τον (μινιατούρα) υδάτινο κήπο και τους κήπους του παλατιού. η κορυφή του βράχου», έγραψε.

Το παλάτι του 5ου αιώνα χτίστηκε για να θυμίζει λιοντάρι, με τα πόδια να πλαισιώνουν την κύρια είσοδο 

Μέσα στους κήπους υπήρχαν περίτεχνα σχεδιασμένες πισίνες, σιντριβάνια, ρυάκια και πλατφόρμες που κάποτε φιλοξενούσαν περίπτερα και καλλιτέχνες. «Για σύγκριση, θα έμοιαζε με ένα σύγχρονο πολυτελές θέρετρο με όμορφους κήπους και πισίνες», δήλωσε η Sumedha Chandradasa, λέκτορας ξεναγού στη Σρι Λάνκα για περισσότερα από 24 χρόνια.

Παραδόξως, ο λεπτομερής σχεδιασμός αυτών των κήπων δεν είναι το πιο εντυπωσιακό. μάλλον έτσι λειτουργούν. Αυτά τα συστήματα νερού θεωρούνται ένα θαύμα μηχανικής λόγω της χρήσης υδραυλικής ενέργειας, συστημάτων υπόγειων σήραγγας και βαρυτικής δύναμης που δημιουργεί ένα οπτικά εντυπωσιακό σύστημα πισινών και σιντριβανιών που εξακολουθεί να λειτουργεί σχεδόν 1.500 χρόνια αργότερα.

Μερικοί κάτοικοι της Σρι Λάνκα εξακολουθούν να πιστεύουν στην αρχαία λαογραφία που λέει ότι όλο το νερό που γεμίζει τα ρυάκια του κήπου ρέει από τη λίμνη στην κορυφή του βράχου. Στην πραγματικότητα, το νερό του ανακτορικού συγκροτήματος προέρχεται από μια κοντινή δεξαμενή.

Μια σειρά υπόγειων σωλήνων από τερακότα χρησιμοποιούν βαρυτική δύναμη και υδραυλική πίεση για να στείλουν νερό από τη δεξαμενή Sigiriya (με ελαφρώς υψηλότερο υψόμετρο από τους κήπους) στις διάφορες πισίνες, σιντριβάνια και ρέματα σε όλους τους άψογα οργανωμένους κήπους.

Ωστόσο, μέρος του νερού του κήπου προέρχεται από την κορυφή της Σιγκιρίγια. Οι πισίνες στην κορυφή του βράχου είναι γεμάτες με βρόχινο νερό και μια σειρά αποχετεύσεων που κόβονται στο βράχο συνδέονται με μια μεγάλη δεξαμενή, η οποία τροφοδοτείται στο υπόγειο σύστημα αγωγών για να βοηθήσει στον εφοδιασμό των κήπων με νερό. «Η συνολική σύλληψη περιλαμβάνει το πλέξιμο μιας σειράς υδραυλικών κατασκευών ποικίλης κλίμακας και χαρακτήρα σε ένα ενιαίο περίπλοκο δίκτυο – ένα περίπλοκο αριστούργημα αρδευτικού σχεδιασμού», έγραψε ο Bandaranayake.

Ο Bandaranayake σημειώνει επίσης στο δοκίμιό του ότι κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, βρέθηκαν αγωγοί νερού σε διαφορετικά βάθη, που είναι πιθανό να επιτύχουν διαφορετικά επίπεδα νερού. κάτι που απαιτούσε αριστοτεχνική γνώση της φυσικής και της μηχανικής.

Αν και η προέλευση του συγκροτήματος χρονολογείται στον 5ο αιώνα, η ιστορία για το πώς δημιουργήθηκε μοιάζει περισσότερο με μια σύγχρονη σαπουνόπερα. Πριν από τη Σιγκιρίγια, η βασιλική πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα βρισκόταν στην Ανουρανταπούρα, πάνω από 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά. Ένα πραξικόπημα, υπό την ηγεσία του γιου του βασιλιά Dhatesena από μια μη βασιλική σύζυγο, οδήγησε στον αιματηρό θάνατό του και τον δόλιο γιο, τον βασιλιά Kasyapa, να πάρει τον θρόνο.

Η Sigiriya θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα πολεοδομικού σχεδιασμού της Νότιας Ασίας

Ο Κασιάπα μετέφερε τη βασιλική πρωτεύουσα στη Σιγκιρίγια, ή «Σιμχα-γκίρι» που σημαίνει «Βουνό των Λιονταριών», και έχτισε ένα νέο παλάτι στην κορυφή του βράχου. Όταν πλησιάζετε τις σκάλες που οδηγούν στην κορυφή του βράχου και στο συγκρότημα των ανακτόρων από πάνω, καταλαβαίνετε γιατί. «Η θεωρία είναι, σύμφωνα με το The Ancient Chronicles [τα ιστορικά χρονικά της Σρι Λάνκα], ότι έχτισε το παλάτι για να μοιάζει με οκλαδόν λιοντάρι», εξήγησε ο Jagath Weerasinghe, ομότιμος καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και διευθυντής αρχαιολογίας της Sigiriya. «Τα πόδια του λιονταριού είναι η κύρια είσοδος που θα σε πάει στην κορυφή του βουνού».

Ο βασιλιάς Kasyapa κυβέρνησε από εκεί μέχρι το 495 μ.Χ., όταν το εγκατέλειψε και η τοποθεσία έγινε βουδιστικό μοναστήρι.

Μια περιοχή, γνωστή ως «μικροσκοπικοί υδάτινοι κήποι» (όχι και τόσο μινιατούρα, πλάτους 30 μέτρων και μήκους 90 μέτρων), χωρίστηκε σε πέντε τμήματα με πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου ενός φιδιού σε σχήμα ρέματος που απαιτούσε δομικό σχεδιασμό πολύ μπροστά από την εποχή του. "Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι η χρήση αυτών των υδάτινων περιβαλλόντων με βοτσαλωτά ή μαρμάρινα δάπεδα, καλυμμένα με ρηχά, αργά κινούμενα νερά. Αυτά, αναμφίβολα, χρησίμευαν ως συσκευή ψύξης και ταυτόχρονα είχαν μεγάλη αισθητική γοητεία, δημιουργώντας ενδιαφέροντα οπτικά και ηχητικά εφέ», έγραψε ο Bandaranayake.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Weerasinghe, αυτοί οι μικροσκοπικοί υδάτινοι κήποι θα είχαν την καλύτερη εμπειρία τη νύχτα, κάτω από την αντανάκλαση του σεληνόφωτος στις ρηχές πισίνες. Ενώ οι μικροσκοπικοί υδάτινοι κήποι δεν είναι πλέον τόσο εντυπωσιακοί όσο θα ήταν στα τέλη του 400, τα χαμηλά επίπεδα νερού και οι πλατφόρμες στη λίμνη έχουν κάνει τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνταν για μουσικές παραστάσεις - ένα απίστευτα προσεγμένο σχεδιαστικό χαρακτηριστικό για εκείνη την περίοδο.

Κατά μήκος του εδάφους μπροστά από τον βράχο, μέσα από τους μικροσκοπικούς κήπους με νερό μέχρι το ρυάκι του σε σχήμα φιδιού, βρίσκονται οι χαρακτηριστικές βρύσες του Sigiriya.

Είναι κατασκευασμένα από ασβεστολιθικές πλάκες με συμμετρικές τρύπες, και ακόμη και μετά από 1.500 χρόνια, εξακολουθούν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια των ετήσιων βροχών των μουσώνων. "Κάτω από το σιντριβάνι υπάρχει ένας μικρός θάλαμος όπου το νερό πιέζει, αναγκάζοντας το νερό να φουσκώσει μέσα στο σιντριβάνι περίπου τέσσερις ή πέντε ίντσες όταν η στάθμη του νερού είναι υψηλή", εξήγησε ο Chandradasa.

Πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν στις πισίνες υποδεικνύουν ότι θα είχαν χρησιμοποιηθεί για κολύμπι 

Θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τη βασιλική οικογένεια και τη σύζυγο γυναικών του Kasyapa, αυτά τα σιντριβάνια και οι πισίνες, ειδικά η μεγάλη λίμνη στην κορυφή της Sigiriya, σχεδιάστηκαν ως πισίνες για να προσφέρουν ανακούφιση από τον καυτό ήλιο της Νότιας Ασίας, με πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν κάτω. μέσα στο νερό.

Πέρα όμως από την ομορφιά και την πρακτικότητά τους, οι υδάτινοι κήποι είχαν άλλο σκοπό. «Ο Kasyapa ήθελε να παρουσιάσει το νερό με έναν ιδιαίτερο τρόπο», είπε ο Weerasinghe. Εκτός από τη χρήση τους για ευχαρίστηση, έστειλαν επίσης ένα ισχυρό μήνυμα για τη δύναμη και την εφευρετικότητά του σε όποιον αμφέβαλλε για τον βασιλιά Kasyapa, ειδικά τους μοναχούς Mahavihara, που αποτελούσαν το πιο ισχυρό μοναστήρι στην Anuradhapura και ήταν υπέρ του πατέρα του.

«Όταν κοιτάς αυτόν τον περίτεχνο και πολύ ενδιαφέρον τρόπο χρήσης του νερού στον βασιλικό περίβολο της Sigiriya, λέει κάτι σε αυτούς τους ανθρώπους για τη δύναμή του», πρόσθεσε ο Weerasinghe.

Από ψηλά, το σύστημα υδάτινου κήπου κάτω ήταν καθαρό, τέλεια κεντραρισμένο και εντυπωσιακά ευθυγραμμισμένο. Η θέα της καταπράσινης ζούγκλας που σμίγει με τον γαλάζιο ορίζοντα έμοιαζε ατελείωτη. Ήταν ένα ιδανικό μέρος για ένα παλάτι με κήπους αντάξιους του ισχυρού βασιλιά που το έχτισε.

«Απλά φανταστείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, υπάρχουν σύννεφα που κάθονται σε αυτόν τον λόφο», είπε ο Weerasinghe. "Τότε, περπατάτε μέσα από αυτόν τον κήπο και βλέπετε αυτή τη μεγάλη λίμνη με αυτά τα κύματα του νερού να κατεβαίνουν και τα σιντριβάνια να αναβλύζουν νερό. Φανταστείτε τι είδους εμπειρία θα ήταν αυτή."

Σχεδιασμένο για να εντυπωσιάσει, το μακρύ μονοπάτι προς το παλάτι πλαισιώθηκε από πισίνες και σιντριβάνια 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ