Κόσμος

Γιατί αυτά τα πέντε έθνη ενώνουν τις δυνάμεις τους στον Ειρηνικό

Η ναυτική δύναμη πέντε εθνών βρίσκεται σε ασκήσεις στη Θάλασσα των Φιλιππινών για το ANNUALEX 2021.

Καθώς οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας εντείνονται στον Ειρηνικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδυάζουν δυνάμεις στον Ειρηνικό, συγκεντρώνοντας μια διαφορετική ομάδα εθνών. Αυτή η πιο πρόσφατη άσκηση, ANNUALEX 2021, διευθύνεται από τις Ιαπωνικές Ναυτικές Δυνάμεις και είδε πέντε χώρες να επιχειρούν μαζί στη Θάλασσα των Φιλιππινών.

«Οι ναυτικές δυνάμεις που συμμετέχουν θα επιχειρούν σε ένα περίπλοκο θαλάσσιο περιβάλλον με ολοκληρωμένες εμπλοκές επιφανείας και αέρος που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν περαιτέρω τη συλλογική πολεμική ετοιμότητα, τη θαλάσσια υπεροχή και την προβολή ισχύος στον Ινδο-Ειρηνικό», αναφέρεται σε δήλωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που καλύπτει την άσκηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ιαπωνία συμμετείχαν μαζί, χωρίς έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία της στρατιωτικής συνεργασίας αυτής της χώρας. Ένας από τους σημαντικότερους συμμετέχοντες της άσκησης, ωστόσο, ήταν η Γερμανία.

Τέλος μιας απουσίας δύο δεκαετιών

Αν και η γερμανική συνεισφορά στο ANNUALEX 2021 είναι μέτρια, μόνο ένα πλοίο, η φρεγάτα FGS Bayern, δίνει τέλος σε μια σχεδόν εικοσαετή απουσία γερμανικής ναυτικής συμμετοχής στον Ειρηνικό.

«Ενώ οι συντονισμένες θαλάσσιες δεσμεύσεις με διεθνείς εταίρους αποτελούν μέρος των επιχειρήσεων ρουτίνας παρουσίας για πολλά ναυτικά σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό», αναφέρει η δήλωση του Ναυτικού των ΗΠΑ, «η ANNUALEX 2021 σηματοδοτεί την πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια που το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει σε θαλάσσιες ασκήσεις στην περιοχή».

Η ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία θα στέλνει μια φρεγάτα στην περιοχή σε διετή βάση με ένα πλοίο ανεφοδιασμού στη ρυμούλκηση.

Η οπτική της Ρωσίας

Αν και μερικές φορές ξεχνιέται, η Ρωσία είναι επίσης μια δύναμη του Ειρηνικού και σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία ανακοίνωσε την πρώτη της ναυτική άσκηση με την ASEAN, την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, μια οικονομική ένωση δέκα χωρών χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ένα tweet της ρωσικής αποστολής στην ASEAN εξήγησε ότι η άσκηση θα διεξαχθεί «στις 1-3 Δεκεμβρίου 2021 στα ινδονησιακά χωρικά ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Σουμάτρα [sic]» και θα περιλαμβάνει τον ναύαρχο Panteleyev, κατηγορίας Udaloy ανθυποβρυχιακό καταστροφέα.

Αν και η ρωσική συμμετοχή στην ASEAN είναι νέα, η εμπλοκή με το σώμα δεν είναι καινούργια για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα. Τα κράτη μέλη της ASEAN πραγματοποίησαν ασκήσεις με το Ναυτικό των ΗΠΑ το 2018 και το 2019 και την Κίνα το 2019.

Η γερμανική δέσμευση αποτελεί σημαντική εξέλιξη στη σχέση της χώρας με την Ασία. Ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης -και μια οικονομία που οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές στην Κίνα- το Βερολίνο ήταν απρόθυμο να ανατρέψει τη σχέση Βερολίνου-Πεκίνου. Αν και μια μόνο φρεγάτα είναι μια μικρή φυσική δέσμευση στον μεγαλύτερο ωκεανό του κόσμου, είναι ένα σημαντικό βήμα μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες απουσίας γερμανικής πολιτικής στον Ειρηνικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ