Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

“Κόκκινος συναγερμός” στην Τουρκία για φονική επιστροφή του “Εγκέλαδου”: ''Ήρθε η ώρα για τον σεισμό του Μαρμαρά''-Αυτό το ρήγμα είχε “σκουντήξει” την Πάρνηθα το 1999

Μπορεί εμείς σήμερα να ασχολούμαστε με τον σεισμό στην Ικαρία ωστόσο σε επιφυλακή βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα στην Τουρκία για μεγάλο σεισμό. Ο Καθηγητής Δρ. Okan Tüysüz είπε ότι ήρθε η ώρα για τον αναμενόμενο μεγάλο σεισμό στον Μαρμαρά!

Στο μεταξύ σήμερα σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ συγκλόνισε τη Σμύρνη της Τουρκίας, χωρίς θύματα ευτυχώς...Ο σεισμός σημειώθηκε στη δυτική επαρχία της Σμύρνης στις 7 το πρωί (4 π.μ. GMT) τοπική ώρα, σύμφωνα με το AFAD. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 56,18 χιλιόμετρα (34,90 μίλια) από την περιοχή Urla της Σμύρνης, με βάθος 3,97 χιλιόμετρα. Το AFAD ανέφερε επίσης ότι καταγράφηκε μετασεισμός 4,3 Ρίχτερ. Ο μετασεισμός φέρεται να σημειώθηκε σε βάθος 7,16 χιλιομέτρων. «Μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στην Urla, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές μέχρι στιγμής. Οι εργασίες σάρωσης πεδίου στην περιοχή συνεχίζονται επί του παρόντος», ανέφερε η AFAD στο Twitter.

Οι ανησυχίες για το το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά είναι συνηθισμένες αλλά τώρα ο Τούρκος καθηγητής πάει ένα βήμα παραπέρα...

Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, που αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στην πλάκα της Ευρασίας και εκείνη της Ανατολίας, συσσωρεύει κατά καιρούς ενέργεια, η οποία εκτονώνεται με σεισμούς. Όταν η ζώνη του ρήγματος είναι «κλειδωμένη», συμβαίνουν ισχυροί σεισμοί. Την τελευταία φορά που αυτό είχε συμβεί, ήταν το 1999, σε απόσταση περίπου 90 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, πλήττοντας κυρίως την πόλη Ιζμίτ (Νικομήδεια).

Μάλιστα το ρήγμα αυτό φέρεται κατά τους επιστήμονες να διέγειρε το ρήγμα της Πάρνηθας στον καταστροφικό σεισμό του 1999 στην Αθήνα. Ωστόσο έμπειρος σεισμολόγος μιλώντας στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ διευκρίνισε πως αυτό πρακτικά σημαίνει πως “έφερε τον σεισμό της Αθήνας πιο νωρίς, ενώ τον περιμέναμε μετά από δύο χρόνια από το ρήγμα τη Φυλής (Πάρνηθας)” . Επιπλέον καθησύχασε υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο ρήγμα της Πάρνηθας, όπως έχει συνηθίσει να λέγεται, δεν δίνει την κορύφωσή του (μέγιστη ισχύ περί τα 6 Ρίχτερ) κάθε 20 χρόνια που υποστηρίζονυ πρόχειρα κάποιοι, αλλά ανά εκατοντάδες χρόνια τουλάχιστον...

''Ήρθε η ώρα για τον σεισμό του Μαρμαρά'': οι 110 περιοχές στη γραμμή του ρήγματος

Ο Καθηγητής του ITU (Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης” Δρ.Okan Tüysüz έκανε δηλώσεις στον Alper Urus από το Haberturk για τη σεισμικότητα της Τουρκίας. Επισημαίνοντας ότι έχει έρθει η ώρα για τον μεγάλο σεισμό που αναμένεται στον Μαρμαρά, ο Tüysüz είπε, «Όταν συμβεί ο αναμενόμενος σεισμός στον Μαρμαρά, ένα σημείο στη Γιάλοβα θα μετατοπιστεί 5 μέτρα δυτικά σε σύγκριση με ένα σημείο στην Κωνσταντινούπολη».

Οι εξηγήσεις του Tüysüz αναφέρουν:

Στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερα από 500 ρήγματα που μπορούν να προκαλέσουν επιφανειακά σπασίματα. Αυτά τα ρήγματα εμφανίζονται στον ενεργό χάρτη ρηγμάτων της Τουρκίας που δημοσιεύτηκε το 2011 από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Εξερεύνησης Ορυκτών (MTA) . Το Επιμελητήριο Γεωλόγων Μηχανικών δημοσίευσε εκθέσεις για 22 επαρχίες που βρίσκονται σε ενεργά ρήγματα τους τελευταίους μήνες και δημοσίευσε αναφορές κατά τη διάρκεια των εβδομάδων ότι οι οικισμοί πρέπει να αποτρέπονται, όταν είναι δυνατόν, σε ενεργά ρήγματα και ποιοι πρέπει να είναι οι κανόνες, προσελκύοντας την προσοχή των αρμόδιων φορέων . Στη χώρα μας 22 επαρχίες βρίσκονται σε ρήγματα που ενδέχεται να προκαλέσουν επιφανειακές ρήξεις.

Υπάρχουν 24 πόλεις στη γραμμή του ρήγματος στην Τουρκία, 22 από τις οποίες είναι σαφείς και 2 αμφισβητούνται. Το Bolu είναι αμφιλεγόμενο, υπάρχει ένα ρήγμα στα νότια του, δεν είναι σίγουρο αν το ρήγμα που περνά από αυτό είναι ζωντανό, αλλά νομίζω ότι είναι ενεργό.

Η δεύτερη αμφιλεγόμενη πόλη είναι το Κοτζαέλι. Δεν υπάρχει βλάβη στο κέντρο της πόλης,αλλά ακριβώς νότια του. Κάποιοι το προσθέτουν επειδή η πόλη έχει μεγαλώσει μέχρι τώρα. Κάποιοι δεν δέχονται ότι ανήκουν στην περιφέρεια. Είναι δύσκολο να απαντήσω, αλλά νομίζω ότι δεν είναι κακό να δηλώνουμε τον αριθμό των επαρχιών στη γραμμή του ρήγματος ως 24.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενεργού Χάρτη Ρηγμάτων της Τουρκίας, υπάρχουν 110 περιοχές σε 45 επαρχίες των οποίων οι δομές βρίσκονται απευθείας στα ενεργά ρήγματα της χώρας μας. Επιπλέον, πολλές συνοικίες βρίσκονται πολύ κοντά σε ενεργά ρήγματα. Σύμφωνα με τους χάρτες που δημοσίευσε το MTA, καθορίστηκαν οι συνοικίες που βρίσκονται στο ενεργό ρήγμα. Ωστόσο, η θέση των περισσότερων σφαλμάτων δεν είναι γνωστή με ακρίβεια σε μέτρα. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί η ακριβής θέση των ενεργών ρηγμάτων με ειδικές μελέτες που θα γίνουν από γεωλόγους και γεωφυσικούς μηχανικούς”

 

Οι 110 περιοχές στη γραμμή του ρήγματος είναι οι εξής:

 

ADIYAMAN: Γκολμπάσι

AFYONKARAHİSAR: Τσάι, Δηνάριο, Kızılören, Sandıklı

ΑΓΚΥΡΑ: Σερεφλικοτσισάρ

ANTALYA: Demre

AYDIN: Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Mansion, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar

ΜΠΑΛΙΚΕΣΙΡ: Γκονέν, Μάγιας

ΜΠΑΤΜΑΝ: Κοζλούκ

BINGOL: Karliova, Yedisu

BOLU: Gerede, Yeniçaga

ΠΟΥΡΣΑ: Gemlik, Kestel, Mustafakemalpasa

CANAKKALE: Can, Yenice

CORUM: Lâcin

ΝΤΕΝΙΖΛΙ: Babadag, Cameli, Cardak, Honaz

DIYARBAKIR: στην περιοχή που το 1975 στο σεισμός 2385 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

DUZCE: Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı

ELAZIG: Palu, Sivrice

ΕΡΖΙΝΤΣΑΝ: Ουζουμλού

ΕΣΚΙΣΕΧΙΡ: Ινονού

ΓΚΑΖΙΑΝΤΕΠ: Islahiye

ΧΑΚΚΑΡΙ: Σεμδινλί

ΧΑΤΑΪ: Ερζίν, Χάσα, Κιριχάν, Πάγιας

ΙΣΠΑΡΤΑ: Egirdir, Senarkent, Uluborlu

ΙΖΜΙΡ: Kemalpasa, Seferihisar, Tire

K.MARAŞ: Nurhak, Türkoğlu

KAYSERİ: Talas, Yesilhisar

KIRIKKALE: Απότομη

ΚΙΡΣΕΧΙΡ: Ακπινάρ, Μουτσούρ

KOCAELİ: Başiskele, Derince, Gölcük, Kartepe

ΚΟΝΙΑ: Akşehir, Altınekin, Doğanhisar, Ilgın

KÜTAHYA: Gediz, Simav

ΜΑΛΑΤΙΑ: Akcadag

MANİSA: Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, Turgutlu

ΜΕΡΣΙΝ: Camliyayla, Mut

MUGLA: Μεντεσέ, Μίλας

MUŞ: Korkut, Varto

NIGDE: Altunhisar, Bor

OSMANİYE: Düziçi, Toprakkale

SAKARYA: Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca

ΣΑΝΛΙΟΥΡΦΑ: Μπόζοβα

ΣΙΡΤ: Ερούχ

ΣΙΡΝΑΚ: Beytussebap

SİVAS: Altınyayla, Yıldızeli

ΤΟΚΑΤ: Niksar, Pazar, Resadiye

VAN: Τσαλντιράν, Οζάλπ

ΓΙΑΛΟΒΑ: Αλτίνοβα, Τσινάρτσικ

 

Και ο καθηγητής συνεχίζει:

 

Στη χώρα μας το μέγεθος των περιοχών που κινδυνεύουν από σεισμό είναι 250.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 30% σε σύγκριση με την επιφάνεια ολόκληρης της χώρας. Συνοπτικά, ολόκληρη η Τουρκία απειλείται από σεισμούς. Ωστόσο, το 30% της χώρας κινδυνεύει από σεισμούς με υψηλή καταστροφική ικανότητα.

 

Μιλάμε εδώ και πολλά χρόνια ότι τα ρήγματα στον Μαρμαρά είναι πιθανό να σπάσουν, ότι αν σπάσουν αυτά τα ρήγματα θα συμβεί σεισμός μεγαλύτερος από 7 και σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο η Κωνσταντινούπολη αλλά και μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον Μαρμαρά να επηρεαστεί. Αυτή η κατάσταση έγινε πιο πιθανή μετά τον σεισμό της 17ης Αυγούστου 1999. Στο Μαρμαρά, ένας μεγάλος σεισμός συμβαίνει κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 250 χρόνια. Μαθαίνουμε για τους σεισμούς του 1509 και του 1766 ως τους τελευταίους μεγάλους σεισμούς από ιστορικές πηγές.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός περίπου μία φορά κάθε 250 χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν περάσει 255 χρόνια από το 1766, το διάστημα των υποτροπών έχει πλέον λήξει. Από την άλλη, οι μετρήσεις δείχνουν ότι το κομμάτι του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας στη Θάλασσα του Μαρμαρά μετακινείται κατά μέσο όρο 2 εκατοστά το χρόνο. Αυτό δείχνει ότι ένας παλμός περίπου 5 μέτρων έχει συσσωρευτεί τα τελευταία 255 χρόνια.

Με πιο απλά λόγια, όταν συμβεί ο αναμενόμενος σεισμός στον Μαρμαρά, ένα σημείο στη Γιάλοβα θα μετατοπιστεί 5 μέτρα δυτικά σε σύγκριση με ένα σημείο στην Κωνσταντινούπολη. Παρόμοια κατάσταση σημειώθηκε στον σεισμό της 17ης Αυγούστου 1999, όταν οι δύο αντλίες ενός βενζινάδικου που βρισκόταν στο ρήγμα στη Sakarya γλίστρησαν 5 μέτρα η μία σε σχέση με την άλλη.

Όταν τα ρήγματα κινούνται, συμπιέζουν τα πετρώματα προς την κατεύθυνση που κινούνται. Αυτό φέρνει μπροστά έναν ακόμη σεισμό που αναμένεται να συμβεί. Αυτό το ονομάζουμε μεταφορά πίεσης ή στην καθομιλουμένη ενεργοποίηση. Υπολογίζεται ότι η κίνηση στον σεισμό της 17ης Αυγούστου αυξάνει την πιθανότητα σεισμού στον Μαρμαρα κατά 15%

 

Όταν τα συνδυάσουμε όλα αυτά, είναι ώρα για σεισμό στον Μαρμαρά. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως απόλυτη δήλωση, γιατί η φύση μπορεί να μην συμπεριφερθεί ποτέ όπως την περιμένουμε”

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ