Κόσμος

Καμαρώστε μεσολαβητή! Ο Ερντογάν προσφέρθηκε να γίνει ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή .

Ο Ερντογάν φέρεται να έκανε αυτήν την δήλωση στο NTV σχετικά, γράφει η NationalPost .

"Είμαστε υπέρ της ειρήνης στην περιοχή. Έχουμε συζητήσει αυτά τα θέματα πολλές φορές με τη φίλη Ρωσία, και ειδικά με τον κ. Πούτιν. Είμαστε έτοιμοι για μεσολάβηση, διεξάγοντας διαπραγματεύσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τον κ. Πούτιν. Θα θέλαμε να συμμετάσχουμε στην επίλυση σε αυτό το θέμα", είπε ο Ερντογάν στους Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, επιστρέφοντας μετά από μια επίσκεψη στο Τουρκμενιστάν.

Νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους, ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ σχετικά με την ιδέα συνάντησης Πούτιν και Ζελένσκι στο Ντονμπάς με τη μεσολάβηση του Ερντογάν είπε ότι δε θα σχολιάσει ανεπίσημες πηγές. Αλλά διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν είναι μέρος στη σύγκρουση. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, αυτή η ιδέα δεν έχει νόημα.

«Θα αφήσω αυτήν την αναφορά χωρίς σχόλιο», είπε ο Πεσκόφ.

"Το πρόβλημα της επαλήθευσης είναι παλιό. Δεν έχει επιλυθεί μέχρι σήμερα. Ήταν και παραμένει αναπόσπαστο μέρος του γενικού συνόλου των θεμάτων και προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ μας", είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι το Κίεβο παρέδωσε στη Μόσχα μέσω του Τούρκου ηγέτη κατάλογο με 450 Ουκρανούς πολίτες, που φέρεται να κρατούνται στο Ντονμπάς και τη Ρωσία, και τώρα περίμενε την απάντηση της Μόσχας.

Επίσης, ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του Reuters επικαλούμενο πηγές που ανέφεραν ότι ο Ερντογάν φέρεται να κάλεσε τους Ρώσους και Ουκρανούς ηγέτες να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Τουρκίας-Ουκρανίας για το Ντονμπάς.

"Από πού προέρχονται αυτές οι πληροφορίες; Δεν κάνω ποτέ σχόλια σε πηγές", είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ