Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύσκεψη με τρεις Ευρωπαίους ομολόγους του στο Καλαί, ο Νταρμανέν της Γαλλίας είπε ότι η Βρετανία πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να φροντίσει να γίνει λιγότερο ελκυστική, από οικονομικής άποψης, για τους μετανάστες χωρίς επίσημα έγγραφα.
«Η Βρετανία έφυγε από την Ευρώπη, αλλά όχι και από τον κόσμο. Χρειάζεται να εργαστούμε σοβαρά σε αυτά τα θέματα (…) χωρίς να μας κρατά σε ομηρεία η βρετανική εσωτερική πολιτική», συνέχισε, προσθέτοντας ότι στις ιδιωτικές συζητήσεις το ύφος του Λονδίνου δεν είναι ίδιο με εκείνο που παρουσιάζεται στις δημόσιες δηλώσεις.
Η Γαλλία διαχειρίζεται το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στη Βρετανία εδώ και 25 χρόνια και ήρθε η ώρα να ξυπνήσει το Λονδίνο, είπε επίσης ο Νταρμανέν. «Αν έρχονται οι μετανάστες στο Καλαί, στη Δουνκέρκη ή στη βόρεια Γαλλία, το κάνουν επειδή τους προσελκύει η Αγγλία, ιδίως η αγορά εργασίας εκεί, ότι μπορείς να εργαστείς στην Αγγλία χωρίς καμία ταυτοποίηση. Η Βρετανία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και να περιορίσει την οικονομική ελκυστικότητά της», επέμεινε.
Στη σύνοδο δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Ωστόσο η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των συνόρων, συμφώνησε στη σύσκεψη αυτή να παράσχει ένα αεροπλάνο το οποίο θα επιτηρεί τη βόρεια ακτογραμμή της Γαλλίας. Το αεροσκάφος αυτό «θα πετάει νύχτα και μέρα» στην περιοχή είπε ο Νταρμανέν, διαβεβαιώνοντας ότι το Παρίσι έχει την πρόθεση «να συνεργαστεί με τους φίλους Βρετανούς» αλλά «επί ίσοις όροις» ώστε να ελεγχθεί αυτή η μεταναστευτική οδός.
Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, που μετείχε στη σύσκεψη, έκρινε ότι «επείγει» να υιοθετηθεί μια συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας για το μεταναστευτικό.
«Η Βρετανία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, χρειάζεται μια συμφωνία» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείοιυ και της ΕΕ, είπε ο Στέφαν Μάγιερ.