Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία ξεκινά τη σειριακή παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων Ζirkon για το Πολεμικό Ναυτικό της

Η Ρωσική Στρατιωτική-Βιομηχανική Εταιρία Έρευνας και Βιομηχανική Ένωση Μηχανουργικής Κατασκευής (MIC NPO Mashinostroyenia) στην πόλη Reutovo της περιοχής της Μόσχας ξεκίνησε μια σειριακή παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων Ζirkon για το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας, δήλωσε στο TASS πηγή που βρίσκεται κοντά στην κατάσταση.

«Μια σειριακή παραγωγή πυραύλων Ζirkon βρίσκεται σε εξέλιξη στο NPO Mashinostroyenia, αν και οι κρατικές δοκιμές των επιφανειακών εκτοξεύσεων αυτού του πυραύλου θα συνεχιστούν», δήλωσε η πηγή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στις 3 Νοεμβρίου ότι οι δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου κρουζ Ζirkon πλησιάζουν στην ολοκλήρωση και ότι θα αρχίσουν να φτάνουν για το ρωσικό Ναυτικό από τον επόμενο χρόνο. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε στον Πούτιν στις 18 Νοεμβρίου για την επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση ενός υπερηχητικού πυραύλου Ζirkon στη Λευκή Θάλασσα.

Πηγή στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία είπε στο TASS νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι δοκιμές ανάπτυξης του υπερηχητικού πυραύλου Ζirkon από υποβρύχιο φορέα μετά από δύο επιτυχημένες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις θα επαναληφθούν από το τροποποιημένο πυρηνικό υποβρύχιο Project 885M (Yasen-M) το 2024.

Στις 4 Οκτωβρίου, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Severodvinsk εκτόξευσε για πρώτη φορά υπερηχητικούς πυραύλους Ζirkon από την επιφάνειά του και βύθισε θέση στη Λευκή Θάλασσα.

Μια πηγή είπε νωρίτερα στο TASS ότι οι δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου Ζirkon θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο και θα συνεχιστούν τον Δεκέμβριο. Συνολικά, προγραμματίζονται πέντε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις κατά θαλάσσιων και παράκτιων στόχων. Στις 24 Αυγούστου 2021, υπογράφηκε σύμβαση στη διεθνή έκθεση όπλων Army 2021 για την παράδοση υπερηχητικών πυραύλων Ζirkon στα ρωσικά στρατεύματα.

Ο υπερηχητικός πύραυλος πολλαπλών χρήσεων Ζirkon έχει σχεδιαστεί για να χτυπά θαλάσσιους και επίγειους στόχους.

Ο Πρόεδρος Πούτιν είπε νωρίτερα ότι οι υπερηχητικοί πύραυλοι Ζirkon που μπορούν να πετούν με ταχύτητα 9 Mach (εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου) και να χτυπούν στόχους σε απόσταση άνω των 1.000 km θα τεθούν σύντομα σε συναγερμό.

Η Ρωσία σκοπεύει να εξοπλίσει τα υποβρύχια και τα πλοία επιφανείας της με υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα Ζirkon.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το TASS, το τροποποιημένο υποβρύχιο Perm, το οποίο είναι το πέμπτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Project 885M, θα είναι ο πρώτος τακτικός υποβρύχιος φορέας υπερηχητικών πυραύλων Ζirkon. Το υποβρύχιο πρόκειται να τεθεί σε υπηρεσία με το ρωσικό ναυτικό το 2025.

Το Sevmash Shipyard (μέρος της United Shipbuilding Corporation) κατασκευάζει επί του παρόντος έξι υποβρύχια Project 885M. Τα κύρια υποβρύχια Project 885 και Project 885M Severodvinsk και Kazan βρίσκονται σε επιχειρησιακή υπηρεσία με το ρωσικό Ναυτικό, ενώ το πρώτο σειριακά κατασκευασμένο υποβρύχιο Project 885M υποβάλλεται σε δοκιμές και πρόκειται να τεθεί σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Μείναμε...μπουκάλα! Η Τουρκία στον κόλπο να μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη- Ανακοίνωση Ερντογάν αποκαλύπτει το κόλπο-γκρόσο με τις ΗΠΑ

Μας πουλήσαν όλοι οι " φίλοι μας" διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να αποκτήσει ποτέ μεγάλη γεωστρατηγική και ενεργειακή...
Εθνικά θέματα 0

Νέα ειδικού τύπου αμυντική προσέγγιση με την Γαλλία! Η ελληνική διπλωματία στρέφεται στο Παρίσι για βοήθεια στις τουρκικές προκλήσεις μετά το άδειασμα από ΗΠΑ

Αφορμή η επίσκεψη του Υπουργού άμυνας στο Παρίσι για την συμφωνία παραλαβής με τις Φρεγάτες Belhara