Κόσμος

Λαβρόφ: Η σύμπραξη Ρωσίας-Ινδίας-Κίνας συμβάλει στην προώθηση της πολυπολικής παγκόσμιας τάξης

Το σχήμα Ρωσίας-Ινδίας-Κίνας (RIC) έχει συμβάλει στην οικοδόμηση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και του κανόνα του διεθνούς δικαίου και αποτελεί βασικό παράγοντα της παγκόσμιας και περιφερειακής πολιτικής, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή στη διαδικτυακή συνάντηση του RIC.

"Το σχήμα RIC παραμένει ένας από τους βασικούς παράγοντες της παγκόσμιας και περιφερειακής πολιτικής, που αναγνωρίζεται για τη διασφάλιση της ασφάλειας, τη βελτίωση της αρχιτεκτονικής των διακρατικών σχέσεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού καθώς και την προώθηση της ευρείας οικονομικής ολοκλήρωσης στον ευρασιατικό χώρο. Η τρόικα είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας για τη διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης και δημοκρατικής πολυπολικής παγκόσμιας τάξης με συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, συμβάλλει στην καθιέρωση παγκόσμιων αξιών όπως η πολυμέρεια, η ισότητα και το κράτος του διεθνούς δικαίου στην παγκόσμια σκηνή" εξήγησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα ενώνονται με την αποκήρυξη του εμπορικού προστατευτισμού και των μονομερών κυρώσεων με πολιτικά κίνητρα. Επιπλέον, απορρίπτουν τη χρήση βίας στις διεθνείς υποθέσεις. "Εργαζόμαστε μαζί σε μια εκτεταμένη ατζέντα στην πλατφόρμα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της G20, των BRICS και του SCO. Υποστηρίζουμε μηχανισμούς συνεργασίας με επίκεντρο την ASEAN στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένων των συνθηκών της συνεχιζόμενης πανδημίας, το σύστημα διεθνών σχέσεων έχει αντιμετωπίσει τρομακτικές προκλήσεις στον τομέα της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. "Ο ιός πυροδότησε μια κρίση στην παγκόσμια διαχείριση. Η αύξηση των προστατευτικών και απομονωτικών απόψεων έχει γίνει μια σοβαρή δοκιμασία δύναμης για τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς", επεσήμανε ο Λαβρόφ.

«Η σημερινή ανταλλαγή απόψεων για τα πιο πιεστικά ζητήματα της διεθνούς ατζέντας έχει μεγάλη σημασία εν μέσω της αυξανόμενης αναταραχής σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Ελπίζω ότι ο διάλογος θα συμβάλει στην πληρέστερη ανάπτυξη του τεράστιου και πραγματικά στρατηγικού δυναμικού που έχει η RIC», κατέληξε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Μείναμε...μπουκάλα! Η Τουρκία στον κόλπο να μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη- Ανακοίνωση Ερντογάν αποκαλύπτει το κόλπο-γκρόσο με τις ΗΠΑ

Μας πουλήσαν όλοι οι " φίλοι μας" διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να αποκτήσει ποτέ μεγάλη γεωστρατηγική και ενεργειακή...
Εθνικά θέματα 0

Νέα ειδικού τύπου αμυντική προσέγγιση με την Γαλλία! Η ελληνική διπλωματία στρέφεται στο Παρίσι για βοήθεια στις τουρκικές προκλήσεις μετά το άδειασμα από ΗΠΑ

Αφορμή η επίσκεψη του Υπουργού άμυνας στο Παρίσι για την συμφωνία παραλαβής με τις Φρεγάτες Belhara