Κόσμος

Τουρκία: Σπουδαία ανακάλυψη στη Χαρράν-Στην επιφάνεια αρχαία κατασκευή ενός εκ των παλαιότερων οικισμών του κόσμου

Τα ερείπια ενός Μεντρεσέ του 12ου αιώνα αποκαλύφθηκαν στη Χαρράν, την αρχαία πόλη της Μεσοποταμίας που βρίσκεται στην Τουρκία, που αποτελεί έναν από τους πιο παλιούς οικισμούς στον κόσμο και συγκαταλέγεται στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με όσα είπε στο κρατικό πρακτορείο Αναντολού, ο πρόεδρος του Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Χαρράν και επικεφαλής των ανασκαφών στα ερείπια της πόλης καθηγητής Μεχμέτ Ονάλ, οι εργασίες γίνονται επί οκτώ χρόνια στην νοτιοανατολική επαρχία της πόλης.

Η Χαρράν, όπως αναφέρει η Hurriyet, αναφέρεται συχνά σε ιστορικά βιβλία καθώς θεωρείται ως ένας από τους παλαιότερους οικισμούς στον κόσμο.

https://twitter.com/HDNER/status/1463149838934024193?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1463149838934024193%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fsputniknews.gr%2F20211124%2Fspoydaia-anakalypsi-stin-harran-stin-epifaneia-arhaia-kataskeyi-me-dekades-domatia-pyles-kai-stoes-20580447.html

Ο καθηγητής Ονάλ επισήμανε ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν δρόμο, μία πύλη μνημείου και έναν Μεντρεσέ (ίδρυμα μόρφωσης, κοσμικό ή θρησκευτικό στις μουσουλμανικές χώρες), κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αυτού του χρόνου.

Ο Ονάλ υπενθύμισε ότι βρήκαν τις πρώτες αρχαιολογικές πληροφορίες στα ερείπια του τζαμιού Ουλού και των λουτρών Καρσί, όπου ζούσαν πάνω από 300 σημαντικοί επιστήμονες της εποχής.

«Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, αποκαλύψαμε έναν Μεντρεσέ που ανήκει στην περίοδο Ζενγκίντ. Όπως γνωρίζουμε, η Χαρράν είχε πέντε Μεντρεσέδες. Βρήκαμε τον πρώτο εξ αυτών για πρώτη φορά», συμπληρώνει ο καθηγητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ταυτοποιήσαμε 24 δωμάτια στο έδαφος. Μέχρι στιγμής, έχουμε αποκαλύψει εντελώς την μνημειακή πύλη του Μεντρεσέ και πέντε δωμάτια, συμπεριλαμβανομένης και της στοάς. Υπάρχει ακόμα μία κουζίνα δίπλα σε αυτά τα δωμάτια, με μεγάλους φούρνους. Όπως καταλαβαίνουμε, αυτή η κουζίνα εξυπηρετούσε πολλά άτομα», δηλώνει ο Ονάλ.

«Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της κουζίνας είναι τα οστά από πρόβατα και κατσίκες στους φούρνους. Το φαγητό προετοιμαζόταν σε εκείνο το σημείο, αλλά ο κόσμος εγκατέλειψε απελπισμένος την πόλη, αφήνοντας το φαγητό στους φούρνους χωρίς να προλάβουν να φάνε καθώς είχαν πειστεί ότι οι Μογγόλοι θα καταλάβουν την πόλη τους».

Δείτε σχετική ανάρτηση εδώ

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι οι ανασκαφές συνεχίζονται καθώς η συγκεκριμένη κατασκευή που ανακαλύφθηκε έχει πλάτος 80 μέτρων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ