Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανία-υπόθεση κατασκοπείας: Συνελήφθη στρατιωτικός για στοιχεία αμυντικών εγκαταστάσεων

Στη Βίνιτσα, ένας στρατιωτικός φέρεται να συνέλεξε δεδομένα για τα συστήματα προστασίας των ουκρανικών αμυντικών εγκαταστάσεων, και στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι οι στενοί συγγενείς του έχουν ρωσικά διαβατήρια και διαμένουν μόνιμα στην Κριμαία.

 

Αναλυτικότερα, οι αρχές επιβολής του νόμου διαπίστωσαν ότι ένας εργαζόμενος μιας από τις στρατιωτικές μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο χώρο εργασίας συνέλεγε κρυφά δεδομένα κρατικών μυστικών. Για να το κάνει αυτό, αντέγραφε παράνομα μυστικά στοιχεία άμυνας και τα κράτησε στον τόπο διαμονής του.

"Κατά τη διάρκεια των ανακριτικών ενεργειών, από τον εισβολέα κατασχέθηκαν παράνομα υλικά σχετικά με τα συστήματα προστασίας εγχώριων αμυντικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων μονάδων στρατιωτικής αεροπορίας. Ελέγχονται πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή του στρατιωτικού στο δίκτυο πληροφοριών των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών", αναφέρει το μήνυμα.

Επίσης, κατά την έρευνα, προέκυψε ότι δύο στενοί συγγενείς του υπόπτου απέκτησαν οικειοθελώς τη ρωσική υπηκοότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι το 2017 διέμεναν μόνιμα στο έδαφος της Κριμαίας.

Την ίδια στιγμή, ένας από αυτούς έκρυψε την παρουσία ρωσικής υπηκοότητας κατά την είσοδό του σε ένα από τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδικού φορέα SBU, η εισαγωγή του στα κρατικά μυστικά ακυρώθηκε και απολύθηκε από τις τάξεις ενός στρατιωτικού πανεπιστημίου.

Και στα δύο γεγονότα, στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας που κινήθηκε από τους ερευνητές της SBU σύμφωνα με το Μέρος 1 του Άρθ. 422 (αποκάλυψη στρατιωτικών πληροφοριών που συνιστούν κρατικό μυστικό ή απώλεια εγγράφων ή υλικού που περιέχουν τέτοιες πληροφορίες) του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας. Η κύρωση του άρθρου προβλέπει φυλάκιση έως πέντε χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ