Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Συμμαχία Πούτιν - Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα θα εκμεταλλευτεί τα ρωσικά κοιτάσματα άνθρακα

Η Κίνα χρειάζεται άνθρακα για να τερματίσει την ενεργειακή της κρίση. Δεδομένης της στάσιμης οικονομίας της, η Ρωσία ποντάρει στις ανάγκες της Κίνας. Ενώ το Πεκίνο ενθαρρύνει τη χρήση «καθαρού» άνθρακα, οι προσπάθειές του να σπάσει από το ρυπογόνο υλικό βρίσκονται σε κίνδυνο. 

Η Κίνα και η Ρωσία είναι έτοιμες να αναπτύξουν από κοινού κοιτάσματα άνθρακα στο ρωσικό έδαφος. Οι δεσμεύσεις των δύο κυβερνήσεων στην πρόσφατη COP26 στη Γλασκώβη φαίνεται να έχουν ήδη ξεχαστεί.

Το Πεκίνο χρειάζεται άνθρακα για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του σε μια περίοδο που αγωνίζεται να ξεπεράσει μια ενεργειακή κρίση που έχει επηρεάσει άσχημα την οικονομία του από τον Αύγουστο.

Μετά από χρόνια οικονομικής στασιμότητας, που επιδεινώθηκε από την επίμονη έκτακτη ανάγκη COVID-19, η Μόσχα χρειάζεται να συγκεντρώσει μετρητά. Η εξαγωγή του ορυκτού πλούτου και των φυσικών πόρων της είναι η μόνη πραγματική πηγή συναλλάγματος για την πρώην σοβιετική εξουσία.

Οι ελλείψεις άνθρακα και οι σχετικές αυξήσεις τιμών είναι οι κύριοι λόγοι για τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος στην Κίνα.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών, πολλές κινεζικές επαρχίες έχουν περιορίσει την παραγωγή άνθρακα.

Μαζί με την Ινδία, η Κίνα ζήτησε το τελικό ανακοινωθέν της COP26 να αναφέρεται στη «μείωση» και όχι στην «εξάλειψη» της χρήσης άνθρακα τα επόμενα χρόνια.

Η συμφωνία με τη Ρωσία και τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις που η κινεζική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να ενθαρρύνει τη χρήση «καθαρού» άνθρακα (μύθος για μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας) επιβεβαιώνουν αμφιβολίες για την πραγματική δέσμευση του Πεκίνου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πάνω από όλα, οι Κινέζοι και οι Ρώσοι συμφώνησαν να διαχειριστούν από κοινού το κοίτασμα Zashulanskoe στην περιοχή της Σιβηρίας Trans-Baikal. Η Μόσχα έχει επίσης δεσμευτεί να αυξήσει αμέσως τις προμήθειες άνθρακα στον Κινέζο εταίρο της.

Η Κίνα πρέπει να αντισταθμίσει την απώλεια άνθρακα από την Αυστραλία μετά την απαγόρευσή της, πυροδοτώντας έναν εμπορικό πόλεμο με τη χώρα αυτή.

Οι ρωσικές και οι κινεζικές αρχές εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας για την εκμετάλλευση των ρωσικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνάντησης με Ρώσους αξιωματούχους, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Χαν Ζενγκ είπε ότι η ενέργεια είναι η πιο σημαντική «πρακτική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε το Xinhua.

Κατά την ίδια συνάντηση, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak τόνισε ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα από τον αγωγό της Σιβηρίας έχουν αυξηθεί από 4,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2020 σε 12 δισεκατομμύρια φέτος.

Κατόπιν αιτήματος του Πεκίνου αυτόν τον μήνα, οι προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας διπλασιάστηκαν επίσης φτάνοντας τις 555 εκατομμύρια κιλοβατώρες το μήνα.

Για να αντιμετωπίσουν την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, η Κίνα και η Ρωσία ενίσχυσαν την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία.

Μια πυρηνική υπερδύναμη με το οικονομικό σύστημα μιας τριτοκοσμικής χώρας, η Ρωσία φαίνεται τώρα να έχει παραιτηθεί από έναν υποδεέστερο ρόλο εξαγωγέα πρώτων υλών στην Κίνα του Σι Τζινπίνγκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ