Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Βγάζει την ουρά της απ΄ έξω η Ρωσία στη νέα σύγκρουση Αζέρων-Αρμενίων -Προκλητικός ο Τσαβούσογλου

Εφιαλτικό σενάριο εκτυλίσσεται στην περιοχή του αρμενικού Σιούνικ, όπως γράψαμε και νωρίτερα, στην νέα σύγκρουση Αρμενίων-Αζέρων. 

Η Ρωσία, θεωρεί σημαντικό να ξεκινήσει η διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το συντομότερο δυνατό. Αυτό δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Είναι εμφανές πως που η Μόσχα βγάζει την ουρά της απ΄εξω,

«Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποτρέψουν νέα επεισόδια και να επιλύσουν όλες τις διαφορές αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στα μέρη προς το συμφέρον της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν τη σημασία της έγκαιρης έναρξης της διαδικασίας οριοθέτησης και της επακόλουθης οριοθέτησης των συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας», είπε η Ζαχάροβα στην ενημέρωση. 

Η Ζάχαροβα τόνισε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή τόσο με το Αζερμπαϊτζάν όσο και με την Αρμενία για να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν έχει σταθεροποιηθεί μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Σόιγκου και των ομολόγων του Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο μόνος δρόμος για την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είναι η εφαρμογή των συμφωνιών για το Καραμπάχ.

Πρόσθεσε, ότι το Κρεμλίνο πιστεύει ότι η συμμόρφωση όλων των χωρών με τις υποχρεώσεις τους αποτελεί εγγύηση ότι τα περιστατικά δε θα επαναληφθούν. 

Το Κρεμλίνο είπε ότι η εφαρμογή των συμφωνιών για το Καραμπάχ είναι ο μόνος τρόπος διευθέτησης για την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό ανακοίνωσε ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

«Η ρωσική πλευρά θα συνεχίσει να το κάνει αυτό (για να είναι μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις). Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση είναι η εφαρμογή των τριμερών συμφωνιών», είπε ο Πεσκόφ. 

Πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο πιστεύει ότι η συμμόρφωση όλων των χωρών με τις υποχρεώσεις τους αποτελεί εγγύηση ότι τα περιστατικά δε θα επαναληφθούν. 

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι οι Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν περισσότερα από 26 χιλιάδες πυρομαχικά στο Καραμπάχ μέσα σε ένα χρόνο.

Επιπλέον, περισσότερα από 4.000 οχήματα πέρασαν από τον ελεγχόμενο διάδρομο Λατσίν μόνο τον τελευταίο μήνα

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τοποθετήθηκε επίσης επί του θέματος. 

"Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μόνο, δεν θα είναι μόνο ", είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι "μια Αρμενία που δεν θέλει ειρήνη και θέλει σύγκρουση είναι καταδικασμένη να χάσει".

« Η επίθεση των Αρμενίων στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία είναι τρομοκρατική επίθεση », είπε ο Τσαβούσογλου .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ