Κόσμος

Φέρνει γεωοικονομικό “σεισμό” στην Ανατολική Μεσόγειο ο νέος αγωγός Ισραήλ-Αιγύπτου-Πως συνδυάζεται με το κοίτασμα Λεβιάθαν

Εύπλαστες και διαμορφούμενες πλέον οι γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραψε και χθες μετά το...πέταγμα του αμερικανικού "αρπακτικού" τα πιόνια στην σκακιέρα κινούνται διαφορετικά και κατά περιπτώσεις μεμονωμένα!

Το Ισραήλ για παράδειγμα συνειδητοποιεί πως ως βασικός σύμμαχος της Αμερικής στην περιοχή δεν αισθάνεται πλέον ότι μπορεί να βασίζεται απολύτως στην Ουάσιγκτον. Και για αυτό το λόγο αφενός βάζει την Κίνα στα ...λημέρια του, όπως αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο, και αφετέρου αναζητάει εδραίωση με “ενεργειακές” συμμαχίες , όπως η χθεσινή πληροφορία για τον νέο αγωγό με την Αίγυπτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Πηγές λένε στο Reuters ότι ο χερσαίος αγωγός θα μπορούσε να λειτουργήσει σε 2 χρόνια και θα επέτρεπε την εξαγωγή 3-5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως φυσικού αερίου. Διόλου ευκαταφρόνητο... Το Ισραήλ, λοιπόν, εξετάζει ένα έργο 200 εκατομμυρίων δολαρίων που θα συνδέει το δίκτυο φυσικού αερίου του με ένα αιγυπτιακό δίκτυο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις εξαγωγές ενέργειας του εβραϊκού κράτους.
Ο νέος χερσαίος αγωγός θα διέρχεται από τα βόρεια της χερσονήσου του Σινά.



Η διαδρομή του αγωγού - ο οποίος θα ανήκει στην κρατική εταιρεία Israel Natural Gas Lines - βρισκόταν σε διαδικασία έγκρισης από τις τοπικές αρχές, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι πηγές που αναφέρονται στην έκθεση ανέφεραν επίσης ότι ο νέος αγωγός δεν θα επηρεάσει τα σχέδια για την κατασκευή άλλου υποθαλάσσιου αγωγού για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το υπεράκτιο πεδίο Leviathan για υγροποίηση στην Αίγυπτο, από όπου στη συνέχεια μπορεί να αποσταλεί στην Ευρώπη και την Ασία. Το σχέδιο για τον συγκεκριμένο υποθαλάσσιο αγωγό ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου επισκέφθηκε το Ισραήλ και ζήτησε περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών.

Το Ισραήλ άρχισε να αντλεί φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν τον Δεκέμβριο του 2019 και να εξάγει στην Αίγυπτο τον επόμενο μήνα. Το κοίτασμα Λεβιάθαν της Μεσογείου ανακαλύφθηκε το 2010 και περιέχει εκμεταλλεύσιμους πόρους 605 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, σύμφωνα με την αμερικανο-ισραηλινή κοινοπραξία που διαχειρίζεται το σχέδιο.

Ο νέος χερσαίος αγωγός αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα εξαγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ έως και πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως προς την Αίγυπτο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Ισραήλ προμηθεύει επί του παρόντος πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Αίγυπτο από τα υπεράκτια πεδία φυσικού αερίου Tamar και Leviathan, μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού στο πλαίσιο μιας 15ετούς σύμβασης προμήθειας μεταξύ των χωρών.

Με το νέο αγωγό το Ισραήλ μετατρέπεται σε ισχυρότατο ενεργειακό παίκτη στην περιοχή και σημαντικό μελλοντικό προμηθευτή και της Ευρώπης η οποία αντιμετωπίζει ήδη τα πρώτα δείγματα της κρίσης του φυσικού αερίου, η οποία κρίση είναι μεν η πρώτη αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ