Κόσμος

Συρία: 24 εμπρηστές εκτελέστηκαν μέσα στο 2020

Στην εκτέλεση 24 ανθρώπων προχώρησαν οι αρχές στη Συρία, μέσα στο 2020, οι οποίοι κατηγορούνταν για την πρόκληση των δασικών πυρκαγιών που σάρωσαν τη χώρα στο τέλος του περσινού καλοκαιριού, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο, με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, ανέφερε πως οι 24 «εγκληματίες» εκτελέστηκαν την Τετάρτη, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει την ταυτότητά τους, τον τόπο ή τη μέθοδο της εκτέλεσής τους. Σύμφωνα, πάντως, με την εν λόγω ανακοίνωση οι εκτελεσθέντες κατηγορούνταν ότι «διέπραξαν τρομοκρατικές ενέργειες» προκαλώντας πυρκαγιές με τη χρήση εύφλεκτων υλικών. Οι πυρκαγιές αυτές προκάλεσαν «θανάτους και κατέστρεψαν κρατικές υποδομές και δημόσιες περιουσίες», δήλωσε το υπουργείο, συμπληρώνοντας ότι 20 ακόμη άνθρωποι, πέντε εκ των οποίων ανήλικοι, καταδικάστηκαν σε ποινές από 10 χρόνια φυλάκισης έως ισόβια καταναγκαστικά έργα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι καταδικασθέντες «ομολόγησαν ότι είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις για να οργανώσουν τους εμπρησμούς και ότι προκάλεσαν τις πυρκαγιές». Οι φωτιές αυτές είχαν καταστρέψει τις επαρχίες της Λατάκειας και της Ταρτούς στην ακτή της Μεσογείου και την επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία.

Οι περιοχές αυτές επλήγησαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020 από 187 δασικές πυρκαγιές που επηρέασαν 280 τοποθεσίες και προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης. Οι φωτιές που κατέστρεψαν σχεδόν 130.000 στρέμματα γεωργικής γης και 110.000 στρέμματα δάσους, προκάλεσαν ζημιές σε περισσότερες από 370 κατοικίες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για εκτελέσεις μέσω απαγχονισμού κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία

Οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο στη Συρία, όπως και σε άλλες γειτονικές χώρες, την περίοδο της έντονης ζέστης, κυρίως στο τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, οι αρχές υποψιάζονται μερικές φορές ότι κάτοικοι τις προκαλούν, προκειμένου να ετοιμάσουν απόθεμα ξύλων πριν από τον χειμώνα, για να έχουν για τη θέρμανσή τους. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, πάντως, οι συριακές αρχές συνεχίζουν να καταφεύγουν στη μέθοδο του απαγχονισμού.

Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της για τις καταδίκες με θανατική ποινή και τις εκτελέσεις που δόθηκε φέτος στη δημοσιότητα ότι «ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πληροφορίες που ανέφεραν ότι εκτελέσεις σημειώθηκαν στη Συρία το 2020», αλλά ότι δεν διέθετε αρκετές πληροφορίες «για να ορίσει έναν ελάχιστο αξιόπιστο αριθμό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ