Κόσμος

Πούτιν: Δεν ενδιαφερόμαστε για αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες και στις δικές της εταιρείες παραγωγής.

Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς αυτό μπορεί να έχει συνέπειες, που να συμπεριλαμβάνουν και την Gazprom, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την Τετάρτη (210/10).

«Αυτό έχει συνέπειες για εμάς. Δεν μιλάω για την ενέργεια τώρα. Εάν υπάρχει μία μείωση στην κατανάλωση αλλά μία τέτοια κατάσταση οδηγεί τελικά σε μείωση στην κατανάλωση, θα επηρεάσει τις δικές μας εταιρείες παραγωγής, μεταξύ των οποίων και την Gazprom, ως εκτούτου δεν μας ενδιαφέρει η ατελείωτη αύξηση των τιμών για τους ενεργειακούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου. Δεν μας ενδιαφέρει», ανέφερε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Γέμισε με αέριο η πρώτη σειρά του Nord Stream 2

Στο μεταξύ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ, δηλώνει πως ο πρώτος αγωγός του Nord Stream 2 είναι ήδη γεμάτος με φυσικό αέριο και αυτό που απομένει, είναι η πιστοποίηση, κάτι που εξαρτάται από την πλευρά της γερμανικής ρυθμιστικής Αρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έχει χτιστεί, ναι. Ο πρώτος αγωγός είναι ήδη γεμάτος με φυσικό αέριο. Μένει να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση. Υποθέτω ότι η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της γερμανικής ρυθμιστικής Αρχής. Η διαδικασία χρειάζεται τέσσερις μήνες. Η προθεσμία, όπως λένε, είναι στις 8 Ιανουαρίου» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως εάν οι γερμανικές Αρχές επιθυμούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πιστοποίησης νωρίτερα, αυτό θα είναι προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

Η πρώτη σειρά του αγωγού Nord Stream 2 γέμισε με αέριο για βιομηχανική χρήση, την περασμένη Δευτέρα (18/10).

Ο Nord Stream 2 συνιστά σύμπραξη των εταιρειών Gazprom, Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper, και Wintershall με σκοπό τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ