Κόσμος

"Πολύφερνη νύφη" ο Περσικός Κόλπος! Βρετανία και ΕΕ σε αγώνα δρόμου γεωοικονομικής επιρροής

«Οι στενότεροι δεσμοί ασφάλειας και οικονομίας με συμμάχους στον Κόλπο θα μας βοηθήσουν να προσφέρουμε θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για ανθρώπους πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο και να διασφαλίσουμε ως φίλοι και εταίροι ότι λειτουργούμε από μια θέση ισχύος στον κόσμο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρους.

Η κορυφαία Βρετανίδα διπλωμάτης θα ξεκινήσει την πρώτη της επίσκεψη στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, την Τετάρτη, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να αυξήσει τους οικονομικούς δεσμούς και την ασφάλεια με την περιοχή.

Η Truss θα κατευθυνθεί πρώτα στη Σαουδική Αραβία για να συναντήσει τον Σαουδάραβα ομόλογό της. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην «στενότερη συνεργασία για την περιφερειακή ασφάλεια, την ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον τρόπο με τον οποίο τα δύο έθνη μπορούν να οικοδομήσουν οικονομικούς δεσμούς ως μέρος του σχεδίου της Βασιλείας για τη διαφοροποίηση της οικονομίας του», ανέφερε το γραφείο της Βρετανίδας ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του.

Η Truss θα κατευθυνθεί στη συνέχεια στο Κατάρ για να συναντήσει τον ομόλογό της και τον εμίρη Σεΐχη Tamim bin Hamad. Στη Ντόχα, οι συνομιλίες για το Αφγανιστάν θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. Η Truss θα σταματήσει επίσης στο Park View Compound, μια εγκατάσταση στο Κατάρ όπου στεγάζονται άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν.

«Το Κατάρ διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της ασφαλούς διέλευσης για όσους επιδιώκουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 Βρετανών υπηκόων από τότε που τελείωσε η επιχείρηση εκκένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου στα τέλη Αυγούστου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, στη Ντόχα, η Βρετανίδα διπλωμάτης θα ξεκινήσει Στρατηγικό Διάλογο με το Κατάρ.

«Η υπουργός Εξωτερικών βλέπει τόσο τη Σαουδική Αραβία όσο και το Κατάρ ως σημαντικούς εταίρους στην εμβάθυνση των οικονομικών, τεχνολογικών και αμυντικών δεσμών του Ηνωμένου Βασιλείου με φίλους και συμμάχους σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Truss είπε ότι ήθελε μια «στενότερη εμπορική και επενδυτική σχέση με τα κράτη του Κόλπου», προσθέτοντας ότι το Λονδίνο ήθελε επίσης να συνεργαστεί στενότερα σε θέματα όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, η ανάπτυξη, η ασφάλεια και η άμυνα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι το εμπόριο με την Σαουδική Αραβία έχει ξεπεράσει ήδη τα 30 δις £ και μια «συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα το ενισχύσει περαιτέρω δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τους Βρετανούς εξαγωγείς και στενότερους αμφίδρομους επενδυτικούς δεσμούς».

Η σημασία της Αραβικής χερσονήσου στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, αλλά και οι οικονομικές δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν από την στενότερη συνεργασία με τις αραβικές χώρες, έχει κινητοποιήσει και την ΕΕ, η οποία προσπαθεί να βρει το ''πάτημα'' της στο διεθνές στερέωμα, αναζητώντας ένα μεγαλύτερο ρόλο, ειδικά μετά την αλλαγή ρότας στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και την προσήλωση της Ουάσινγκτον στον περιορισμό της Κίνας.

Προ ημερών, όπως γράφαμε και στο Πενταπόσταγμα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πραγματοποίησε περιοδεία στο Κατάρ, τα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία για να ενισχύσει την εξωτερική δράση της ΕΕ, μιας και ο ρόλος της Ευρώπης στη γεωπολιτική σκακιέρα είναι σε κρίση.

Για την Ευρώπη, η τρέχουσα κατάσταση αντιπροσωπεύει μια μεγάλη οικονομική ευκαιρία. «Οι συμβάσεις και οι επενδυτικές ευκαιρίες διακυβεύονται, τόσο στις χώρες του Κόλπου για ευρωπαϊκές εταιρείες όσο και στην Ευρώπη για κρατικά ταμεία πλούτου από τον Κόλπο, τα οποία κατέχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της ΕΕ», τόνισε ο Μπορέλ.

Αλλά η οικονομική σφαίρα δεν είναι η μόνη. Η συνεργασία σε γεωπολιτικό επίπεδο είναι άλλη μια από τις προτεραιότητες της ΕΕ. Μέχρι τώρα κάθε κράτος μέλος-μηδέ της Ελλάδος εξαιρουμένης- διατηρεί τη δική του πολιτική συμμαχιών εκτός ΕΕ των 27, με βάση αποκλειστικά τα δικά του συμφέροντα. Τώρα είναι ευκαιρία να αλλάξει η θέση της ΕΕ σε σχέση με τα κράτη του Κόλπου αφού η Ουάσινγκτον έχει στρέψει το επίκεντρο της εξωτερικής της δράσης στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...