Κίνα

Ποια είναι η αλήθεια; Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν ή έρχεται ο...Αρμαγεδδών;

Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι δεκάδες έως αρκετές εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να σταθμεύσουν στην Ταϊβάν, η Κίνα ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε προληπτική επίθεση στην Ταϊβάν και έχει ήδη δεσμευτεί να φέρει τις δυνάμεις της σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η αποστολή αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ταϊβάν είναι ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει επίσης στρατιωτικό προσωπικό στο νησί στο παρελθόν, λόγω της ανάγκης παροχής εκπαίδευσης στις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν, αλλά το έκαναν αθόρυβα. Οι ΗΠΑ προσπαθούν επί του παρόντος να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στην ηπειρωτική Κίνα δημοσιεύοντας τέτοιες προθέσεις.

Η Κίνα πρέπει να απαντήσει στις νέες προκλήσεις των ΗΠΑ, έτσι ώστε τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το νησί της Ταϊβάν να αντιληφθούν πλήρως τη σοβαρότητα της συμπαιγνίας τους. Διαφορετικά, στο επόμενο στάδιο, το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό μπορεί να εμφανιστεί στο νησί της Ταϊβάν, ντυμένο δημόσια με στολή και ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί από δεκάδες σε εκατοντάδες ή και περισσότερο, προκειμένου να σχηματιστεί μια ντε φάκτο αμερικανική δύναμη στο νησί.

Τους ενημερώνουμε ότι παίζουν με τη φωτιά για να προκαλέσουν πόλεμο και οι συνέπειες των πράξεών τους θα είναι αφόρητες τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για το νησί της Ταϊβάν. ", - αναφέρει το δημοσίευμα" Global Times "με αναφορά σε στρατιωτικές πηγές στη ΛΔΚ.

Δεδομένου του γεγονότος ότι την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 150 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας PLA συμμετείχαν σε ασκήσεις επιθέσεων στην Ταϊβάν, οι προθέσεις του Πεκίνου να επιτεθούν στο νησί είναι κάτι παραπάνω από σοβαρές, ειδικά δεδομένου του γεγονότος ότι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή

«Η Ταϊβάν δεν έχει πραγματική προστασία και  τα συστήματα αεράμυνας της σε λίγα λεπτά θα καταστραφούν ολοσχερώς από την Κινεζική Πολεμική Αεροπορία. Ταυτόχρονα, το Πεκίνο δεν θέλει μια ένοπλη σύγκρουση μεγάλης κλίμακας στην περιοχή », - σημειώνει Ρώσος ειδικός.

Υπάρχει Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν ή όχι;

Το ερώτημα τέθηκε την Τρίτη όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι αυτός και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν να «τηρήσουν τη συμφωνία της Ταϊβάν», αφήνοντας πολλούς σε όλο τον κόσμο άναυδους

Ο Μπάιντεν έκανε την παρατήρηση στον Λευκό Οίκο σε απάντηση της ερώτησης δημοσιογράφου σχετικά με την αύξηση της έντασης στο Στενό της Ταϊβάν, με το Πεκίνο να στέλνει περισσότερα 149 στρατιωτικά αεροσκάφη προς την Ταϊβάν για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες εν μέσω εορτασμών για την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Μόνο τη Δευτέρα, έστειλε  αριθμό ρεκόρ 56 μαχητικών αεροσκαφών στη Ζώνη Ταυτοποίησης Αεροπορικής Άμυνας της Ταϊβάν (ADIZ), αναγκάζοντας την αεροπορία της Ταϊβάν να προβεί σε αναχαίτισή τους

«Μίλησα με τον Σι για την Ταϊβάν», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τις προκλητικές ενέργειες της Κίνας. «Συμφωνούμε ότι θα τηρήσουμε τη συμφωνία της Ταϊβάν.  ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να αναφέρεται σε μια 90λεπτη συνομιλία που είχε με τον Σι στις 9 Σεπτεμβρίου. Και ενώ η παρατήρησή του φάνηκε να στοχεύει στην ηρεμία των φόβων, προκάλεσε μόνο σύγχυση, αφού  δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για την Ταϊβάν.

Γνωστή επίσημα ως Δημοκρατία της Κίνας (ROC), η Ταϊβάν είναι ένα αυτοδιοικούμενο νησί που βρίσκεται περίπου 161 χιλιόμετρα (100 μίλια) από τις ακτές της ηπειρωτικής Κίνας. Είναι μια δημοκρατία με ξεχωριστή κυβέρνηση και στρατό. Αλλά παρά την de facto ανεξαρτησία της, οι περισσότερες χώρες δεν θεωρούν την Ταϊβάν ξεχωριστό κράτος λόγω των ισχυρισμών της Κίνας .

Το 1949, οι Κινέζοι εθνικιστές έφυγαν εκεί αφού έχασαν έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο από τους κομμουνιστές που ίδρυσαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) με την κυβέρνησή της στο Πεκίνο.

Αυτή η ιστορική διαμάχη βρίσκεται στο επίκεντρο της πολύ δημοφιλής αρχής του Πεκίνου «Μία Κίνα».

Ενώ το Πεκίνο έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα χρησιμοποιήσει βία εάν η Ταϊβάν κηρύξει ποτέ επίσημα την ανεξαρτησία της, η ένταση  αυξήθηκε υπό τον Σι, ο οποίος θεωρεί την επανένωση της Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα θέμα πρωτίστης σημασίας

Ο φόβος για μια ολοκληρωτική σύγκρουση αυξάνεται συνεχώς

Αμυντικοί αξιωματούχοι της Ταϊβάν λένε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει πλήρη εισβολή στη χώρα έως το 2025.

Ο Λεβ Νάχμαν, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Fairbanks του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά τις εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν , ωστόσο ο Μπάιντεν με τις δηλώσεις του προκαλεί σύγχυση σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊβάν.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έπρεπε αργότερα να διευκρινίσουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημη αμυντική συνθήκη με την Ταϊβάν, όπως με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Αυτό που έχουν οι ΗΠΑ είναι μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» και ο νόμος για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979.

Η νομοθεσία υποχρεώνει περαιτέρω τις ΗΠΑ να «διαθέσουν στην Ταϊβάν τέτοια αμυντικά είδη και αμυντικές υπηρεσίες σε ποσότητα που μπορεί να είναι απαραίτητη για να μπορέσει η Ταϊβάν να διατηρήσει επαρκή ικανότητα αυτοάμυνας».

Μετά την ψήφιση του νόμου για τις σχέσεις με την Ταϊβάν, οι ΗΠΑ απέτρεψαν την επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και περιόρισαν την υποστήριξή τους στην Ταϊβάν στις περιοδικές πωλήσεις όπλων.

Αλλά καθώς οι εντάσεις με την Κίνα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε την υποστήριξη για την Ταϊβάν, εγκρίνοντας περίπου 5,1 δισ. Δολάρια σε πωλήσεις όπλων μόνο το 2020 και εξουσιοδοτώντας επίσημες επισκέψεις υψηλού επιπέδου στην Ταϊπέι.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε και ενίσχυσε την πολιτική της εποχής Τραμπ.

Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν

Η Wall Street Journal ανέφερε την Πέμπτη ότι περίπου δώδεκα Αμερικανοί στρατιώτες εκπαιδεύουν τις χερσαίες και θαλάσσιες δυνάμεις της Ταϊβάν «για τουλάχιστον ένα χρόνο».

Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε ή διέψευσε την έκθεση.

«Η υποστήριξή μας και η αμυντική μας σχέση με την Ταϊβάν παραμένει ευθυγραμμισμένη με την τρέχουσα απειλή που θέτει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Σούφλ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, εν τω μεταξύ, δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στην Ταϊβάν ήταν «σταθερή».

Πολλοί σχολιαστές υποθέτουν ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν αυτόματα την Ταϊβάν εάν το νησί δεχόταν επίθεση από την Κίνα, ακόμη και αν δεν αναφέρεται επίσημα σε καμία συνθήκη.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι είναι πολύ πιθανό η Ταϊβάν να είναι η αιτία  να ανοίξει η "πόρτα του φρενοκομείου" από την Κίνα, προκαλώντας στρατιωτική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Αυτό θα είχε ολέθρια αποτελέσματα για την ανθρωπότητα 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ