Κόσμος

Uber: Ξεκινά τις πληρωμές αναδρομικών σε εργαζομένους μετά από δικαστική απόφαση-ορόσημο

H Uber πρόκειται να αποπληρώσει εκατομμύρια στερλίνες σε αναδρομικά συντάξεων οδηγών της από το 2017 κι έπειτα, βάσει νέας συμφωνίας με τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Guardian.

Η ιδιωτική εταιρεία ταξί αναγκάστηκε να θέσει ελάχιστο ωρομίσθιο για τους 70.000 οδηγούς της στη Βρετανία τον περασμένο Μάρτιο μετά από μία απόφαση-ορόσημο των δικαστηρίων. Οι τροφοδιανομείς της UberEats δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, η Uber ανακοίνωσε πως οι νέοι προσληφθέντες θα συμπεριλαμβάνονται στο νέο συνταξιοδοτικό πλάνο της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι θα έχουν την ικανότητα να αυξήσουν αυτή τη συνδρομή από 3% σε 5% ή να μη λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Οι οδηγοί θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν αναδρομικά πληρωμών από την 1η Μαΐου του 2017 και ύστερα.

Το συνταξιοδοτικό πλάνο της Uber διαχειρίζεται η Adecco. Η εταιρεία κάλεσε τους ανταγωνιστές της προς θέσπιση ενιαίου ταμείου προς διευκόλυνση των εργαζομένων πολλαπλών εφαρμογών. 

Τι δηλώνουν οι δύο πλευρές

Ο Jamie Haywood, επικεφαλής της Uber σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη υπογράμμισε πως «Θέλουμε να σιγουρευτούμε πως όλοι οι εργαζόμενοί μας θα μπορούν να ωφεληθούν ανεξαιρέτως της εφαρμογής για την οποία εργάζονται. Καλώ, λοιπόν τις Bolt, Addison Lee και Ola για τη δημιουργία ενός ενιαίου συνταξιοδοτικού πλάνου για τη βιομηχανία μας».

Ο Rick Mix, στέλεχος του συνδικάτου GMB ανέφερε πως «Η σύσταση του πλάνου της Uber αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το οποίο θα βοηθήσει πολλούς οδηγούς που πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης. Η GMB ζητά και από τις υπόλοιπες εφαρμογές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Uber».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο James Farrer, γενικός γραμματέας του συνδικάτου ADCU ανέφερε πως «Το 3% του πλάνου της Uber είναι καλοδεχούμενο αλλά δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες των οδηγών. Οι χαμηλοί μισθοί και η απουσία πληρωμής εκ μέρους της Uber για το χαμένο χρόνο αναμονής αποτελούν τεράστια προβλήματα για τους εργαζομένους. Γι αυτόν το λόγο η ADCU θα προβεί σε 24ωρη απεργία των μελών-οδηγών της Uber σε 8 βρετανικές πόλεις στις 28 Σεπτεμβρίου».

Η εφαρμογή του πλάνου της Uber έλαβε χώρα μετά από την απόφαση ανώτατου δικαστηρίου η οποία ανακοίνωσε πως οι οδηγοί πρέπει να χαρακτηρίζονται ως εργαζόμενοι, ενώ θα έχουν δικαιώματα ελάχιστου ωρομισθίου, επιδόματος διακοπών και σύνταξης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Μέγα κάζο! Οι Ρώσοι “καρφώνουν” την Άγκυρα: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τους πυραύλους S-400 κατά της Ελλάδος

Ρώσοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τουρκικής πλευράς, οι πιθανοί λόγοι για την έλλειψη...