Κόσμος

Βαρόμετρο οι Τούρκοι ψηφοφόροι στις γερμανικές εκλογές-Που γέρνουν και ποιοι τους κλείνουν το μάτι

Στη Γερμανία, το κοινό θα πάει στις κάλπες για να καθορίσει την 20η θητεία της Bundestag στις γενικές εκλογές αύριο. Στη χώρα όπου υπάρχουν 60,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, η προτίμηση περίπου 900 χιλιάδων ψηφοφόρων τουρκικής καταγωγής θα είναι καθοριστική σε αυτές τις εκλογές, λόγω των μικρών διαφορών ποσοστών στην πρόθεση ψήφου των κυρίαρχων κομμάτων μεταξύ τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λόγω της πανδημίας, 85.000 κάλπες δημιουργήθηκαν σε 16 πολιτείες για τις εκλογές, όπου κόμματα και υποψήφιοι επικεντρώθηκαν σε ψηφιακά κανάλια αντί για παραδοσιακές μεθόδους προεκλογικής εκστρατείας.

Περίπου 650.000 χιλιάδες εκλογικοί υπάλληλοι θα εργαστούν στη χώρα όπου 2,8 εκατομμύρια νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Μεταξύ των 6.211 υποψηφίων που συμμετείχαν στις εκλογές, στις οποίες συμμετείχαν 47 κόμματα, υπάρχουν περισσότερες από 100 συμμετοχές τουρκικής καταγωγής από διάφορα κόμματα.

Άνεμος πνέει στο SPD

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κυβερνά τη χώρα για 16 χρόνια, σε εκλογές όπου δεν θα είναι ξανά υποψήφια. Τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) πρότειναν τον 60χρονο πρόεδρο του CDU Armin Laschet, τον 63χρονο υπουργό Οικονομικών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Olaf Scholz και την 40χρονη πρόεδρο του κόμματος των Πρασίνων Annalena Baerbock ως πρωθυπουργούς. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ''άνεμος φυσάει'' υπέρ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στις εκλογές. Ενώ το ποσοστό ψήφου του κόμματος του υποψηφίου SPD Scholz είναι 25% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ποσοστό ψήφων του CDU/CSU, που πρότεινε τον Αρμίν Λασκέτ, είναι 23% και του (FDP) παρέμεινε σταθερή στο 11 %.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νικητής θα χρειαστεί τόσο τους Πράσινους όσο και το FDP του Lindner για να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το AFD

Από την άλλη πλευρά, αναμένεται πόσες ψήφους θα πάρει η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), γνωστή για τις ακροδεξιές και ρατσιστικές απόψεις της, σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες έλαβαν το 12,4 % των ψήφων το 2017.

Το AfD, του οποίου το ποσοστό ψήφων φαίνεται να είναι περίπου 11-12% τοις εκατό στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, προβλέπεται ότι θα είναι ισχυρό ειδικά στις ανατολικές πολιτείες της χώρας.

Ενώ στο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), το οποίο αναμένεται να υπερβεί το εκλογικό όριο του 5 %, δίνεται ως 11-12 % των ψήφων, εκτιμάται ότι το Κόμμα της Αριστεράς θα λάβει το 6-7 % των ψήφων.

Ο Πρόεδρος του CDU Armin Laschet απηύθυνε κάλεσμα στους Τούρκους ψηφοφόρους

Ο πρόεδρος του CDU, Armin Laschet, υποστηριζόμενος από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κάλεσε τους πολίτες τουρκικής καταγωγής να ψηφίσουν στις εκλογές. Ο Λασέτ, ο οποίος ήταν καλεσμένος στη ζωντανή μετάδοση του Metropol FM στα τουρκικά και τα γερμανικά, υπενθύμισε ότι πολλοί Τούρκοι έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου και είπε: "Ελπίζω ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό".

Ο Λασέτ επεσήμανε τη σημασία της ψήφου για δημοκρατικά κόμματα στις εκλογές: "Προσωπικά περιμένω από άτομα τουρκικής καταγωγής να ψηφίσουν για μένα και έτσι για το CDU. Θέλω να γίνω πρωθυπουργός", είπε.

Αναφερόμενος στις ρατσιστικές επιθέσεις στην Τουρκία, είπε ότι το ακροδεξιό περιβάλλον στη χώρα πρέπει να παρακολουθείται στενά. Επισημαίνοντας ότι τα τζαμιά δέχονται επίθεση στη χώρα και οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ρατσισμό στο δρόμο, ο Λασκέτ είπε: "Πρέπει να το παλέψουμε εναντίον αυτού , επειδή είναι ο πρωθυπουργός όλων που ζουν στη Γερμανία".

Η διασπορά των τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρων

Κλείνοντας, αναφέρουμε ότι σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημίων του Ντούισμπουργκ-Έσσεν και της Κολωνίας, το 35% των Τούρκων Γερμανών που ψήφισαν το 2017 υποστήριξαν το SPD, το 20% ψήφισε το CDU/CSU, το 16% το Κόμμα της Αριστεράς και  το 13% τους Πράσινους και 4% το FDP.

Πρόσφατα σε άρθρο μας  είχαμε επισημάνει ότι το Ομοσπονδιακό Κέντρο Πολιτικής Εκπαίδευσης, δημιούργησε την εφαρμογή Wahl-O-Mat (Αυτοματοποίηση Εκλογών), προκειμένου να μπορεί να δει κάποιος ψηφοφόρος, ποιο κόμμα ταιριάζει με τις απόψεις σας.

Ωστόσο, αυτό το "εκλογικό λογισμικό"  μάλλον δημιούργησε σύγχυση στους μετανάστες, αφού  απαντώντας σε ερωτήσεις, οι Τούρκοι μετανάστες λαμβάνουν αποτελέσματα όπως "Το καταλληλότερο κόμμα είναι το ρατσιστικό AfD με 60 %, το NPD ή το Βαυαρικό Κόμμα με 67 %".

Οι Τούρκοι  μετανάστες ψηφοφόροι ισχυρίζονται ότι, «Οι άνθρωποι που ετοίμασαν το συγκεκριμένο λογισμικό, το έχουν δημιουργήσει με καθαρά γερμανικά κριτήρια και δεν έχουν ιδέα για τους μετανάστες στη χώρα».

Εκτίμηση μας, είναι ότι τελικά η πλειοψηφία των τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρων θα στραφεί στον πρόεδρος του CDU, Armin Laschet, ωστόσο δεν θα αποτελέσει το γεγονός αυτό που θα κρίνει τις εκλογές στην Γερμανία, αφού ανεξαρτήτως το ποιός θα είναι το πρώτο κόμμα, η νέα κυβέρνηση θα προκύψει από συνασπισμό 3 τουλάχιστον κομμάτων, οπότε ο δρόμος προς την Καγκελαρία είναι όχι μονόδρομος, αλλά πολλαπλών λωρίδων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ