Κόσμος

Πως το "μακρύ χέρι" του Ερντογάν θα ανακατέψει την τράπουλα στις επικείμενες γερμανικές εκλογές και τι αναμένει η Τουρκία

Ενόψει των γερμανικών εκλογών, στα τουρκογερμανικά chatrooms, τα φόρουμ στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυκλοφορούν συμβουλές για τον τρόπο ψηφοφορίας. Ορισμένες από τις συστάσεις τους ισοδυναμούν με έκκληση για μποϊκοτάζ, λέει ο Elmas Topcu.

Η συμβουλή που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι ότι το CDU/CSU δεν είναι ιδιαίτερα επιλέξιμο, λόγω της πολιτικής του για το Ισλάμ. Το CDU/CSU, σύμφωνα με τις συμβουλές, αποκλείστηκε όταν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι το Ισλάμ δεν «ανήκε» στη Γερμανία.

Οι Γερμανοί  τουρκικής καταγωγής ψηφοφόροι ενημερώνονται επίσης ότι το SPD δεν αποτελεί επιλογή επειδή συμπάσχει με μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης, Γκιουλενιστές και εξόριστους.

Οι Πράσινοι, το κόμμα του Τζεμ Οζντεμίρ, του αποκαλούμενου «εχθρού της Τουρκίας» και του Κόμματος της Αριστεράς, που περιλαμβάνει τον «υποστηρικτή του ΡΚΚ Σεβίμ Νταγντελέν», είναι σίγουρα εκτός συζήτησης.

Και ενώ οι αναρτήσεις σχολιάζουν ότι το FDP δεν έχει εκφράσει μίσος για την Τουρκία ή το Ισλάμ τα τελευταία χρόνια, λένε επίσης ότι δεν θα ήταν φίλος με την Άγκυρα ή τους Μουσουλμάνους εάν γίνει μέρος μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Βασικά, η συμβουλή είναι ότι κανένα από αυτά τα κόμματα δεν μπορεί να ψηφιστεί, κάτι που μοιάζει σχεδόν σαν έκκληση για εκλογικό μποϊκοτάζ.

Κινητοποίηση για μικρά κόμματα

Παρόμοιες απόψεις εκφράστηκαν πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017. Τότε, ήρθαν απευθείας από το γραφείο του Τούρκου προέδρου στην Άγκυρα:

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους γερμανούς ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν για το CDU/CSU, το SPD ή τους Πράσινους, λέγοντας ότι ήταν όλοι εχθροί της Τουρκίας.

Στη συνέχεια κινητοποιήθηκαν οργανώσεις κοντά στο ΑΚΡ για λογαριασμό της «Συμμαχίας Γερμανών Δημοκρατών», ενός μικροκομματισμού που ιδρύθηκε από τους Γερμανούς Τούρκους το προηγούμενο έτος.

Αυτό έλαβε μέρος  μόνο στην ομοσπονδιακή πολιτεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου κέρδισε 12% των γερμανοτουρκικών ψήφων.

Αυτό αποτελούσε το 0,4% των ψήφων σε αυτήν την πολιτεία, ή μόλις 0,1% σε εθνικό επίπεδο, ενώ  δεν υπάρχει κόμμα με τουρκικές καταβολές  που να συμμετέχει στις εκλογές το 2021.

Παρ 'όλα αυτά, το λόμπι του ΑΚΡ προσπαθεί να παρέμβει-ειδικά τώρα που οι εκλογές εμφανίζονται αμφίρροπες 

Στα πρώτα στάδια της εκστρατείας, οι υποστηρικτές του Ερντογάν κοίταξαν τριγύρω και βρήκαν αυτό που αναζητούσαν: «Team Todenhöfer - The Justice Party», που ιδρύθηκε από τον πρώην πολιτικό CDU Γιούργκεν Τοντένχεφερ.

Ο 80 ετών Todenhöfer παρουσιάζεται εδώ και χρόνια ως άτομο που καταλαβαίνει το Ισλάμ και πολλοί νέοι τουρκικής καταγωγής κάνουν εκστρατεία για την «Ομάδα» του από αυτήν την άνοιξη.

Το μεταναστευτικό κόμμα υπέρ της Άγκυρας "Συμμαχία για Καινοτομία και Δικαιοσύνη" ,Bündnis für Innovation und Gerechtigkeit, BIG, το οποίο δεν παρίσταται σε αυτές τις γερμανικές εκλογές, συνέστησε επίσης στους πολίτες να ψηφίσουν για "Team Todenhöfer".

Καμία ρεαλιστική ευκαιρία

Το γερμανικό πρόγραμμα του τουρκικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού TRT μεταδίδει επίσης τακτικά αναφορές για τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές.

Ωστόσο, η ομάδα Todenhöfer είναι το μόνο κόμμα που παρουσιάζεται θετικά. Πρόσφατα, η TRT μάλιστα ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε δυνητικά να κερδίσει το 9%, την ώρα που  ο Todenhöfer, τελικά, βρήκε έναν εξέχοντα Γερμανο-Τούρκο υποστηρικτή, τον ποδοσφαιριστή Mesut Özil:

https://twitter.com/MesutOzil1088/status/1438875858161307651?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1438875858161307651%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dw.com%2Fen%2Fopinion-erdogans-influence-on-the-german-election%2Fa-59224735

Στην πραγματικότητα, όλοι γνωρίζουν ότι η ομάδα Todenhöfer δεν έχει μια ρεαλιστική ευκαιρία. Αλλά αυτό δεν είναι το κύριο θέμα.

Ο μακροπρόθεσμος  στόχος του Ερντογάν

Το λόμπι του ΑΚΡ στη Γερμανία προσπαθεί εδώ και χρόνια να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ψήφου του μέσω των μικρών κομμάτων και να τα διευρύνει.

Σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει ως βάση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής τόσο για τις ομοσπονδιακές γερμανικές όσο και για τις ευρωπαϊκές εκλογές, και προκειμένου να θέσει ρεαλιστικούς στόχους για τις εκλογές του κράτους και των τοπικών εκλογών.

Ο κύριος στόχος, ωστόσο, είναι να αποτραπεί η εκλογή υποτιθέμενων «εχθρών της Τουρκίας», ιδιαίτερα των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Η διασπορά των ψήφων  των τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρων 

Δεν είναι σαφές πόσοι ψηφοφόροι δέχονται αυτήν την προπαγάνδα. Το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι περίπου το 1,5% όλων των επιλέξιμων ψηφοφόρων στη Γερμανία ,περίπου 900.000 άτομα ,είναι τουρκικής καταγωγής και πως στις προηγούμενες εκλογές οι ψήφοι τους ήταν διεσπαρμένοι στα πολιτικά κόμματα 

Σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημίων του Ντούισμπουργκ-Έσσεν και της Κολωνίας, το 35% των Τούρκων Γερμανών που ψήφισαν το 2017 υποστήριξαν το SPD, το 20% ψήφισε το CDU/CSU, το 16% το Κόμμα της Αριστεράς, το 13% τους Πράσινους και 4% το FDP.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε την άποψη για τον  Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν που έχει  το τουρκογερμανικό εκλογικό σώμα στο σύνολό του.

Στην κλίμακα -5 έως +5, βαθμολογείται πολύ αρνητικά, στο -2,5.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να κατευθύνει τους Γερμανούς  ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής κυρίως  πρός το κόμμα «Team Todenhöfer - The Justice Party» του  πρώην πολιτικού του, CDU Γιούργκεν Τοντένχεφερ., με την ελπίδα το εν λόγω κόμμα να παίξει ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων μετά τις αναμενόμενα αμφίρροπες εκλογές στη Γερμανία.

Έτσι σκοπεύει να αποκομίσει οφέλη από τη νέα Γερμανική κυβέρνηση ο Ερντογάν, αν και οι τουρκικής καταγωγής Γερμανοί ψηφοφόροι εμφανίζονται να έχουν πολύ αρνητική εικόνα για τον Τούρκο Πρόεδρο, με συνέπεια η παραπάνω  προσπάθεια του  μάλλον να μην έχει τα προσδοκούμενα για αυτόν οφέλη

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ