Κόσμος

Μαλαισία και Ινδονησία κριτικάρουν την AUKUS - Ποιος είναι ο φόβος τους

Η Μαλαισία και η Ινδονησία είναι οι δύο χώρες του Ειρηνικού που εξέφρασαν πιο πρόσφατα την ανησυχία τους ότι το νέο σύμφωνο ασφαλείας AUKUS, που θα περιλαμβάνει την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να πυροδοτήσει μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισσον τηλεφώνησε προσωπικά στον ομόλογό του, Ισμαήλ Σάμπρι Γιακούμπ (πρωθυπουργός της Μαλαισίας) την Παρασκευή. Σκοπός του τηλεφωνήματος ήταν να εξηγήσει ο Μόρισσον στον Γιακούμπ, θα βοηθήσει τη Μαλαισία στην αγορά πυρηνικών υποβρύχιων στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ισμαήλ Σάμπρι Γιακούμπ εξέφρασε ανοιχτά στον Μόρισον ότι ανησυχεί η συμφωνία AUKUS θα μπορούσε να προκαλέσει άλλες δυνάμεις να ενεργήσουν πιο επιθετικά στην περιοχή, ειδικά στη νότια κινέζικη θάλασσα.

Ανησυχίες από Ινδονησία και ουδετερότητα από Σιγκαπούρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ινδονησία δήλωσε νωρίτερα ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για τη συνεχιζόμενη κούρσα εξοπλισμών και την προβολή ισχύος στην περιοχή, και κάλεσε την Αυστραλία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και να τηρήσει το κράτος δικαίου όπως ορίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του1982 (UNCLOS).

Η Σιγκαπούρη τοποθετήθηκε για τα τεκταινόμενα σε ουδέτερο τόνο δηλώνοντας ότι ελπίζει ότι η συμφωνία «θα συμβάλει εποικοδομητικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής και θα συμπληρώσει την περιφερειακή αρχιτεκτονική».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Μετά την υπογραφή με την Μόσχα για δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400 οι Τούρκοι προειδοποιούν για ”μπλοκάρισμα” στο Αιγαίο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συρράξεως

Τα ελληνικά νησιά πρέπει να γίνουν άμεσα βάση ισχυρών πυραυλικών συστημάτων (ATACMS και EXOSET) κατά των τουρκικών...
Οπλικά συστήματα 0

Φορητές κυψέλες καυσίμου στις Ελληνικές ΕΔ! Τι είναι και γιατί αποτελούν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος στο πεδίο της μάχης;

Οι ΕΔ μας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση με την απόκτηση φορητών κυψελών καυσίμου, αφού αυτές έχουν πληθώρα αξιόπιστων...