Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Ρήγμα" στην Δύση - Η Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις από ΗΠΑ και Αυστραλία

Τους πρέσβεις της σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία ανακαλεί η Γαλλία, με φόντο τις ανακοινώσεις για το σύμφωνο AUKUS.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, ανακαλούνται οι πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το σύμφωνο AUKUS (από τα αρχικά των τριών χωρών) προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η Αυστραλία θα αποκτήσει, μέσα στα επόμενα χρόνια, πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Η σύσταση του AUKUS προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας, η οποία παραλληλίζεται από αρκετά γαλλικά Μέσα με το ρήγμα του 2003, παραμονές του πολέμου στο Ιράκ.

Η συμφωνία για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια ακύρωσε μεμιάς προηγούμενη συμφωνία, του 2016, μεταξύ της Αυστραλίας και του γαλλικού ομίλου Naval για την κατασκευή δώδεκα συμβατικών υποβρυχίων, ένα έργο προϋπολογισμού 35 δισ. ευρώ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν έκανε λόγο για «πισώπλατο χτύπημα» από πλευράς Αυστραλίας και ξεσπάθωσε εναντίον του Τζο Μπάιντεν.

«Αυτή η μονομερής, ωμή και απρόβλεπτη απόφαση μοιάζει πολύ με ό,τι έκανε ο Τραμπ», σχολίασε ο Γάλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι αισθάνεται «οργισμένος και πικραμένος». 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ