Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ξεκίνησε το ''ξήλωμα'' του Ερντογάν: Παραμονεύει ο Ακάρ - Φουντώνουν οι φήμες για τα προβλήματα υγείας του Σουλτάνου

Ο συνταξιούχος Τούρκος δημοσιογράφος και οικονομολόγος Μέμντουχ Μπαϊρακταρόγλου, ο οποίος διετέλεσε επίσης σύμβουλος της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Τάνσου Τσίλερ, υποστήριξε στο κανάλι του στο YouTube στις 15 Αυγούστου, ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε την εκτελεστική του εξουσία στον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. 

Συγκεριμένα υποστήριξε, πως το πρώτο σημάδι, για το ότι ανέλαβε τα ηνία ο Ακάρ, δόθηκε, μετά την επίσκεψη του στα σύνορα με την Τουρκία με το Ιράν στις 14 Ιουλίου για να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες των δυνάμεων ασφαλείας και για να αποτρέψει την εισροή Αφγανών προσφύγων, παρά την προσέγγιση του Ερντογάν προς τη μετανάστευση.

Ο Μπαϊρακταρόγλου προβλέπει ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά μάλλον ότι ο Ερντογάν θα παραμείνει επίσημα στην εξουσία μέχρι τις προγραμματισμένες εκλογές, που έχουν οριστεί για τον Ιούνιο του 2023. Η υπόθεση είναι ότι ο Ακάρ θα λειτουργήσει από τα ''παρασκήνια'' και ότι θα ορίσει νέο υπουργικό συμβούλιο για να σώσει την τουρκική οικονομία από την ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το επιχείρημα του Μπαϊρακταρόγλου, βασίζεται στην υποψία ότι ο Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η υγεία του Ερντογάν ήταν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, από ένα περιστατικό στην Άγκυρα τον Οκτώβριο του 2006 όταν ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Επειδή ο οδηγός του, καταλάθος είχε κλείσει το αυτοκίνητο, χρειάστηκε να επέμβουν άτομα της ασφαλείας του, να σπάσουν το παράθυρο του αυτοκινήτου και να τον μεταφέρουν αναίσθητο εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Ο Sümer Güllap, ο 42χρονος γιατρός που αντιμετώπισε και διέγνωσε τον πρωθυπουργό, πέθανε ξαφνικά το 2018, σύμφωνα με πληροφορίες από την κοινή γρίπη. Ο θάνατός του, προκάλεσε ερωτήματα στο τουρκικό κοινό αφού ήταν ο μόνος που είχε πληροφορίες σχετικά με την υγεία του Ερντογάν και ήταν γνωστό ότι ήταν καλά στην υγεία του πριν από τον πρόωρο θάνατό του. 

Η αδιαθεσία του Ερντογάν συνεχίστηκε και τελικά υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κάτω μέρος του εντέρου τον Νοέμβριο του 2011. Στη συνέχεια έκανε μια δεύτερη επέμβαση τον Φεβρουάριο του 2012. Η εφημερίδα Taraf τον Μάρτιο του 2012 δημοσίευσε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που διέρρευσε από την εταιρεία ανάλυσης ασφαλείας Stratfor, ισχυριζόμενη ότι ο Ερντογάν είχε καρκίνο του παχέος εντέρου και είχε μόλις δύο χρόνια ζωής. Μετά τη «φήμη για τον καρκίνο», ένας βοηθός του Ερντογάν είπε στο Reuters ότι το email του Stratfor ήταν «εικασίες και κουτσομπολιά». «Μόνο ο Θεός ξέρει πόσο θα ζήσει ο καθένας μας. Όταν έρθει η ώρα του θανάτου, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για αυτό για να το αλλάξουμε », δήλωσε ο Ερντογάν. 

Ο Fuat Avni, ένα ανώνυμο φαινόμενο στο Twitter, του οποίου τα tweet επικεντρώνονται κυρίως σε διαρροές που αφορούν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, πιστεύει ότι ο Ερντογάν είχε καρκίνο του παχέος εντέρου καθώς και επιληψία. Ο Avni δήλωσε σε νήμα του Twitter τον Μάιο του 2016 ότι ο Ερντογάν πάσχει επίσης από διαβήτη και επιπλοκές του προστάτη μαζί με διάφορες άλλες ασθένειες. 

«Ο αξιότιμος πρωθυπουργός μας έκανε μια επιτυχημένη διαδικασία κοιλιακής λαπαροσκόπησης στις 26 Νοεμβρίου 2011», ανέφερε η πρωθυπουργία σε ανακοίνωσή της, αρνούμενη την εικασία για τον καρκίνο.

Το AKP, λογοκρίνει πάντα αυστηρά κάθε εξέλιξη που σχετίζεται με την υγεία του Ερντογάν από τότε που λιποθύμησε στο αυτοκίνητό του το 2006. Τα άτομα ασφαλείας του Ερντογάν, εξασφάλισαν την πλήρη εκκένωση του δεύτερου και του τρίτου ορόφου του Νοσοκομείου Διδασκαλίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Marmara πριν από την πρώτη επέμβαση του Ερντογάν εκεί. 

Οι γιατροί του Ερντογάν καθώς και τα μέλη του AKP μοιράστηκαν μόνο περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις επεμβάσεις του και τη συνολική κατάσταση της υγείας του. Όμως, ο Κατάλογος Επικοινωνιών της Τουρκίας έριξε την μπάλα και μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες λογοκρισία στην υγεία του Ερντογάν, δημοσίευσαν έναν προ-ηχογραφημένο χαιρετισμό για τα μέλη του AKP στις 21 Ιουλίου. Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έβγαλε ολόκληρο το βίντεο, αποτυγχάνοντας να επεξεργαστεί τη στιγμή όπου ο Ερντογάν, κοιμάται εν ώρα ομιλίας και παλεύει να αρθρώσει τις λέξεις.  

Ο Τούρκος δημοσιογράφος, αρθρογράφος, τηλεοπτικός παρουσιαστής Fatih Altaylı, κατηγόρησε το γραφείο του Ερντογάν ότι έφερε τον πρόεδρο σε δύσκολη θέση, υποστηρίζοντας ότι τα θέματα υγείας του Ερντογάν έχουν πλέον εκτεθεί σε παγκόσμια κλίμακα και γίνονται πολλές συζητήσεις γύρω από αυτό, με κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. 

Ο βετεράνος Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar και πολλοί άλλοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπενθύμισαν στο κοινό, τις εκκλήσεις του Ερντογάν για παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Μπούλεντ Ετσεβίτ, ο οποίος υπέφερε τότε από επιπλοκές στην υγεία του. «Ο Ετζεβίτ είναι σοβαρά άρρωστος. Έχει προβλήματα υγείας. Πρέπει να παραιτηθεί αμέσως », είπε ο Ερντογάν τον Μάιο του 2002. Ο Ετσεβίτ διετέλεσε πρωθυπουργός τέσσερις φορές μεταξύ 1974 και 2002.

Οι τηλεθεατές, συχνά πυροδοτούν τη συζήτηση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης με παρατηρήσεις ότι ο Ερντογάν δυσκολεύεται να περπατήσει, όταν συμμετέχει σε διεθνείς συνόδους κορυφής και δέχεται ξένους επισκέπτες. Το 2017 ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο χτύπησε τον  ώμο του Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να τον επαναφέρει, ο οποίος είχε κοιμηθεί επανειλημμένως κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής ενημέρωσης στα ΜΜΕ. Η σύζυγος του Ερντογάν, Εμινέ, εθεάθη να βοηθά τον Ερντογάν καθώς κατέβαινε μια σκάλα κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου του AKP τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διάσημος Τούρκος δημοσιογράφος Αχμέτ Νεσίν ανέφερε σε βίντεο στο YouTube στις 8 Αυγούστου ότι αν και ο Ερντογάν επέζησε από δύο μεγάλες εγχειρήσεις στην κοιλιά στο παρελθόν, εξακολουθεί να πάσχει από επιληψία καθώς εμφανίζει χαρακτηριστικά διαταραχών προσωπικότητας και άνοιας και ότι η επιδείνωση της υγείας του γίνεται όλο και πιο ορατή τα τελευταία χρόνια. Ο Νεσίν είπε ότι δεν είναι ιδανικό να έχει ένα άτομο που πάσχει από επιληψία σε μια θέση όπως αυτή ενός διοικητή στρατού, γραφειοκράτη ή αρχηγού κράτους και ότι οι εκθέσεις υγείας του Ερντογάν θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν στο κοινό, ενώ οι γιατροί της Τουρκίας θα πρέπει να αποφασίσουν εάν είναι ή όχι κατάλληλος να αναλάβει τέτοιες ευθύνες. 

Όπως και ο Μπαϊρακταρόγλου, ο Νέσιν υποστηρίζει ότι ο υπουργός Άμυνας Ακάρ διαδίδει φήμες για την υγεία του Ερντογάν με σκοπό να αναλάβει τις εκτελεστικές εξουσίες του Ερντογάν. Οι πρόωρες εκλογές δεν θα ήταν καλές για το κυβερνών AKP, καθώς η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης. Οι εκλογικές έρευνες δείχνουν ότι οι ψήφοι του ΑΚΡ και του εταίρου εκλογικής συμμαχίας του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) δεν θα είναι αρκετές για να εξασφαλίσουν τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2023. Ο Ακάρ και ο αρχηγός πληροφοριών Χακάν Φιντάν, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον Ερντογάν από τότε που η Τουρκία εφάρμοσε μια επεκτατική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μπορεί να είναι αυτοί που θα κρατήσουν τα ηνία πίσω από τις σκηνές τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές, ενώ ο Ερντογάν θα αναπάυεται στα παλάτια του. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ