Κόσμος

Καθηγητής για Αφγανιστάν: Αλλαγή συνόρων-Σε σπίτια και ξενοδοχεία οι πρόσφυγες στη γειτονιά μας όχι σε καταυλισμούς

Η ανησυχία πολλαπλασιάζεται για το κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν και στην γειτονιά μας... 

Εστιάζοντας στις θέσεις και τους στόχους των διεθνών δυνάμεων μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ο Τούρκος Καθηγητής Dr. Ο Yaşar Hacısalihoğlu επεσήμανε ότι η «αφγανική μετανάστευση» είναι μια εξέλιξη που στοχεύει και την Τουρκία.

Σε σημαντικό μέρος του άρθρου του με τίτλο « Αφγανική γεωπολιτική στον αγώνα εξουσίας » αναφέρει πως ο πρώτος τόπος αλλαγής συνόρων και καθεστώτος αποσκοπεί στο σχηματισμό ενός νέου πολιτικού άτλαντα, ο οποίος πλαισιώνεται από το Μαρόκο έως τα κινεζικά σύνορα, το Αφγανιστάν είναι το σημείο αναφοράς τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τα αποτελέσματα αυτού του έργου.

Ως αντανάκλαση της απερίγραπτης και διάσπαρτης κατάστασης της διεθνούς τάξης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι έμμεσες μέθοδοι πολέμου που υιοθετήθηκαν στον παγκόσμιο αγώνα εξουσίας υποδεικνύουν νέες καταστάσεις. Οι προσπάθειες για αλλαγή συνόρων και καθεστώτων, είτε μέσω άμεσης κατοχής είτε μέσω έμμεσων επαγγελμάτων από μεσάζοντες και υπεργολάβους, παράγουν διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικά μέρη. Αλλά παντού κλιμακώνεται αναπόφευκτα η ριζοσπαστικοποίηση. Αυτή η κατάσταση στην πραγματικότητα μετατρέπεται σε θρεπτικούς λόγους για ιμπεριαλιστικές καταλήψεις . Συμβάλλει στην προσπάθεια απόκτησης περισσότερης κυριαρχίας. Ο έλεγχος των αντιπάλων χρησιμοποιείται ως εργαλείο αποσταθεροποίησης τους. Οι επίμονες εντάσεις και συγκρούσεις δημιουργούν εύφορες αγορές για δοκιμές και εμπόριο όπλων. Δημιουργία νέου πολιτικού άτλαντα επιτρέπει λιγότερο δαπανηρό να καταρρεύσει και να κατακερματιστεί στις προσπάθειές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, στο σημείο που φτάσαμε σήμερα, είναι προφανές ότι ο νέος αγώνας εξουσίας του Αφγανιστάν θα είναι ένας από τους γεωπολιτικούς κόμβους στην περιοχή. Για τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές χώρες, καθώς και το Ιράν, το Πακιστάν και την Τουρκία , αυτή η γεωπολιτική διαδικασία είναισε συνάρτηση με νέες εξισώσεις και νέους υπολογισμούς.

Το Αφγανιστάν έχει μοναδικά χαρακτηριστικά με τη γεωπολιτική του θέση όσον αφορά την Κεντρική Ασία και τη Νότια Ασία . Αλλά το αναπόσπαστο μέρος αυτής της θέσης είναι το Πακιστάν . Το Πακιστάν θα είναι το πρώτο που θα βιώσει τις επιπτώσεις των διαφορών μεταξύ της κυριαρχίας των Ταλιμπάν και της νέας εποχής .

Σημειώνει επίσης πως ειδικά για τη διαδρομή της αφγανικής μετανάστευσης, η Τουρκία είναι επίσης χώρα -στόχος . Οι προσπάθειες καταπίεσης της Τουρκίας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά με τον τίτλο "Αφγανική μετανάστευση" αντικατοπτρίζουν αυτήν την εχθρική στάση, λέει...

Καταλήγει δε πως η μετανάστευση είναι ένας παγκόσμιος μηχανισμός επίθεσης στα χέρια των παγκόσμιων δυνάμεων και στοχεύει επίσης την Τουρκία .

 

Έντι Ράμα: Μέσα στην εβδομάδα έρχονται 1000 Αφγανοί πρόσφυγες

 

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στην ισπανική εφημερίδα El Periodico , αποκαλύπτεται ότι οι Αφγανοί που θα πάνε στην Αλβανία θα είναι κυρίως δημοσιογράφοι, κοινωνικοί λειτουργοί, δάσκαλοι και συνεργάτες του αμερικανικού στρατού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Περίπου 1.000 θα έρθουν αυτήν την εβδομάδα. Πήραμε αυτήν την απόφαση επειδή δεν μπορούσαμε να σταθούμε απέναντι στον μεγάλο κίνδυνο και την απόγνωση αυτών που προσπαθούν να φύγουν. Είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης που πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Οι Αφγανοί αιτούντες άσυλο θα αρχίσουν να φτάνουν στην Αλβανία αυτή την εβδομάδα μέσω πτήσεων που πραγματοποιούνται από τις ΗΠΑ» , δήλωσε ο Ράμα σε τηλεφωνική συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα.

Οι πρώτοι που θα φτάσουν, είπε ο Ράμα, θα είναι ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί.

«Θα είναι ακτιβιστές, γυναίκες, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί και άνθρωποι που έχουν εργαστεί για τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών. Άνθρωποι που πίστεψαν σε εμάς, συνεργάστηκαν μαζί μας και εμπνεύστηκαν από τις αξίες και τις αρχές μας», λέει ο Ράμα, ενώ εξηγεί ότι πριν από το αίτημα των ΗΠΑ, είχε ξεκινήσει να συνεργάζεται με «δύο αμερικανικές ανθρωπιστικές ενώσεις», των οποίων το όνομα δεν έχει γίνει γωνστό «για λόγους ασφαλείας».

Στην τηλεφωνική συνέντευξη για τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ράμα διευκρίνισε ότι οι Αφγανοί πρόσφυγες που θα έρθουν στην Αλβανία, θα μείνουν για αρκετούς μήνες ή και περισσότερο και θα φιλοξενηθούν σε σπίτια ή ξενοδοχεία και όχι σε καταυλισμούς μεταναστών, διότι σύμφωνα με τον ίδιο θα ήταν απάνθρωπο.

 

Το Μαυροβούνιο αρνήθηκε να δεχτεί Αφγανούς πρόσφυγες

 

 

Την ίδια στιγμή πάντως το Υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου διευκρίνισε τη θέση του σχετικά με την υποδοχή προσφύγων από το Αφγανιστάν που προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα στην οποία κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν.

«Η υπογραφή κοινής δήλωσης για το Αφγανιστάν, στην οποία έχουν ενταχθεί περίπου εκατό κράτη, δεν υποχρεώνει το Μαυροβούνιο να υποδέχεται και να φιλοξενεί προσωρινά πολίτες του Αφγανιστάν που έχουν συνεργαστεί με συμμάχους του [ΝΑΤΟ], καθώς αυτό το έγγραφο δεν συνεπάγεται τέτοιες υποχρεώσεις», αναφέρει το μήνυμα του Υπουργείου Εξωτερικών του Μαυροβουνίου.

Νωρίτερα, οι ουγγρικές αρχές αρνήθηκαν επίσης να δεχτούν πρόσφυγες, ενώ η Αλβανία σήμερα έχει ήδη δεχτεί περίπου τριακόσιους Αφγανούς.

Τα Σκόπια, η Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν επίσης εκφράσει την προθυμία τους να βοηθήσουν Αφγανούς μετανάστες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ