Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αφγανιστάν: Ο ρόλος της Τουρκίας στις εξελίξεις – Τι φοβάται η Ευρώπη

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα, με τις προσφυγικές ροές το επόμενο διάστημα να θεωρείται δεδομένο πως θα αυξηθούν.

Οι γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες ήδη δέχονται κύμα προσφύγων. Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα φτιάξει στρατόπεδα στα σύνορα προκειμένου να υποδεχτεί πρόσφυγες που ωστόσο ελπίζει ότι θα επιστρέψουν πίσω.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη, θα αντιμετωπίσουμε μία νέα ανθρωπιστική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Έχουμε τη μαζική έξοδο Αφγανών από μία χώρα της οποίας ο πληθυσμός αγγίζει τα 40 εκατομμύρια.

Ο πρόεδρός της διέφυγε στο Τατζικιστάν, η κυβέρνηση κατέρρευσε, ο λαός γίνεται βορά στις ορέξεις των Ταλιμπάν και το ‘κλειδί’ των ροών κρατούν πλέον αρχικά το Ιράν και εν συνεχεία η Τουρκία.

Η Τουρκία θέλει να σφραγίσει τα σύνορα με το Ιράν.

Αυτή τη στιγμή περίπου 1.000 Αφγανοί την ημέρα περνούν από το Ιράν στην Τουρκία, κάτι το οποίο ανάλογα με τον βαθμό επιτυχίας της Άγκυρας θα χρησιμοποιηθεί απ’ αυτή ως διαπραγματευτικό όπλο εναντίον της Δύσης και ειδικότερα της ΕΕ», εξηγεί ο κ. Φίλης.

Η ΕΕ φοβάται αντίποινα εις βάρος του αφγανικού προσωπικού της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι η άφιξη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ «κατέστησε ακόμη πιο επιτακτική την προστασία» από πιθανά αντίποινα σε βάρος του αφγανικού προσωπικού της, το οποίο προσπαθεί να κρατά ασφαλές.

«Η κατάσταση είναι πολύ επείγουσα, την αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού, με τα κράτη μέλη της ΕΕ, για να βρούμε γρήγορες λύσεις γι’ αυτούς (σ.σ. το αφγανικό προσωπικό) και για την ασφάλειά τους. Είμαστε σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη, για να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες, για τους ντόπιους υπαλλήλους μας και τα εξαρτώμενα από αυτούς άτομα, για να μετακινηθούν σε ασφαλές μέρος», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Καταλαβαίνουμε ότι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για ένα σύστημα μετάβασης και θα αντιδράσουμε ανάλογα με το αποτέλεσμά τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τον οποίο «πρέπει να αποφευχθούν ακόμη περισσότερες σφαγές και θύματα».

Οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να ξαναπάρουν την εξουσία, μετά μια στρατιωτική επίθεση-αστραπή που κατατρόπωσε τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, ενόσω οι ξένες δυνάμεις – οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ – ολοκλήρωναν την αποχώρησή τους από τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν παρουσία στο Αφγανιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν σήμερα την απομάκρυνση των πολιτών τους και του ντόπιου προσωπικού τους.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να εκδώσει θεωρήσεις εισόδου και εξαρτάται από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης, αν θα δεχθούν στο έδαφός τους το αφγανικό προσωπικό τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ