Κόσμος

Γερμανία: Εμβόλιο σε παιδιά 12-17 ετών αλλά και αναμνηστική δόση για τους ηλικιωμένους

Επιπλέον, ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες μπορούν να προχωρήσουν στην λήψη αναμνηστικής δόσης εμβολίου τον Σεπτέμβριο.

«Όποιος θέλει, μπορεί μέσα στο καλοκαίρι να εμβολιαστεί. Έχουμε επάρκεια εμβολίων για κάθε ηλικιακή ομάδα», επανέλαβε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας στην Γερμανία, Γενς Σπαν μετά το τέλος της διάσκεψης με τους υπουργούς Υγείας των κρατιδίων, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Σε ό,τι αφορά την ομάδα 12-17 ετών, στην οποία ανήκουν 20 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι, μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 20%, ενώ τουλάχιστον μία δόση έχει λάβει το 10%, σημείωσε ο κ. Σπαν, διευκρινίζοντας ότι για αυτές τις ηλικίες διαθέσιμα εμβόλια είμαι μόνο αυτά της Moderna και των BioNTech/Pfizer. Ο εμβολιασμός θα μπορεί να προγραμματιστεί στα κέντρα εμβολιασμού αλλά και μέσω των οικογενειακών ιατρών, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες θα μπορούν τον Σεπτέμβριο να λάβουν και την τρίτη, αναμνηστική δόση, «προκειμένου να μπούμε στο φθινόπωρο και στον χειμώνα όσο το δυνατόν πιο προστατευμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής της διάσκεψης των υπουργών Υγείας των κρατιδίων, Κλάους Χόλετσεκ από την Βαυαρία.

Η Γερμανία, τα εμβόλια, οι παρενέργειες

Νωρίτερα πάντως ο επικεφαλής της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς είχε δηλώσει στο NDR ότι για την ώρα υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για πιθανές παρενέργειες στις ηλικίες 12-17 ετών: «Λέμε ότι δεν μπορούμε να εκδώσουμε γενική σύσταση εμβολιασμού όσο δεν διαθέτουμε τη σχετική ασφάλεια δεδομένων», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην πίεση που ασκείται στην Επιτροπή από κάποιους πολιτικούς για επίσπευση της σχετικής σύστασης, ξεκαθάρισε ότι «μπορεί η Επιτροπή να αλλάξει τη σύσταση της, αλλά σίγουρα όχι επειδή το είπαν οι πολιτικοί». Μέχρι τώρα η Stiko συνιστά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 για παιδιά και εφήβους 12-17 ετών μόνο σε περίπτωση που ανήκουν σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες. «Καθήκον μας είναι να δώσουμε την καλύτερη δυνατή σύσταση εμβολιασμού για τους πολίτες αυτής της χώρας και επίσης για τα παιδιά αυτής της χώρας, με βάση όλες τις διαθέσιμες γνώσεις. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε πάνω σε αυτό εξαιρετικά εντατικά», δήλωσε ο κ. Μέρτενς μιλώντας στην «Welt».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ