Κόσμος

Η Γερμανία ερευνά την τουρκική κρατική τράπεζα Ziraat - Πηγή ντροπής για την Τουρκία απαντά η αντιπολίτευση στόν Ερντογάν

Επτά ξεχωριστά υποκαταστήματα της Ziraat International, που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία βρίσκονται υπό έρευνα, αφού διαπιστώθηκαν παρατυπίες στις συναλλαγές δανείων και τον ισολογισμό της τράπεζας, ανέφερε  ο Cumhuriyet αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Η έρευνα που ξεκίνησε από Γερμανούς αξιωματούχους, στη διεθνή θυγατρική της τουρκικής κρατικής τράπεζας Ziraat, Ziraat International για ανησυχίες παρατυπιών, αποτελεί πηγή ντροπής για την Τουρκία», δήλωσε την Κυριακή ο  βουλευτής της αντιπολίτευσης Ερντογάν Τοπράκ.

Ο Τοπράκ της CHP δήλωσε, ότι η έρευνα σηματοδότησε τη δεύτερη στο είδος της που στοχεύει σε κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, η οποία ήταν «πηγή ντροπής για τον τραπεζικό τομέα της χώρας», και έβλαψε τον σεβασμό των δημοσίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Τουρκίας, στις διεθνείς τραπεζικές δραστηριότητες.

Ο Τοπράκ, αναφερόταν στη συνεχιζόμενη έρευνα που αντιμετωπίζει η τουρκική κρατική Halkbank. 

Θυμίζουμε ότι η κρατική Τουρκική τράπεζα  κατηγορείται για τραπεζική απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσία, σχετικά με τη συμμετοχή της σε σχέδιο για την εμπορία χρυσού με ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, βοηθώντας την Τεχεράνη να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πυρηνικού της προγράμματος. 

Η τράπεζα δήλωσε αθώα, για τις κατηγορίες στην υπόθεση που περιπλέκει τις τουρκικές-αμερικανικές σχέσεις.

Ο Τοπράκ της CHP, υπενθύμισε επίσης, πώς ο νέος γενικός διευθυντής της Ziraat International απορρίφθηκε από την Ομοσπονδιακή Αρχή Οικονομικής Εποπτείας της Γερμανίας (BaFin), επικαλούμενος ανικανότητα για το έργο.

"Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική πηγή ντροπής", πρόσθεσε ο αξιωματούχος του CHP.

Το 2017, η Ziraat Bank έγινε ένας από τους δύο Τούρκους δημόσιους δανειστές, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον Reza Zarrab, τον τούρκο αρχιτέκτονα του καθεστώτος κατάργησης κυρώσεων, ο οποίος παραδέχτηκε την ενοχή του και έγινε κυβερνητικός μάρτυρας εναντίον του Mehmet Hakan Atilla, αναπληρωτή CEO της Halkbank, ο οποίος εξέτισε 32 μήνες σε φυλακή των ΗΠΑ πριν αποφυλακιστεί τον Ιούλιο του 2019.

Με εκτενή άρθρα μας στο Πενταπόσταγμα, αναφέραμε ότι η τουρκική τράπεζα της Ziraat, είναι πλέον γνωστή στο ελληνικό κοινό καθώς έχει μέσω δανείων «δέσει» μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, στην Θράκη και λειτουργεί σε Κομοτηνή , Ξάνθη και Ρόδο.

Αυτό όμως που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι τα κέρδη της τα επενδύει στην τουρκική βιομηχανία και στον εξοπλισμό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Πρόκειται για «εισβολή» της Τουρκίας στην Ελλάδα, με οικονομικά μέσα που στόχο έχει να κάνει τη Δυτική Θράκη αμφισβητούμενη περιοχή, «γκρίζα ζώνη» όπως τα Ίμια. Σειρά έχει η Ρόδος, αφού και εκεί διατηρεί υποκατάστημα. Και στις δύο περιοχές η Άγκυρα κάνει λόγο για ύπαρξη «τουρκικής» μειονότητας.

Με το άνοιγμα του υποκαταστήματος στην Ρόδο, η Ziraat φτάνει πλέον τα τέσσερα υποκαταστήματα στην Ελλάδα (λειτουργεί τρία σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη).

Η τράπεζα φέρεται να στοχεύει στους ελληνικής καταγωγής συνταξιούχους της Τουρκίας, που εγκαταστάθηκαν στη Ρόδο, ενώ προβλέπεται πως θα παρέχει πιστώσεις στους συνταξιούχους και στους συγγενείς τους.

Στα σχέδια της τουρκικής τράπεζας είναι, να επεκταθεί και σε άλλες ελληνικές πόλεις και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Δράμα, ενώ στόχος των Τούρκων, είναι η τράπεζα να αναπτυχθεί μέσω υποκαταστημάτων και όχι μέσω αγοράς κάποιας ελληνικής τράπεζας.

Σημαντικό δεδομένο είναι το γεγονός, πως έχει παρουσία σε όλες τις κρίσιμες για την Τουρκία περιοχές (καυκάσιες δημοκρατίες, Βοσνία, Βουλγαρία, Σκόπια, τουρκοκυπριακός τομέας κτλ). Απ’ ότι φαίνεται μάλιστα, αξιοποιεί στο έπακρο τη δύσκολη εθνική µας συγκυρία.

Την ώρα που μία στις δύο αιτήσεις για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια απορρίπτεται από τις ελληνικές τράπεζες, η τουρκική τράπεζα, έρχεται να εκμεταλλευτεί την όλη οικονομική «ξηρασία», προσφέροντας δάνεια με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια σε απεγνωσμένους επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Πέραν όλων των άλλων δραστηριοτήτων της, η «επεκτατική» πολιτική της συγκεκριμένης τράπεζας έχει φτάσει και στο real estate, εκεί που προσφέρει ακόμη και διπλάσια ποσά από την αντικειμενική αξία ακινήτων, με στόχο την αγορά γης και ακίνητης περιουσίας.

Το κλείσιμο του υποκαταστήματος της τουρκικής τράπεζας Ζiraat bank στη Ρόδο έγινε τον Φεβρουάριο του 2018, μετά από ελέγχους των ελληνικών εποπτικών αρχών, οι οποίες διαπίστωσαν τεράστια κενά και τρύπες στην λειτουργία του καταστήματος, ειδικά στη διακίνηση ποσών.

Το συγκεκριμένο κατάστημα, στο οποίο απασχολούνταν μόλις τέσσερις υπάλληλοι, μετέφερε τις δραστηριότητές του στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο τα ποσά τα οποία διακινήθηκαν, είχαν συγκεκριμένους αποδέκτες και εξυπηρετούσαν επίσης συγκεκριμένους... σκοπούς.

Ποιοι ήταν λοιπόν οι αποδέκτες των ποσών αυτών, που διακινήθηκαν και τι σκοπούς εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν;

Θυμίζουμε εδώ, ότι με νόμο του το τουρκικό κράτος, καθιστά τους δημόσιους υπαλλήλους του που εργάζονται στο εξωτερικό ώς όργανα πληροφόρησής του.

Το υποκατάστημα της Ziraat Bankasi στην Κομοτηνή δεν έκλεισε, αφού επεκράτησαν οι διπλωματικές ισορροπίες σε μία κρίσιμη εποχή, όπου υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο το μήνυμα και στην Κομοτηνή ήταν σαφές, ότι η εν λόγω τράπεζα έπρεπε να περιοριστεί σε αμιγώς τραπεζικές εργασίες και να μην αναμειγνύεται σε «άλλα θέματα».

  Η Τουρκία του Ερντογάν,  ευρισκόμενη σε δεινή οικονομική κατάσταση, δεν στρέφεται προς τη Δύση για βοήθεια, στην οποία φαίνεται ότι μόνο "στα χαρτιά" ανήκει, αλλά στην ανατολή και συγκεκριμένα στην Κίνα για να μπορέσει να σώσει την Τράπεζα.

Επεκτείνοντας τις συνεργασίες της σε διάφορες περιοχές, η τουρκική κρατική τράπεζα  Ziraat Bank, υπέγραψε σύμβαση δανείου ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων με την κινεζική Export Import Bank of China την Τετάρτη.

Το δάνειο που παρέχεται από την Export-Import Bank of China, θα δοθεί σε δύο δόσεις, 320 εκατομμύρια και 500 εκατομμύρια κινεζικά γιουάν ενώ θα ενισχύσει το εμπόριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ziraat Bank.

Το δάνειο, θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των εταιρειών, που ασχολούνται κυρίως με το εξωτερικό εμπόριο μεταξύ Κίνας και Τουρκίας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ