Κόσμος

Φον ντερ Λάιεν: Η προστασία του κλίματος δεν θα μας οδηγήσει στη Λίθινη Εποχή

Ελπιδοφόρο μήνυμα για μια πολιτική στο θέμα του κλίματος χωρίς δραστικές περικοπές, δίνει σε σημερινές συνεντεύξεις της σε αυστριακές εφημερίδες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, ως επίσημη προσκεκλημένη, παραβρέθηκε χθες στην πόλη του Μότσαρτ στην πανηγυρική έναρξη των ξακουστών Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, 101 χρόνια από την ίδρυση τους.

Η ίδια απαντά κατηγορηματικά «όχι», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, στο ερώτημα αν βλέπει κίνδυνο να οδηγήσει η προστασία του κλίματος στη «λίθινη εποχή», όπως είχε προειδοποιήσει πρόσφατα εμμέσως πλην σαφώς, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αντίθετα, η ευρωπαϊκή «Πράσινη Συμφωνία» θα πρέπει να επιτρέπει στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις «να συνεχίσουν να κάνουν ό, τι μας έκανε ευτυχισμένους και ό, τι έφερε επιτυχία στις επιχειρήσεις μας στις αγορές του κόσμου», δηλώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στις εφημερίδες «Salzburger Nachrichten» και «Oberoesterreichische Nachrichten».

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την ευημερία μας, αλλά όχι πλέον εις βάρος του πλανήτη μας και των μελλοντικών γενεών, και, επιπλέον, εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε τις καινοτόμες εταιρείες και το ερευνητικό τοπίο για να αποδείξουμε ότι είναι δυνατή η υγιέστερη ανάπτυξη», επισημαίνει, εκφράζοντας ταυτόχρονα ικανοποίηση με τους υψηλούς αυστριακούς στόχους για την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει «πολύ προσεκτικά» και «η αλλαγή του κλίματος θα επιτύχει μόνο εάν συνδυάσουμε τους μηχανισμούς της οικονομίας της αγοράς με τη σωστή κοινωνική ισορροπία», σημειώνει.

Δηλώνοντας αισιόδοξη ότι η σχεδιαζόμενη τιμολόγηση του CO2 δεν θα ζημιώσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, η συντηρητική πολιτικός – που προέρχεται από τους Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελάριου Αγγέλα Μέρκελ – τονίζει τη βεβαιότητά της ότι μάλιστα μεσοπρόθεσμα η Ευρώπη θα επεκτείνει την ισχυρή της θέση στην παγκόσμια αγορά και ταυτόχρονα θα κάνει το σωστό για το κλίμα – εξάλλου, οι εκπομπές έχουν ήδη μειωθεί κατά 25% από το 1990, ενώ η οικονομία έχει αυξηθεί κατά 60%.

Παρά το (μοναδικό) «όχι» από τον Επίτροπο Προϋπολογισμού της ΕΕ, τον Αυστριακό Γιοχάνες Χαν, στο πακέτο της ΕΕ για το κλίμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί ότι έχει πίσω της ολόκληρο το κολέγιο των Επιτρόπων και επισημαίνει ότι επιπλέον για την ευρωπαϊκή «Πράσινη Συμφωνία» υπάρχει «εξαιρετικά ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση», με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι στην Αυστρία υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες αντιπαράθεση και προστριβή ανάμεσα στους δύο εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων του αντικαγκελάριου Βέρνερ Κόγκλερ.

Αφορμή υπήρξε η εντολή της προερχόμενης από τους Πράσινους υπουργού Περιβάλλοντος Λεονόρε Γκεβέσλερ, η οποία, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει «υγιής οικονομική δραστηριότητα σε έναν άρρωστο πλανήτη», ζήτησε να υπάρξει, μέχρι το φθινόπωρο, αξιολόγηση των νέων έργων της εταιρείας διαχείρισης των αυστριακών αυτοκινητοδρόμων «ASFINAG».

Το γεγονός οδήγησε στη συνέχεια σε έντονες αντιδράσεις από τα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια στα οποία κυβερνά το Λαϊκό Κόμμα, με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, να διαμηνύει ότι «η παραίτηση από την κινητικότητα και τις ιδιωτικές μεταφορές δεν θα λειτουργήσει» και ο ίδιος δεν είναι της γνώμης «ότι η πορεία μας πρέπει να είναι η επιστροφή στη λίθινη εποχή».

Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή του Σεμπάστιαν Κουρτς η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πράσινων Ζίγκριντ Μάουερ επισήμανε ότι «όποιος πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση χωρίς να αλλάξει τίποτα, αυτός ζει στη λίθινη εποχή», ενώ, από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ απέδωσε στον καγκελάριο «πεπαλαιωμένη σκέψη και πολιτική».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ