Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πως η Κίνα καταπιέζει τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ

Η Wall Street Journal (20 Ιουνίου 2021) αφηγείται μια αξιοθαύμαστη ιστορία θάρρους πέντε νεαρών ανδρών που δραπέτευσαν με ταχύπλοο, πρώτα στην Ταϊβάν και τελικά έφτασαν στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρήκαν άσυλο. Μια τέτοια ιστορία πρέπει να αφηγηθεί και να μεταφερθεί πολύ μακριά για να δείξει πώς ο λαός του Χονγκ Κονγκ αντιστάθηκε στη δύναμη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ). Οι πέντε διαδηλωτές, ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών, είχαν συμμετάσχει στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας του 2019, έκαναν το περιπετειώδες ταξίδι τον Ιούλιο του 2020, βρίσκοντας τελικά ένα σπίτι στις ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι δεν αποκάλυψαν την ταυτότητά τους, δήλωσαν ότι ξεκίνησαν από το Χονγκ Κονγκ με μόνο τα iPhone τους και μια πυξίδα για να τους οδηγήσουν στην Ταϊβάν. Τον Νοέμβριο του 2019, είχαν συμμετάσχει μαζί με πολλούς άλλους, στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας και συμμετείχαν στις πολλές πορείας διαμαρτυρίας. Η αστυνομία αργότερα έκανε πολιορκία μιας από τις πανεπιστημιουπόλεις και συνέλαβε περισσότερα από 1000 άτομα. Δύο από αυτούς που διέφυγαν συνελήφθησαν αρχικά. Μόλις ελευθερώθηκαν άρχισαν να σχεδιάζουν τη διαφυγή τους.

Ένας από τους δραπέτες αποκάλυψε ότι φοβόταν καθώς έφτασαν με το καραβάκι από το Χονγκ Κονγκ στην Ταϊβάν. Όταν έφτασαν στα διεθνή ύδατα, οι πέντε άνδρες έβλαψαν σκόπιμα έναν από τους κινητήρες του ταχύπλοου και έπεσαν προς την ακτή της Ταϊβάν. Σε κάποιο στάδιο, η ακτοφυλακή της Ταϊβάν τους βρήκε. Μεταφέρθηκαν πρώτα στο Dongsha και στη συνέχεια σε μια μυστική τοποθεσία κοντά στο Kaoshuing, μια πόλη λιμάνι στη νοτιοδυτική Ταϊβάν. Μετά την ανάκριση, οι πρόσφυγες ενημερώθηκαν από τις αρχές της Ταϊβάν ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την Ταϊβάν. Ο Samual Chu, ένας ακτιβιστής γεννημένος στο Χονγκ Κονγκ που ζει στην Ουάσινγκτον, έμαθε για το περιστατικό και ενημέρωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να πάρει αυτούς τους δραπέτες μέσω ενός μηχανισμού γνωστού ως ανθρωπιστικής απαλλαγής στις ΗΠΑ.

Υπήρξε μια περίοδος έξι μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας εκπονήθηκαν νομικές διατυπώσεις μεταξύ Ταϊβάν και ΗΠΑ και τον Ιανουάριο του 2021, και οι πέντε άνδρες ταξίδεψαν με αεροπλάνο στη Νέα Υόρκη. Αυτό συνέβη πριν από την εισαγωγή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας από την Κίνα τον Ιούλιο του 2020. Έκτοτε πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έχουν εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ, εκμεταλλευόμενοι τους κανόνες διαμονής του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προετοιμάσει έως και 300.000 Χονγκ Κονγκ να μεταναστεύσουν τα επόμενα πέντε χρόνια στο πλαίσιο ειδικού καθεστώτος διαβατηρίων. Κάποιοι έχουν πάει εκεί, ενώ άλλοι έχουν μετακομίσει στον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και ακόμη και την Ταϊβάν.

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του 2019 και του σήμερα, καθώς η Κίνα έχει θεσπίσει έναν νόμο που της επιτρέπει να αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ. Η πρόκληση για τους διαδηλωτές σήμερα είναι ότι οι αρχές έχουν τη νομική δύναμη να τους κρατούν χωρίς καμία εγγύηση.  

Για τους πρώτους 12 μήνες  του νόμου, 110 άτομα συνελήφθησαν για φερόμενα εγκλήματα εθνικής ασφάλειας, ενώ εκατοντάδες άλλα συνελήφθησαν για ενέργειες που αφορούσαν διαμαρτυρίες. Αυτό γίνεται συνήθως με το πρόσχημα της παραβίασης των κανόνων κοινωνικής απόστασης για το Covid-19 ή τη συγκέντρωση χωρίς έγκριση από την αστυνομία, γνωστή ως «παράνομη συνέλευση».  

Πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου περί εθνικής ασφάλειας, οι αρχές θα επέτρεπαν πορείες κάθε χρόνο την 1η Ιουλίου, σύμβολο της σχετικής ελευθερίας που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ. Αυτό άλλαξε μετά τις διαμαρτυρίες το 2019 και η Κίνα χρησιμοποίησε τη δικαιολογία των περιορισμών σχετικά με το Covid-19 για να θέσει σε εφαρμογή ένα καθεστώς που περιόριζε κάθε συγκέντρωση ή μετακίνηση λαών σε μεγάλο αριθμό. Αυτό στη συνέχεια διπλασιάστηκε από τον Νόμο Εθνικής Ασφάλειας που ποινικοποιούσε τις πράξεις απόσχισης, ανατροπής, τρομοκρατίας και συμπαιγνίας με ξένες δυνάμεις. Η Κίνα, μια χώρα που γιόρτασε την εκατονταετή ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της την 1η Ιουλίου, απέδειξε μέσω του χειρισμού του Χονγκ Κονγκ, της ολοένα και πιο αυταρχική συμπεριφορά της στον υπόλοιπο κόσμο. Γι 'αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρέπει να ειπωθεί και να επαναληφθεί η ιστορία των πέντε γενναίων ακτιβιστών που πήγαν με πλοίο από το Χονγκ Κονγκ στην Ταϊβάν για να βρουν μια νέα ζωή. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ