Κόσμος

Νατοϊκή “ομπρέλα” πάνω από την εκλογική κρίση της Βουλγαρίας: Μεγάλη άσκηση για «σταθερότητα στην περιοχή»

Οι πρόωρες εκλογές της Βουλγαρίας έληξαν χωρίς σαφή νικητή με την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα να σκεπάζει τα πάντα.

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ έχει μια πλειοψηφία στην κόψη του ξυραφιού έναντι του κύριου αντιπάλου του, δημοφιλούς τηλεοπτικού διασκεδαστή Slavi Trifonov.Κι ενώ οι ζυμώσεις εξελίσσονται, διεθνείς παρατηρητές θυμίζουν πως οι εσπευσμένες εκλογές διεξήχθησαν μόλις τρεις μήνες μετά από μια προηγούμενη αναμέτρηση με εξίσου ασαφή ψήφο και δημιούργησαν ξανά ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο που θα αγωνιστεί για να σχηματίσει έναν βιώσιμο κυβερνητικό συνασπισμό. Σημείωσαν επίσης μια περαιτέρω πτώση της υποστήριξης στο κόμμα GERB του Μπορίσοφ, μετά από ισχυρισμούς για εκτεταμένη διαφθορά κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ειδικοί αναλυτές πιστεύουν πως ο Borissov δεν έχει πραγματικές πιθανότητες να επιστρέψει στο αξίωμα για τέταρτη θητεία, επειδή οι περισσότερες πολιτικές ομάδες έχουν απορρίψει την ιδέα συνεργασίας με το πρώην κυβερνών κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το μέλος ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η Βουλγαρία, έχει επανειλημμένα επικριθεί για μη αντιμετώπιση της διαφθοράς και για ελλείψεις στο κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
Η εκστρατεία καταπολέμησης της διαφθοράς ενισχύθηκε επιπλέον από τις κυρώσεις που επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα εναντίον πολλών Βούλγαρων δημόσιων αξιωματούχων και επιχειρηματικών ηγετών για διαφθορά.

 

Η κατάσταση μοιάζει να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί...

 

Και σαν να μην έφτανε αυτό η Βουλγαρία υποδέχεται τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες έρχονται με κεκτημένη ταχύτητα από την μεγάλη άσκηση Sea Breaze στα νερά της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Μπορεί η Sae Beaze να έληξε τυπικά στις 10 Ιουλίου, αλλά τα πολεμικά πλοία των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ δεν βιάζονται να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, περισσότερα πολεμικά πλοία της Συμμαχίας περνούν τον Βόσπορο.

Στις 10 Ιουλίου, για το ελληνικό “Δανιόλος” τα είπαμε και τις προάλλες.

Κατευθύνεται προς τη βάση του Ναυτικού της Βουλγαρίας στο Μπουργκάς.


Από τις 11 έως τις 19 Ιουλίου, οι επόμενες θαλάσσιες ασκήσεις Breeze-21 πραγματοποιούνται στη Βουλγαρία για 25η φορά. Εν μέσω ασταθέστατου πολιτικού κλίματος στην χώρα, που ελλοχεύει κινδύνους... Άλλωστε ουκ ολίγες φορές έχουμε γίνει μάρτυρες τον τελευταίο χρόνο, και όχι μόνο, ένα εκλογικό αδιέξοδο να μετατρέπεται σε αφορμή για δυναμικές κινητοποιήσεις με άγνωστους πάτρωνες -ή και γνωστούς- και απρόβλεπτες συνέπειες.

Η παρουσία των Νατοϊκών στρατευμάτων στην Βουλγαρία αυτές τις μέρες έχει διπλή ερμηνεία λοιπόν. Πέραν της προγραμματισμένης άσκησης στέλνει και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως οι ΗΠΑ είναι...εδώ μαζί με τους συμμάχους τους...για το “ο μη γένοιτο”...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η βουλγαρική, πολυεθνική άσκηση περιλαμβάνει συμμετέχοντες από την Αλβανία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Τουρκία, την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG 2) και τη Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 του ΝΑΤΟ (SNMG 2). Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση θα επικεντρωθεί στην επιχειρησιακή και τακτική διαλειτουργικότητα, στην αύξηση του συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών και στην τελειοποίηση της συνεργασίας με κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης του Μοντρέ.Μαχητικά αεροσκάφη

Στις 12 Ιουλίου, οκτώ Αμερικανικά μαχητικά F-16 Fighting Falcon έφτασαν στην αεροπορική βάση Graf Ignatievo στη Βουλγαρία που θα παρέχει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βουλγαρία θα πραγματοποιήσουν ταχεία ανάπτυξη σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι ασκήσεις στοχεύουν επίσης στην «παροχή αποτελεσματικών δυνάμεων για σταθερότητα στην περιοχή».

Αυτό το το “για σταθερότητα στην περιοχή” επιδέχεται πολλών ερμηνειών, με βάση όσα αναφέραμε παραπάνω για την πολιτική αστάθεια στην χώρα!

Οι εκπαιδευτικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Η Βουλγαρία θα συμμετάσχει στις ασκήσεις με αεροσκάφη SU-25, ελικόπτερα Mi-24, Cougar και Bell. Η Σόφια περιόρισε τη χρήση των MiG-29 λόγω του περιστατικού της 9ης Ιουνίου στο οποίο σκοτώθηκε ένας πιλότος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...