Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Oι Ισραηλινοί προαναγγέλλουν σοκ & δέος κατά της Τουρκίας: ''Μπένετ & Λαπίντ θα στριμώξουν τον Ερντογάν, μην κάνει όνειρα''

Η αλλαγή της κυβέρνησης του Ισραήλ, θα είναι ''αγκάθι'' στις σχέσεις με την Τουρκία και θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση και την συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με τον αναλυτή και εμπειρογνώμονα Louis Fishman. 

Στην Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής του Brooklyn College και ανέφερε πως οι νέοι Ισραηλινοί ηγέτες Naftali Bennett και Yair Lapid, ήταν σαφέστατα κατηγορηματικοί στην κριτική τους για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τον τον προκάτοχό τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε συγκρουστεί ναι μεν επανειλημμένος με τον Ερντογαν και μάλιστα δημόσια, αλλά παράλληλα προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες, ώστε να υπάρχει η αναμενόμενη αύξηση του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες. ''Πάντα ισορροπημένος, με ρεαλισμό και λαϊκισμό αντιμετώπιζε τις καταστάσεις. Για να υπάρχουν ουσιαστικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες, για το οικονομικό όφελος όλων'', προσθέτει ο Louis Fishman. ''Αντίθετα ο Naftali Bennett και Yair Lapid έχουν ουσιαστικά δημιουργήσει μια ''γέφυρα'' με τον Ερντογάν, έχουν θέσει μια ισχυρή κόκκινη γραμμή αναμεσά τους. Μια στάση που αν μη τι άλλο, υποστηρίζεται ακράδαντα από τους συμμάχους του σε όλο το πολιτικό φάσμα''. 

Εάν ο Ερντογάν είναι ειλικρινής στην επιθυμία του να αποκαταστήσει τους δεσμούς με το Ισραήλ, σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα, πρέπει να σταματήσει να αποκαλεί το Ισραήλ ναζιστική χώρα, να εκδιώξει τα μέλη της Χαμάς από την Τουρκία, αλλά και να "σταματήσει το φλερτ με τις αντι-ισραηλινές εξτρεμιστικές ομάδες". Ο Ερντογάν σε μια απροσδόκητη δήλωση τον Δεκέμβριο είπε ότι η Τουρκία θα ήθελε καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ. 

Η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε επανειλημμένα την κατοχή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και το πώς συμπεριφέρεται απέναντι στους Παλαιστίνιους, ενώ έχει επικρίνει τις πρόσφατες επαφές μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων μουσουλμανικών χωρών.

Το τελευταίο διάστημα είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει κάνει σαφές ότι επιθυμεί μια επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, στο πλαίσιο της συνολικής της προσπάθειας να αποκαταστήσει σχέσεις με τη «Δύση», στροφή που έχει να κάνει και με την κυβερνητική αλλαγή στην Ουάσιγκτον και τον φόβο της Τουρκίας ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι λιγότερο φιλική.

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση θα μπορούσε στη δεδομένη στιγμή να προχωρήσει και στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Τουρκία σε αντίθεση, αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε εξόντωση αλλά εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού, πρόσθεσε ο Louis Fishman. Ο Naftali Bennett μάλιστα είχε ουκ ολίγες φορές αναφέρει στις ομιλίες του την Γενοκτονία των Αρμενίων, προκειμένου να αντιτεθεί στον Ερντογάν και ο Yair Lapid έχει εκφράσει δημοσίως στο παρελθόν την αναγνώριση και την στήριξη στους Αρμένιους. 

Αυτή λοιπόν η κίνηση, θα ήταν μεγάλο πλήγμα στις αναμεταξύ τους σχέσεις. Θα αποδυνάμωνε τις προσπάθειες της Τουρκίας για επανασύνδεση. Το Ισραήλ ξέρει πολύ καλά πως η Τουρκία θέλει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο αλλά και δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

https://youtu.be/oW_0R7px0Hc

 

Είχαμε κάνει εκτενή αναφορά σε προηγούμενο άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα για την στάση του Ισραήλ απέναντι στην Τουρκία 

Aποκαλυπτική έκθεση Ισραηλινών: ''Η Τουρκία είναι εχθρός μας''

'Οαντιισραηλινισμός στην Τουρκία είναι απίθανο να βελτιωθεί, ακόμα και όταν αποσυρθεί ο Ερντογάν και το Ισραήλ πρέπει να λάβει υπόψη αυτήν την πραγματικότητα στον στρατηγικό του σχεδιασμό για το μέλλον'', έγραψε ο Εφράτ Αβίβ,  συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat (BESA). Πρόκειται για ένα Τhink Tank που ανήκει στη Μοσάντ αι αυτό έχει την σημασία του!

Ο Ερντογάν τον Δεκέμβριο είπε ότι η Τουρκία επιθυμούσε να φέρει τους δεσμούς με το Ισραήλ σε «καλύτερο σημείο», αλλά πρόσθεσε ότι η πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων ήταν «απαράδεκτη».

Μία εξαίρεση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ήταν η δεκαετία της δεκαετίας του 1990'', σύμφωνα με τον Αβίβ, ''όταν το Ισραήλ και η Τουρκία συνεργάστηκαν σε θέματα ασφάλειας και εμβάθυναν τις διμερείς σχέσεις''.

''Ωστόσο, ακόμη και στη δεκαετία του 1990, θα ήταν υπερβολικό να καλέσουμε τις τουρκικές και ισραηλινές κοινωνίες ως «φίλους'', πρόσθεσε ο αναλυτής.

Ο Αβίβ επεσήμανε περιστατικά στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όπως η αποτυχημένη προσπάθεια του Ερντογάν να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Συρίας πριν από την επιχείρηση του Ισραήλ "Cast Lead" στα τέλη του 2008 στη Γάζα, το ομιλία του «ενός λεπτού» του Τούρκου ηγέτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2009 που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός και  περιστατικό με τον στολίσκο Mavi Marmara, όλα τα οποία προκάλεσαν πικρές σχέσεις με τα χρόνια.

 

https://youtu.be/vXrdd7mJbJc

Οι Τούρκοι βλέπουν την Ιερουσαλήμ ως κατακτημένη από τους άπιστους Ισραηλινούς πόλη την οποία οφείλουν να απελευθερώσουν.

Ο Ερντογάν είδε τον εαυτό του ως τον ηγέτη των χωρών Ισλαμικής διάσκεψης ο οποίος θα δημιουργούσε τον ενιαίο Ισλαμικό στρατό, τον οποίο θα έστελνε να διαλύσει το Ισραήλ και να απελευθερώσει την Ιερουσαλήμ.

Επί σειρά ημερών, ο Τούρκος Πρόεδρος προέτρεπε τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες να αναλάβουν δράση κατά του Ισραήλ, ενώ ήταν εκείνος που νωρίτερα είχε εναντιωθεί στις συμφωνίες του Ισραήλ με αραβικές χώρες για δημιουργία διπλωματικών και φιλικών σχέσεων, γνωστές και ως ''Συμφωνίες του Αβραάμ''.

Οι πύρινοι λόγοι του Τούρκου Προέδρου, του ΥΠΕΞ, του ΥΠΕΣ αλλά και όλου σχεδόν του τουρκικού πολιτικού κόσμου, σε όλη τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς έδειξαν με τον ποιό εμφανή τρόπο το πως βλέπουν το Ισραήλ.

Αλλά και ο τουρκικός λαός προέβη σε μαζικές διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, καθοδηγούμενος από το σύνολο σχεδόν των  ΜΜΕ, τα οποία υιοθέτησαν μια μονομερή κάλυψη των πολεμικών γεγονότων, μη προβάλλοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, απέναντι στα μαζικά τυφλά πυραυλικά κτυπήματα της Χαμάς σε βάρος Ισραηλινών πολιτών σε χωριά και πόλεις της χώρας.  

 

Κορυφαίος αξιωματούχος των ΗΠΑ επισκέπτεται το Ισραήλ

 

Ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών για τα ισραηλινά-παλαιστινιακά αραβικά θέματα, Hady Amr, θα ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή για συνομιλίες με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση και αξιωματούχους της PA, ανέφερε ο Μπαράκ Ραβίντ του Axios την Παρασκευή.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ μετά το σχηματισμό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης και έρχεται επίσης καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή διέρχεται μια βαθιά εγχώρια πολιτική κρίση σχετικά με τη δολοφονία του πολιτικού ακτιβιστή Nizar Banat από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ