Κόσμος

Τρομοκρατία: Το Μαρόκο απειλεί με αποκαλύψεις για την τραγωδία της 11ης Μαρτίου 2004

Οι τελευταίες ειδήσεις που σχετίζονται με την τρέχουσα ένταση μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου προέρχονται από μια δήλωση που δημοσίευσε ο Βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ, με την οποία "απειλεί" την ισπανική κυβέρνηση να αποκαλύψει πληροφορίες "μέχρι τώρα άγνωστες" σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004, που βύθισαν την Μαδρίτη και ολόκληρο τον κόσμο στο πένθος.

Πέρα ​​από τις περίπλοκες θεωρίες συνωμοσίας που μπορεί να σχετίζονται με τις επιθέσεις, υπάρχει μια πολύ πιο ισχυρή πραγματικότητα: η ισχυρή αντιτρομοκρατική συνεργασία μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου. Η αμοιβαιότητα μεταξύ των δύο δυνάμεων επέτρεψε την αποτροπή 82 τρομοκρατικών πράξεων και την αποσυναρμολόγηση διαφόρων τρομοκρατικών κυττάρων.

Οι απαρχές αυτής της πολύ αναγκαίας συνέργειας χρονολογούνται από τη δεκαετία του '80 και πιο συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου 1989, όταν υπογράφηκε η Διμερής Συμφωνία Συνεργασίας , που ήταν μόνο η αρχή ενός ατελείωτου αριθμού κοινών δράσεων, ειδικά μετά την επιθέσεις της 11/3/2004.

Η ατζέντα των επιτυχιών κατά της τρομοκρατίας είναι γεμάτη με περιστατικά από το 2004, το 2007, με συνεργασία πέραν των ισπανικών, μαροκινών, δανικών, σουηδικών και αμερικανικών υπηρεσιών. Αλλά και τον Απρίλιο του 2008 στη Μελίγια, αλλά και το 2009, χάρη στη διμερή συνεργασία, Μαροκινοί τζιχαντιστές συνελήφθησαν στην Ανδαλουσία. Το επόμενο έτος, 2010, ως αποτέλεσμα της επιχείρησης Spiral και χάρη στη συνεργασία του Μαρόκου, προσδιορίστηκε ο Faiçal Errai, μέλος του διεθνούς οργανισμού που συνεργάζεται με την Αλ Κάιντα.

Και βέβαια οι συλλήψεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί μόνο στην Ισπανία, με αμέτρητες να είναι εκείνες που ελαβαν χώρα στο μαροκινό έδαφος, όπως εκείνη του Μοχάμεντ Μπελχάτ, που εμπλέκεται στην ισπανική “11η Σεπτεμβρίου”...

Από το 2013, οι επιχειρήσεις συνεργασίας έχουν εντατικοποιηθεί, επισημαίνοντας τις επιχειρήσεις Cesto, Operation Bastion, Operation Jáver ή Operation Gala . Η τελευταία, που αναπτύχθηκε το 2014, συμπίπτει με την ίδρυση του «Χαλιφάτου» από το Daesh, κι επικεντρώθηκε στη λεγόμενη Ταξιαρχία Al-Andalus, αποτελούμενη από συνολικά πέντε Μαροκινούς και δύο εθνικοποιημένους Ισπανούς γεννημένους στο Μαρόκο, οι οποίοι διατήρησαν διεθνείς συνδέσεις με ριζοσπαστικές ομάδες, διασκορπισμένες σε όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Βέλγιο), καθώς και την Τυνησία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Τουρκία και τη Συρία. Δεν ήταν μια Συνεργατική Επιχείρηση ακριβώς, ωστόσο, ο ρόλος του Μαρόκου ήταν ουσιαστικός. Ο σκοπός αυτών των ομάδων τζιχαντιστών επικεντρώθηκε στην αποστολή μουτζαχεντίν σε ζώνες σύγκρουσης.Μεταξύ των τζιχαντιστών που εντοπίστηκαν ήταν ο αδελφός του Μοχάμεντ Άφαλα (ενός από τους φυγόδικους των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου), Ισμαήλ Αφάλα, ο οποίος είναι ύποπτος ότι δραπέτευσε στη Συρία ή το Ιράκ.

Το 2019, ο Ισπανός Fernando Grande Marlaska υπέγραψε, μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών του Μαρόκου, Abdelouafi Laftit, τη συμφωνία συνεργασίας για την κοινή καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, του εμπορίου ανθρώπων και της παράνομης μετανάστευσης. Πέραν από τη βελτίωση της δίωξης εγκλημάτων για δολοφονίες, απαγωγές, σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, διακίνηση όπλων, ξέπλυμα χρήματος και παραποίηση . Όλα αυτά χάρη στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην αμοιβαία βοήθεια μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και φορέων των δύο χωρών, εκτός από εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον εκσυγχρονισμό της μεθοδολογίας και τη συστηματική βελτίωση.

Και αυτή η σημαντική συνέργεια δεν προκαλεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι δύο δυνάμεις βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης, με την Ισπανία να διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο ως πύλη για τον τζιχαντισμό από την Αφρική και το Μαρόκο να αποτελεί βασικό στοιχείο για τον πρωταρχικό εντοπισμό μεταξύ μεταναστευτικών ροών τζιχαντιστικών κυττάρων. Σύμφωνα με στοιχεία πάντως οκτώ στους δέκα τζιχαντιστές που καταδικάστηκαν στην Ισπανία τα τελευταία δέκα χρόνια προήλθαν από το Μαρόκο.

Το ότι το Μαρόκο έχει απειλήσει να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την 11 Μαρτιου 2004, που υποτίθεται ότι μέχρι τώρα είναι άγνωστες, είναι μόνο μια πρόκληση που τροφοδοτεί μια διπλωματική ένταση, η οποία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Παρ 'όλα αυτά, η τρομοκρατία είναι κοινός εχθρός, σε περίπτωση επίγνωσης επικείμενου κινδύνου ή απλής υποψίας για αυτόν. Αναλυτές θεωρούν πως αν υπάρχει θέμα τρομοκρατίας οι μαροκινές υπηρεσίες θα ενημερώσουν τους Ισπανούς, και αντίστροφα. Κι η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο αυτών δυνάμεων, είναι κομβική για ολόκληρη την Ευρώπη!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ