Κόσμος

82 εκατομμύρια οι πρόσφυγες παγκοσμίως-Πρώτη υποδοχέας η Τουρκία

Ο αριθμός των ατόμων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί σε 82 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, λέει η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR).

Το σύνολο διπλασιάστηκε σε μια δεκαετία και σημαίνει ότι περισσότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτοπίζεται.

Η πανδημία είχε οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αιτήσεων ασύλου και της συνολικής μετανάστευσης, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία. Ωστόσο, τα 11,2 εκατομμύρια άτομα που είχαν εκτοπιστεί πέρυσι ήταν ακόμη περισσότερα από ό, τι το 2019. Πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω διωγμών, συγκρούσεων, βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συντριπτική πλειονότητα εκτοπίστηκε εσωτερικά, με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς να εμποδίζουν να διασχίσουν διεθνή σύνορα.

Εν τω μεταξύ, μόνο 250.000 πρόσφυγες μπόρεσαν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους και μόνο 34.000 μπόρεσαν να επανεγκατασταθούν σε τρίτες χώρες, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία της UNHCR στην Έκθεση Global Trends.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είπε ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ο αριθμός των εκτοπισμένων παγκοσμίως να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια.

"Χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση συγκρούσεων και διώξεων που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους", δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Filippo Grande.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ ανέφερε ότι αναμένεται να ενταθούν οι συγκρούσεις το 2021 καθώς οι περιορισμοί του κορονοϊού χαλαρώνουν. Προειδοποίησε ότι οι επισιτιστικές κρίσεις πρόκειται να επιδεινωθούν, με παρατεταμένη σύγκρουση, ακραίες καιρικές συνθήκες και πανδημία που επιδεινώνει τις ελλείψεις.

Το Νότιο Σουδάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Συρία διατρέχουν κίνδυνο πείνας, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ατόμων με ακραία φτώχεια παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί σε 119 εκατομμύρια έως 124 εκατομμύρια ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού αριθμού των εκτοπισμένων - περίπου 48 εκατομμύρια - εκτοπίζονται εσωτερικά, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των εκτοπισθέντων στο εξωτερικό προέρχονται από μόλις πέντε χώρες. Η περιορισμένη αυτή λίστα περιλαμβάνει πρώτη τη Συρία, όπου ο εμφύλιος πόλεμος βρίσκεται στο 10ο έτος κι έχει εκτοπίσει 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους,περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας. Περίπου οι μισοί εκτοπισμένοι έχουν φύγει στο εξωτερικό, ενώ οι υπόλοιποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ατόμων που εκτοπίζονται στο εξωτερικό φιλοξενούνται σε γειτονικές χώρες.
 

Η Τουρκία είναι η χώρα που δέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία που φιλοξενεί 3.700.000 πρόσφυγες, ακολουθείται από την Κολομβία με 1.700.000 πρόσφυγες.

 

Παιδιά γεννιούνται στην προσφυγιά

 

Ο εκτοπισμένος πληθυσμός περιλαμβάνει επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό παιδιών που γεννιούνται ως πρόσφυγες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είπε ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά γεννήθηκαν ως πρόσφυγες μεταξύ 2018 και 2020.

Ωστόσο, παρά τη ζοφερή συνολική εικόνα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι υπήρχαν μερικά ενθαρρυντικά σημάδια, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης των ΗΠΑ να δεχτούν 62.500 πρόσφυγες το 2021 και 125.000 το 2022, και την απόφαση της Κολομβίας να δώσει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εκ Βενεζουέλας προσωρινό προστατευόμενο καθεστώς.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...