Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί ο Ερντογάν επιστρέφοντας από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ παρουσίασε σχέδια για περιφερειακή συνεργασία με Ρωσία-Ιράν;

Ο αντιφατικός  Ερντογάν  επιστρέφοντας από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου εμφανίστηκε διαλλακτικός και  μετριοπαθής, πραγματοποιώντας πολλές  προσωπικές επαφές με ηγέτες κορυφαίων κρατών μελών της Συμμαχίας προκειμένου να τους πείσει ότι επαναφέρει την Τουρκία στη Δύση, προέβη σε διακήρυξη πρόθεσης για προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας με τη Ρωσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε σχέδια για τη δημιουργία πλατφόρμας περιφερειακής συνεργασίας με τη Ρωσία  και άλλες χώρες της περιοχής της Κεντρικής Ασίας .

Η πλατφόρμα, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Αρμενία, θα εγγυηθεί την περιφερειακή σταθερότητα, δήλωσε ο Ερντογάν, όπως ανέφερε το  τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κάθε είδους θυσίες, κύριε Πούτιν», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Aliyev στην πόλη Σούσα, στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από άποψης περιφερειακής συνεργασίας αυτή η περιοχή θα γίνει ζώνη ειρήνης. "

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ υπονομεύτηκαν από διαφορές, συμπεριλαμβανομένων των στενότερων δεσμών του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η απόκτηση πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας  S-400 από τη Μόσχα το 2019 είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον της αμυντικής βιομηχανίας της και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο  Ερντογάν κάλεσε την Αρμενία να ενταχθεί στην περιφερειακή πλατφόρμα και αυτό έχει τη σημασία του , λαμβανομένου υπόψιν ότι στην κατ' ιδία συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν έθιξε ούτε καν ως παράπονο ο Τούρκος Πρόεδρος το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάϊντεν 

Είπε ο Ερντογάν συγκεκριμένα: "Ελπίζουμε ότι η Αρμενία θα πιάσει αυτό το χέρι με την αλληλεγγύη και θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να διαμορφώσει ένα κοινό μέλλον μαζί",

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ερντογάν  πριν προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ήταν λαλίστατος προϊδεάζοντας ότι θα το θέσει ως θέμα προς συζήτηση στον Αμερικανό ομόλογό του. Ας σημειώσουμε ότι ο αρχηγός των γκρίζων λύκων του Εθνικιστικού κόμματος (MHP) Ντέλετ Μπαχτσέλι, ο εκλογικός εταίρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ήθελε τον Μπάιντεν να αποσύρει την αναγνώριση του, αυτής της γενοκτονίας των Αρμενίων!

 Το Αζερμπαϊτζάν, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ξεκίνησε μια επιτυχημένη στρατιωτική επixείρηση εναντίον των αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο. Η σύγκρουση έληξε τον Νοέμβριο με εκεχειρία που μεσολάβησε η Ρωσία. Το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος του αμφισβητούμενου εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου μεγαλύτερου οικισμού της Σούσα, ενός ιστορικού και πολιτιστικού κέντρου με στρατηγική τοποθεσία.

Η Σούσα ήταν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Εκτίμηση-Ανάλυση

Τα παραπάνω όπως επισημάναμε φαίνονται αντιφατικά αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, αφού από την μια με τη στάση και τις δηλώσεις του Ερντογάν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ δηλώνει την πρόθεσή της να επανέλθει στους κόλπους της Συμμαχίας, ενώ από την άλλη 2 ημέρες αργότερα  ο Τούρκος Πρόεδρος  προβαίνει σε αυτή την διακήρυξη για περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια με χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων είναι και η Ρωσία την οποία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αποκάλεσε μαζί με την Κίνα, εχθρούς της Συμμαχίας αλλά και το Ιράν.

Είναι όμως έτσι ή αυτή η κίνηση Ερντογάν έχει τις ευλογίες  και την έγκριση των ΗΠΑ και είναι ένα από τα πολλά θέματα τα οποία συζητήθηκαν πίσω από τις κουρτίνες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μαζί με τον Μπάϊντεν ;

Και εξηγούμε:

Σε πρόσφατο άρθρο μας  είχαμε αναφερθεί και αναλύσει εκτενώς τη σημασία που έχει ο διάδρομος Zangezur για τα συμφέροντα Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, αφού θα συνδέει οδικά και σιδηροδρομικά τις 2 χώρες,την Κίνα εξυπηρετώντας το "δρόμο του μεταξιού", την Γεωργία και την Αρμενία.

Υπενθυμίζουμε ότι η ευκαιρία της  δημιουργίας του διαδρόμου Zangezur για τη σύνδεση της Τουρκίας -Αζερμπαϊτζάν είναι ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της νίκης Ναγκόρνο-Καραμπάχ επί των Αρμενίων.

Χάρη στον διάδρομο Zangezur, το Αζερμπαϊτζάν θα καταστεί ο κύριος συγκοινωνιακός κόμβος στους διαδρόμους Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου στην καρδιά της ευρασιατικής ηπείρου.

Αποτέλεσμα θα είναι "δρόμος του μεταξιού" να φθάνει μέσω Κίνας-Καζακστάν- Κασπίας Θάλασσας- Αζερμπαϊτζάν- Γεωργίας στην Τουρκία και εναλλακτικά μέσω Κίνας-Αφγανιστάν-Ιράν  στην Τουρκία.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να "δέσει" το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ανάληψη ευθύνης της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, έτσι ώστε να έχει δυνατότητα ελέγχου στην εναλλακτική  διαδρομή του "δρόμου του μεταξιού",  Κίνα-Αφγανιστάν-Ιράν -Τουρκία που προανέφερα.

Στην εξίσωση φυσικά μπαίνει και η Ρωσία αλλά και το Ιράν το οποίο προσέγγισαν πρόσφατα οι ΗΠΑ για να επανέλθουν στη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Τουρκία προσβλέπει να παίξει το ρόλο του εξισορροπιστή στην Κεντρική Ασία , μεταξύ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Ρωσίας στη βάση του win-win, έχοντας προηγουμένως πάρει την έγκριση των ΗΠΑ για αυτό.

Παρεμβαλόμενη η Τουρκία στην περιοχή χάρη στις τουρκόφωνες χώρες και συμμάχους της στην Κεντρική Ασία, θέλει να πείσει τις ΗΠΑ ότι θα συνεργαστεί με τη Ρωσία, αποσπώντας την από την συνεργασία της με την Κίνα, αναφορικά με το "δρόμο του μεταξιού"

Σκοπός του Ερντογάν είναι φυσικά αυτό να το εξαργυρώσει με το αζημίωτο από τον Μπάϊντεν σε άλλες "καυτές περιοχές" και "ζητήματα" που εμπλέκονται ΗΠΑ και Τουρκία και να καταστήσει τη χώρα του ρυθμιστή των διαδρομών του "δρόμου του μεταξιού" και μεγάλη περιφερειακή δύναμη.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ να επικεντρωθούν στην απειλή της Κίνας, αφού η Τουρκία θα έχει αναλάβει να τα "βρεί"  με τη Ρωσία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ