Κόσμος

Αμυντικές δαπάνες: Πόσα ξοδεύουν όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ

Πολυδιάστατη αποδείχθηκε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά το επίκεντρο ήταν σταθερά ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν.

Όπως σημειώνει ο Niall McCarthy της Statista, το πιο σημαντικό καθήκον του Μπάιντεν ήταν να καθησυχάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ αφού ο προκάτοχός του "κακοποίησε" αρκετά μέλη για να μην πληρώσει το δίκαιο μερίδιο στην άμυνα, ακόμη και απειλώντας να βγάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμμαχία. 

Το 2018, ο Τραμπ επέκρινε ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για το ότι δεν πληρούσαν το όριο δαπανών του 2% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του 2014 στην Ουαλία. Ο Τραμπ έστρεψε μεγάλο μέρος της κριτικής του στη Γερμανία και διέταξε να αποσυρθούν 12.000 στρατεύματα των ΗΠΑ από τη χώρα, μια απόφαση που αργότερα αντιστράφηκε από τον Μπάιντεν. Ωστόσο, οι απειλές του, σε συνδυασμό με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα, έχουν δει ορισμένα κράτη να αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες για να καλύψουν ή να υπερβούν το όριο του 2%.

10 μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται τώρα σε αυτό το επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της συμμαχίας που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα, και ο κατάλογος περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Κροατία, την Εσθονία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία.

Η Γερμανία αύξησε επίσης τις δαπάνες της. Το Βερολίνο ξόδεψε το 1,2% του ΑΕΠ του για την άμυνα το 2018 και τώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξοδέψει 1,5%, ή 65 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2021, το τρίτο υψηλότερο συνολικό ποσοστό δαπανών σε ολόκληρη τη συμμαχία. 

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τα υψηλότερα συνολικά επίπεδα δαπανών οποιασδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ με εκτιμώμενη δαπάνη 811 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021 ή 3,5% επί του ΑΕΠ. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να δαπανήσει περίπου 73 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, ή 2,29% του ΑΕΠ του, τοποθετώντας το δεύτερο στην λίστα. Στο αντίθετο άκρο του πίνακα, η μικρή ευρωπαϊκή χώρα του Λουξεμβούργου έχει τα χαμηλότερα επίπεδα δαπανών ως μερίδιο του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ στο 0,57%ή 474 εκατομμύρια δολάρια.

Δείτε τον πίνακα και που είναι η Ελλάδα, η οποία όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραψε και προ ημερών είναι πρώτη σε αμυντικές δαπάνες ως προς το ΑΕΠ στην Συμμαχία. 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή