Κόσμος

Μακρόν ο “στρατηγοφάγος”; - Κι άλλος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων αποχωρεί

«Αποχωρώ από τα καθήκοντά μου»... Με αυτήν την δήλωση ο αρχηγός του προσωπικού των γαλλικών Ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός François Lecointre, μιλώντας στο μικρόφωνο του Grand Jury RTL-LCI-Le Figaro, την Κυριακή 13 Ιουνίου, ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή του.

Την στιγμή που η εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας συνταράσσεται από την πρώιμη προεκλογική αναμέτρηση, η οποία εξελίσσεται σε πόλεμο μέχρις εσχάτων, και την ίδια στιγμή που Γάλλοι στρατηγοί ζητούσαν από τον Μακρόν πιο εθνική και πατριωτική γραμμή στο εσωτερικό της χώρας, έρχεται αυτή η παραίτηση να βάλει “φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει καλύψει εξ αρχής πρώτο το θέμα των τριγμών στην γαλλική πολιτική σκηνή λόγω των επιστολών στρατιωτικών. Το ενδιαφέρον εν προκειμένω είναι πως ο κατά δήλωσή του αποχωρήσας σήμερα αρχηγός του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός François Lecointre, πριν από ένα μήνα απαιτούσε την τελική αποπομπή πολλών στρατηγών και την εμφάνισή ενώπιον ανώτερου στρατιωτικού δικαστηρίου των εναπομεινάντων αξιωματικών για την παρέμβασή τους!!! Και τώρα φεύγει αυτός!

Το σημαντικό είναι πως και το 2017 ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός De Villiers, αναγκάστηκε να παραιτηθεί για τις απόψεις του σχετικά με την υποτιθέμενη επιταχυνόμενη αποσύνθεση της Γαλλίας. Ο στρατιωτικός, με μεγάλο κύρος μεταξύ των συνομηλίκων του, έστειλε τότε ένα μήνυμα που μόνο «αντάρτες» υποστήριξαν: «Ο Πρόεδρος Macron δεν έχει μετρήσει καλά την έκταση της απειλής της κατάρρευσης της Γαλλίας».

Σήμερα έρχεται η παραίτηση Lecointre, η οποία πάντως περιμένουμε να επιβεβαιωθεί και τυπικά. Πληροφορίες αναφέρουν πως η απομακρύνσή του συζητήθηκε στα παρασκήνια. Θεωρείται πλέον επίσημο.

Αναλυτικότερα, την Κυριακή, 13 Ιουνίου, στο RTL-LCI-Le Figaro, ο στρατηγός François Lecointre επιβεβαίωσε τη συνταξιοδότησή του. "Αφήνω τη θέση μου", δήλωσε ο 59χρονος Αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων δυνάμεων. "Ο στρατηγός François Lecointre υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από αρκετούς μήνες το αίτημά του να εγκαταλείψει την ενεργό θητεία μετά τις 14 Ιουλίου 2021" , δήλωσε το Elysee από την πλευρά του. Η εκτελεστική εξουσία ανακοίνωσε επίσης ότι ο François Lecointre θα αντικατασταθεί από τον σημερινό Αρχηγό Προσωπικού του Στρατού, στρατηγό Thierry Burkhard. Αυτή η αναχώρηση πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά τις 14 Ιουλίου 2021.

 

Ο Emmanuel Macron καλωσορίζει την "ακούραστη δράση του"

 

Στο υψηλό καθήκον για τέσσερα χρόνια, ο στρατηγός Lecointre βρισκόταν στη Βοσνία αυτή την εβδομάδα για φόρο τιμής σε πολλούς Γάλλους που σκοτώθηκαν σε επίθεση εκεί. Ο Εμμανουέλ Μακρόν θέλησε να τον ευχαριστήσει ιδιαίτερα “για την ακούραστη δράση του στο πλευρό του στην κατεύθυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για τέσσερα χρόνια και του στέλνει τις θερμότερες ευχές του για το μέλλον" . Ο στρατηγός Lecointre ανέλαβε τον Ιούλιο του 2017 αντικαθιστώντας τον στρατηγό Pierre de Villiers, ο οποίος παραιτήθηκε εν μέσω διαμάχης λόγω περικοπών του προϋπολογισμού...και όχι μόνο και με βαρύτατες εκφράσεις μάλιστα!

Η σχέση του Μακρόν με τους στρατηγούς, λοιπόν, έφερε πάλι πολλή συζήτηση για πιθανές διαφωνίες. Επειδή κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Macron, αυτό είναι το δεύτερο τέτοιο διάβημα, πολλοί μιλούν ήδη για τον Μακρόν τον “στρατηγοφάγο”!


Μετά από την ανακοίνωση Lecointre οι φήμες δίνουν και παίρνουν... Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως ο λόγος δεν ονομάζεται, αλλά συνέπεσε με την απόφαση μείωσης της στρατιωτικής παρουσίας στην Αφρική και το τέλος στην «Επιχείρηση Barkhane»!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ