Κόσμος

Άρχισε τις μεταρρυθμίσεις ο Μακρόν: Βάζει τέλος στην «Επιχείρηση Barkhane»!

Σε μια πρώτη πολιτική θεαματική κίνηση μετά το χαστούκι που δέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει την «Επιχείρηση Barkhane» στην περιοχή Σαχέλ, η οποία συνεχίζεται από το 2014.

Από το 2014, η Γαλλία διεξάγει την επιχείρηση Barkhane στο Σαχέλ με 5.100 στρατιώτες, μαζί με εσθονικές και δανικές στρατιωτικές δυνάμεις και με υποστήριξη από τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τσεχική Δημοκρατία και ιδίως, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Σαχέλ είναι μια στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα στην Αφρική και αποτελεί εδώ και χρόνια μέγιστη προτεραιότητα για την ΕΕ. Η ομάδα G5 Σαχέλ, την οποία συναπαρτίζουν η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας και το Τσαντ, ιδρύθηκε το 2014, διαθέτει δύναμη 5.000 στρατιωτών και βασίζεται στη στήριξη των ψηφισμάτων 2359 και 2391 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει τις αποστολές EUCAP Sahel Niger και EUCAP Sahel Mali, καθώς και την αποστολή που θα συμβάλει στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι (EUTM Mali), με βάση το ψήφισμα 2085 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι εν λόγω τρεις αποστολές διαθέτουν 73,7 εκατομμύρια ευρώ έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, 67 εκατομμύρια ευρώ έως τις 14 Ιανουαρίου 2021 και 133,7 εκατομμύρια EUR έως τις 18 Μαΐου 2024 αντίστοιχα.

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε σήμερα, λοιπόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παλάτι Elysee"μια βαθιά μεταμόρφωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στο Σαχέλ, ενώ οι λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες".

Είναι ένα σημαντικό σημείο καμπής στην μάχη για την καταπολέμηση του τζιχαντισμού στο Σαχέλ. Ο Μακρόν ανακοίνωσε, ουσιαστικά, τη μείωση της αντι-τζιχαντιστικής στρατιωτικής επιχείρησης, ειδικά στο Μάλι, που επλήγη από πρόσφατο πραξικόπημα.

"Μετά από διαβουλεύσεις (..) θα ξεκινήσουμε έναν βαθύ μετασχηματισμό της στρατιωτικής μας παρουσίας στο Σαχέλ", εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, ανακοινώνοντας "το τέλος της Επιχείρησης Barkhane ως εξωτερική επιχείρηση" και το έργο υλοποίησης "μιας διεθνούς συμμαχίας με τα κράτη της περιοχής ".

Αυτός ο «μετασχηματισμός» θα περιλαμβάνει κυρίως το κλείσιμο των γαλλικών στρατιωτικών βάσεων και την προτεραιότητα που δίνεται στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών από τις ειδικές δυνάμεις.

"Δεν πρόκειται για απόσυρση αλλά για εξέλιξη", αναφέρει ο Thomas Gassilloud εκπρόσωπος της επιτροπής εθνικής άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων.

Το πρόγραμμα και οι όροι του τέλους της Επιχείρησης Barkhane θα αποκαλυφθούν στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τον αρχηγό του γαλλικού κράτους.

"Προφανώς, η Γαλλία δεν σκοπεύει να παραμείνει στο Σαχέλ για πάντα (...). Είναι πιθανό ότι η επιχείρηση Barkhane θα πρέπει να προσαρμοστεί", δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves. Le Drian, ταξιδεύοντας στο Abidjan, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η επιχείρηση Barkhane και η κατάσταση στο Σαχέλ ήταν στο μενού για συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας την Τετάρτη.

Όπως προαναφέραμε το Παρίσι αναπτύσσει περίπου 5.100 στρατιώτες εναντίον τζιχαντιστών που είναι συνδεδεμένοι με την ομάδα του Ισλαμικού Κράτους και την Αλ Κάιντα, μια σημαντική υποστήριξη για τους αποδυναμωμένους στρατούς των κρατών του Σαχέλ που αγωνίζονται να τους πολεμήσουν μόνοι τους.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στο N'Djamena με τους εταίρους του G5 Sahel (Τσαντ, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Μαυριτανία), ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Παρίσι δεν σκοπεύει να μειώσει αμέσως το δυναμικό του Barkhane. Ωστόσο, είχε περιγράψει μια στρατηγική εξόδου, υπέρ των ευρωπαϊκών ενισχύσεων που είναι έτοιμες να ενταχθούν σε αυτό, ενώ η Γαλλία πολεμά μαζικά τους τζιχαντιστές στο Σαχέλ από τις αρχές του 2013.

Η Γαλλία έχει σημειώσει απτές επιτυχίες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην Ευρύτερη Σαχάρα (EIGS) και στις οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα που ομαδοποιήθηκαν στο πλαίσιο της GSIM (Ομάδα Υποστήριξης για το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους), χωρίς ωστόσο οι γαλλικές επιτυχίες να σταματήσουν την τζιχάντ.

Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2022, αυτή η μακροπρόθεσμη στρατιωτική προσπάθεια εγείρει επίσης αυξανόμενα ερωτήματα στη Γαλλία, καθώς 50 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε κάποια δράση από το 2013.

Ο επικεφαλής της GSIM, Iyad Ag Ghaly, υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις στη Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και τον Νίγηρα, φαίνεται τώρα να είναι ο στόχος προτεραιότητας του Barkhane. Ο Iyad Ag Ghaly, επίσης γνωστός ως Abū al-Faḍl, είναι μαχητής Τουαρέγκ από την περιοχή Kidal του Μάλι. Δραστηριοποιείται στις εξεγέρσεις του Τουαρέγκ εναντίον της κυβέρνησης του Μάλι από τη δεκαετία του 1980 και ιδιαίτερα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

"Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα, είναι ο Iyad Ag Ghali που είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα (...). Για εμάς, αυτό είναι το άτομο που πρέπει απολύτως να καταφέρουμε να συλλάβουμε ή ακόμα και να εξουδετερώσουμε εάν αυτό δεν είναι δυνατό. τους επόμενους μήνες ", υπογράμμισε ο διοικητής των ειδικών επιχειρήσεων, στρατηγός Eric Vidaud, στις 3 Ιουνίου στο France 24.

Η κατάσταση έχει γίνει πιο περίπλοκη τις τελευταίες εβδομάδες, αφενός με τον βάναυσο θάνατο του προέδρου Idriss Déby στο Τσαντ , και ιδίως το δεύτερο πραξικόπημα σε οκτώ μήνες στο Μάλι, την κεντρική χώρα της Επιχείρησης Barkhane. Οι πολιτικές αναταραχές στο Μάλι αμφισβητούν τη γαλλική παρουσία, ιδίως επειδή ορισμένοι από τους ηγέτες του Μάλι επιθυμούν να ξεκινήσουν μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με ορισμένες τζιχαντιστικές ομάδες .

Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει το πάγωμα των κοινών επιχειρήσεων της με τον στρατό του Μάλι για να καταδικάσει το πραξικόπημα και υποστηρίζει τη διεθνή πίεση που ασκείται από την ECOWAS και την Αφρικανική Ένωση για να ωθήσει τις αρχές του Μάλι να οργανώσουν μια μετάβαση στην εξουσία.

Η επιχείρηση Barkhane έχει αρκετές βάσεις στο Μάλι, μερικές από τις οποίες θα μπορούσαν να κλείσουν μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με γαλλικές πηγές. Μέχρι το 2023, το γαλλικό δυναμικό θα πρέπει να είναι περίπου 2.500 άτομα, σύμφωνα με μία από αυτές τις πηγές.

Το Παρίσι βασίζεται στη «διεθνοποίηση» της προσπάθειας στήριξης της μάχης των τοπικών, μη εξοπλισμένων και υπο-εκπαιδευμένων δυνάμεων. Η Γαλλία βασίζεται ιδιαίτερα στην άνοδο της ομάδας των ευρωπαϊκών ειδικών δυνάμεων Takuba .

 

https://twitter.com/France24_en/status/1403028678993498119

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ