Κόσμος

Τουρκία: ''Θα αναλάβουμε τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ, αλλά δώστε μας χρήματα''!

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν την απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν, η Τουρκία ενδιαφέρεται να αναλάβει τον έλεγχο του Διεθνούς Αερολιμένα Χαμίντ Καρζάι του Αφγανιστάν, εάν το επιτρέψουν οι σύμμαχοι του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ).

To Khaama Press, ανέφερε ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις συμφώνησαν να αναλάβουν τον έλεγχο του Διεθνούς Αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι εάν οι σύμμαχοι παρέχουν υποστήριξη.

"500 τουρκικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν θα αναλάβουν τον έλεγχο και την ευθύνη του Διεθνούς Αερολιμένα Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ, εάν παρέχεται οικονομική, υλικοτεχνική και πολιτική υποστήριξη από τους συμμάχους", δήλωσε ο Άκαρ σε συνάντηση με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ.

Αυτό συμβαίνει καθώς η απόσυρση των ξένων δυνάμεων που πρόκειται να ολοκληρωθεί έως τις 11 Σεπτεμβρίου έχουν αυξήσει τις ανησυχίες μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και της παρουσίας της διπλωματικής αποστολής στο Αφγανιστάν.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι το Πακιστάν είχε επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του και του έδωσε πρόσβαση στο έδαφος, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την παρουσία του στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σάχ Μουντ Κράιμι αντέκρουσε τον ισχυρισμό και είπε ότι η χώρα δεν θα παρέχει στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ για μελλοντικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και επίσης δεν θα επιτρέψει επιθέσεις με αεροσκάφη από το Πακιστάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ