Κόσμος

Συνεχίζεται το πολιτικό θρίλερ στο Ισραήλ-Δεν καταθέτει τα όπλα ο Νετανιάχου

Όσοι μίλησαν για το τέλος εποχής του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ ίσως να βιάστηκαν. Γιατί μπορεί η αντιπολίτευση να τα βρήκε με το ακροδεξιό κόμμα αλλά φαίνεται ότι ο «Μπίμπι» δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα. Και σίγουρα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην εγκαταλείψει την εξουσία ύστερα από 12 χρόνια στην πρωθυπουργία.

Μετά τις νέες εκλογές στο Ισραήλ, όπου ναι μεν πρώτο ήρθε το κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά χωρίς πλειοψηφία, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ έφτασε τα ξημερώματα σε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τον Ναφτάλι Μπένετ και το κόμμα Γιαμίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Μπένετ θα γίνει πρωθυπουργός και ο Λαπίντ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ύστερα από δυο χρόνια οι ρόλοι θα αλλάξουν.

Για να γίνουν όλα αυτά, η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κνεσέτ, τη Βουλή του Ισραήλ. Και εδώ μπαίνει ο παράγοντας «Νετανιάχου».

Ο Λαπίντ κατάφερε σχεδόν στο παρά 1’ να σχηματίσει κυβέρνηση και να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν.

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Τις τελευταίες ημέρες ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κνεσέτ, ο Γιαρίβ Λεβίν που ανήκει στο κόμμα Λικούντ, ενδέχεται να προσπαθήσει να καθυστερήσει κατά μερικές ημέρες την ψηφοφορία, σε μια προσπάθεια στο διάστημα αυτό να υπάρξουν αποχωρήσεις από τον συνασπισμό κατά του Νετανιάχου.

Τόσο ο απερχόμενος πρωθυπουργός, όσο και το κόμμα του και οι δικηγόροι του προσπαθούν να βρουν κάθε τρόπο για να εμποδίσουν την έγκριση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού από την Κνεσέτ.

«Το ενδεχόμενο μιας πέμπτης εκλογικής αναμέτρησης ήταν κάτι που κανένας λογικός Ισραηλινός δεν επιθυμούσε», υπογραμμίζει στο κεντρικό της άρθρο η Jerusalem Post η οποία προειδοποίησε παράλληλα ότι «με δεδομένες τις διαφορετικές ιδεολογίες και φιλοσοφίες των κομμάτων (που συμμετέχουν στον συνασπισμό) το δύσκολο κομμάτι μόλις ξεκίνησε».

«Η νεογέννητη κυβέρνηση έχει το δυναμικό για να διορθώσει τη δυσπιστία και την εχθρότητα, να κλείσει το χάσμα μεταξύ των διάφορων κοινοτήτων και να μας οδηγήσει σε ένα λιγότερο χαώδη και πιο σταθερό δρόμο», προσθέτει η εφημερίδα.

Αν ο Λαπίντ κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, ενδέχεται να τερματίσει περισσότερα από δύο χρόνια πολιτικής κρίσης στο Ισραήλ, με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγήσει σε σταθερή κυβέρνηση.

Η ομάδα του έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία εμφανίζονται οι επικεφαλής οκτώ κομμάτων (δύο αριστερών, δύο κεντρώων, τριών δεξιών και ενός αραβικού) κάτι που μπορεί να αποτελέσει καμπή στην πολιτική ιστορία του Ισραήλ.

Την τελευταία φορά που ένα αραβικό κόμμα είχε στηρίξει μια ισραηλινή κυβέρνηση – χωρίς ωστόσο να συμμετέχει σε αυτή – ήταν το 1992 στη διάρκεια της «κυβέρνησης ειρήνης» του Γιτζάκ Ράμπιν. Αυτή τη φορά το αραβικό κόμμα Ράαμ υπό τον Μάνσουρ Αμπάς υπέγραψε τη συμφωνία χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινίσει αν θα συμμετέχει ενεργά στην κυβέρνηση.

«Αυτή η κυβέρνηση θα είναι στην υπηρεσία όλων των πολιτών του Ισραήλ, περιλαμβανομένων όσων δεν είναι μέλη της, θα σέβεται όσους είναι αντίπαλοί της και θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενώσει τις διάφορες συνιστώσες της ισραηλινής κοινωνίας», διαβεβαίωσε ο Λαπίντ τον Ισραηλινό πρόεδρο.

«Σας συγχαίρω, εσάς και τους επικεφαλής κομμάτων, για αυτή τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αναμένουμε τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου το συντομότερο δυνατό προκειμένου να επικυρώσει την κυβέρνηση αυτή», απάντησε ο Ρίβλιν.

Ο Μπένι Γκαντς, υπουργός Άμυνας και πρώην αντίπαλος του Νετανιάχου για την πρωθυπουργία, έκανε λόγο μέσω ανάρτησής του στο Twitter για «μια νύκτα μεγάλης ελπίδας».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ