Κόσμος

Ισραηλινός διπλωμάτης: Γιατί αδικείται το Ισραήλ στην σύγκρουση με την Χαμάς

Τα πάνω κάτω έρχονται μετά την πρόσφατη σύγκρουση στην Λωρίδα της Γάζας. Ενώ όλοι μιλούσαν για πολιτική ενίσχυση Νετανιάχου, τα γεγονότα...τον πρόλαβαν και κινδυνεύει να χάσει μέχρι και την έδρα του!

Στην Παλαιστίνη αναμέναμε εκλογές, στο Ισραήλ έχουμε πολιτικό “σεισμό”!

Όσον αφορά πάντως στο αδιέξοδο για το ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης ο Δρ Dore Gold, πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, μίλησε στην The Irish Post και σημειώνει πως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην επίθεση πυραύλων είναι αυτονόητο και η ευθύνη για την πρόσφατη σύγκρουση βαρύνει την Χαμάς.
Σχετικά με το ζήτημα του τζαμιού Αλ Ακσά από όπου ξεκίνησαν όλα αυτήν την φορά ο Δρ Γκόλντ τονίζει πως είναι “ψέμα ότι το Ισραήλ επιδιώκει να υπονομεύσει τα θεμέλια αυτού του τζαμιού,ενώ κάποιοι λένε πως θέλουμε ανοικοδομήσουμε το Ναό του Σολομώντα”

"Αυτό είναι ένα πλήρες ψέμα, αλλά απεικονίζεται στη φαντασία πολλών Παλαιστινίων και επίσης ανθρώπων στον ευρύτερο αραβικό κόσμο", δήλωσε ο Δρ Gold.

Ο Δρ Gold επιθυμεί να τονίσει την «ηθική πρόκληση» που αντιμετωπίζει το Ισραήλ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων όπως η τελευταία: «Ο αντίπαλος του Ισραήλ όχι μόνο επιτίθεται στους πολίτες μας, αλλά τοποθετεί επίσης τις στρατιωτικές του ικανότητες στις δικές του πολιτικές περιοχές».

Για να το ξεπεράσει αυτό, το Ισραήλ χρησιμοποιεί «προηγμένη τεχνολογία για να διαχωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον παλαιστινιακό άμαχο πληθυσμό από τη Χαμάς. Αυτό περιλαμβάνει τεχνικές όπως χτύπημα στην οροφή, όπου δίνεται μια προειδοποίηση σε ένα κτίριο ότι πρόκειται να χτυπηθεί, επειδή υπάρχει πληροφόρηση ότι πύραυλοι και άλλος εξοπλισμός είναι αποθηκευμένοι εκεί και επομένως σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου είναι νόμιμος στρατιωτικός στόχος».

Ορισμένοι από τους αξιωματούχους του πάντως θεωρούν πως το Ισραήλ κάνει ακόμη δαπανηρά στρατηγικά λάθη κυρίως σε επίπεδο επικοινωνίας.

Ο Δρ Gold είπε: «Νομίζω ότι αυτές οι περιπτώσεις δείχνουν ότι το Ισραήλ μετά από τόσα χρόνια πρέπει ακόμη να βελτιώσει σημαντικά την εκπροσώπησή του όταν έρχεται σε σύγκρουση αυτού του είδους. Εάν πρόκειται να καταστρέψετε ένα κτίριο που διαθέτει γραφεία της Χαμάς και μπορείτε να το αποδείξετε αυτό, αλλά υπάρχουν και μέσα ενημέρωσης εκεί, τότε πρέπει να λάβετε αυτές τις πληροφορίες ακόμη και αν έχει ένα συγκεκριμένο βαθμός στρατιωτικής ευαισθησίας. Επειδή αυτό που θα πληρώσετε όσον αφορά την πολιτική κατάσταση του Ισραήλ παγκοσμίως είναι μεγαλύτερο από τον στρατιωτικό κίνδυνο που αναλαμβάνετε αποκαλύπτοντας αυτές τις πληροφορίες».

Ορισμένοι ανώνυμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προχώρησαν περαιτέρω, παραδεχόμενοι στους New York Times ότι ο βομβαρδισμός του πύργου των μέσων ενημέρωσης ήταν λάθος ειδικά για μια χώρα που διακρίνεται ως προπύργιο των φιλελεύθερων αξιών, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της ελευθερίας του Τύπου, σε μια κατά τα άλλα ανελεύθερη περιοχή.

Ο Δρ Gold λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό «με τον ίδιο τρόπο όπως και με άλλες νέες στρατιωτικές τεχνολογίες που αλλάζουν τη δυναμική του πεδίου της μάχης. Πρέπει να καταλάβετε τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να σας επιτεθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρέπει να είστε σε θέση να ανταποκριθείτε στους όρους τους σε πραγματικό χρόνο, ειδικά αν θέλετε να κερδίσετε υποστήριξη από τη νεότερη γενιά που χρησιμοποιεί αυτές τις πλατφόρμες».

Ο Δρ Γκόλντ πρόσθεσε: «Το προοδευτικό τμήμα της διεθνούς κοινότητας δεν τρομάζει καθόλου με τη συμμετοχή της Χαμάς - η οποία αποτελεί απειλή, πραγματική απειλή για πολλούς από αυτούς, αλλά δεν φαίνεται να τους ενοχλεί. Κατά ειρωνικό τρόπο, στον αραβικό κόσμο, η απειλή της Χαμάς και το πρόβλημα της Χαμάς είναι κατανοητό. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βλέπουν τη Χαμάς ως μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν έχει τροποποιηθεί. Η Σαουδική Αραβία αντιλαμβάνεται ότι η Χαμάς βοήθησε να εντοπίσει μερικούς από τους ανθρώπους της πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Αμπντουλάχ Αζζάμ, που ήταν μέλος της Χαμάς, ο οποίος ζούσε στην Τζέντα, και μαθητής του οποίου ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Γνωρίζουν λοιπόν τη σοβαρότητα της πρόκλησης που θέτει η Χαμάς, αλλά δεν πρόκειται να το ακούσετε ποτέ».


Ο.... ελέφαντας στο δωμάτιο, που κρύβεται πίσω από την πρόσφατη σύγκρουση είναι το Ιράν, το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Tony Blair για την Παγκόσμια Αλλαγή, χρησιμοποίησε «ριζοσπαστικοποίηση και κατεύθυνση για να καλλιεργήσει ένα δίκτυο παραστρατιωτικών κυττάρων και πολιτοφυλακών σε ολόκληρη την περιοχή».

Στόχος του είναι να «καθιερώσει ένα πανΣιιτικό ισλαμικό κράτος που στηρίζεται στην εξουσία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν», εκτός από την «εξάλειψη του σιωνισμού και του κράτους του Ισραήλ», αναφέρουν ειδικοί. Παρά το ότι πρόκειται για Σουνιτική οργάνωση, η Χαμάς είναι σημαντικός δικαιούχος της χρηματοδότησης του Σιιτικού Ιράν, και σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε έως και 30 εκατομμύρια δολάρια το μήνα το 2019.

Σε αυτό εστιάζει ο Δρ Gold: «Αντιμετωπίζουμε μια απειλή που προέρχεται από ένα Ιράν που βρίσκεται σε κίνηση, και γι 'αυτό το Ισραήλ και τα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου έχουν τώρα κοινή γλώσσα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ