Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν "ρίχνει λάδι στη φωτιά" εγκαινιάζοντας τεράστιο τζαμί στην πλατεία σύμβολο του Κεμαλισμού στην Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα εγκαινιάσει ένα τζαμί χωρητικότητας 2.250 προσκυνητών στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή, την επέτειο των διαδηλώσεων του πάρκου Gezi του 2013.

Η πλατεία Ταξίμ θεωρείται η κοσμική και φιλελεύθερη καρδιά της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας. Εκεί βρίσκεται  μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, μαζί με  πολιτιστικό κέντρο που πήρε το όνομά του από τον ένθερμο κοσμικό ιδρυτή της Τουρκίας, το οποίο έκλεισε για "επισκευή" πριν από μια δεκαετία.

Ο Ερντογάν, πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, θα ανοίξει το τζαμί μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Το είχε προτείνει κατά την εκστρατεία για δημοτικές εκλογές το 1994.

Ο Fahrettin Altun, διευθυντής επικοινωνιών του Ερντογάν, χαιρέτισε το άνοιγμα του τζαμιού ως «όνειρο που έγινε πραγματικότητα» σε μια δήλωση στο Twitter. «Ευχές για το έθνος μας και ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο», είπε.

https://twitter.com/i/status/1398162798195138560

 

Η παρουσία του Μνημείου Atatürk και του πολιτιστικού κέντρου στην πλατεία Ταξίμ , είχε οδηγήσει στο να γίνει η πλατεία σύμβολο της κοσμικής Τουρκίας και βασική αφετηρία  διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων για δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της διαδήλωσης του πανεπιστημίου Gezi Park που ξεκίνησε εκεί ενάντια στην κυβέρνηση πριν από οκτώ χρόνια.

Σχέδια για ένα τζαμί στην πλατεία  Ταξίμ υπήρχαν από καιρό, πριν εγκριθεί τελικά από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν τον Ιανουάριο του 2017.

Το AKP είναι διάδοχο κόμμα ισλαμικού κινήματος που απαγορεύτηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο το 1997.

Οι άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Πάρκο Gezi στις 28 Μαΐου 2013 για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια του AKP να χτίσει ένα εμπορικό κέντρο, πολιτιστικό κέντρο και τζαμί εκεί.

Οι διαμαρτυρίες σταμάτησαν τελικά από την αστυνομία, αφού ο Ερντογάν διέταξε μια βαριά καταστολή με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες που οδήγησαν σε 11 θανάτους, 11.000 τραυματισμούς και περισσότερες από 3.000 συλλήψεις.

Η πλατεία  Ταξίμ σφραγίστηκε από την κυβέρνηση, ως πράξη εκδίκησης  του  AKPγια τις διαδηλώσεις. Τα σχέδια της αντιπολίτευσης για την ανάπλαση της πλατείας σε χώρους πρασίνου δεν εγκρίθηκαν.

Ο Ερντογάν υιοθέτησε φιλελεύθερες, φιλοευρωπαϊκές πολιτικές αφού έγινε πρωθυπουργός το 2003 για να βοηθήσει στη συγκέντρωση της δημόσιας υποστήριξης και να αποτρέψει την αντίθεση του κοσμικού στρατού.

Όμως σταδιακά, η ρητορική και οι ενέργειες του Ερντογάν γίνονται όλο και πιο ισλαμικές καθώς προσπαθεί να προβληθεί ως ηγέτη μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική.

Το AKP έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας, έχτισε πολλά τζαμιά, συμπεριλαμβανομένου ενός που υψώνεται πάνω από τα στενά του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης, μετέτρεψε κοσμικά γυμνάσια σε ιδρύματα που επικεντρώθηκαν στη θρησκευτική εκπαίδευση και δεσμεύτηκε να αναδείξει μια ευσεβή νεολαία.

Το νέο συγκρότημα τζαμιών, με έκταση 16.500 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο, αίθουσες εκθέσεων, υπαίθριο χώρο προσευχής και χώρο στάθμευσης και οι μιναρέδες του έχουν ύψος 81 μέτρα.

Παρά τις καθημερινές πολιτικές ομιλίες του Ερντογάν και τις λεπτές του επικρίσεις για το κοσμικό παρελθόν της Τουρκίας, οι πολιτικές του ΑΚΡ εξακολουθούν να είναι αντίθετες σε μεγάλα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας.

Πολλοί νέοι Τούρκοι γνωρίζουν μόνο τον Ερντογάν ως ηγέτη ενώ το 1/4 από αυτούς είναι άνεργος.

Οι αντίπαλοι του Τούρκου  Προέδρου περιλαμβάνουν υποστηρικτές του κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που ιδρύθηκε από τον Atatürk, και πολιτικούς από το αριστερό υπέρ-κουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP), πολλοί από τους οποίους έχουν αποβληθεί από το αξίωμα ή φυλακίστηκαν για τρομοκρατία .

Οι επικριτές του Ερντογάν περιλαμβάνουν επίσης τον Οσμάν Καβάλα, Τούρκο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο, ο οποίος κρατείται για περισσότερα από τρία χρόνια φυλακισμένος, αφότου ο Ερντογάν τον κατηγόρησε ότι σχεδίαζε τις διαμαρτυρίες του Πάρκου Gezi για την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Ο Καβάλα αρνείται τις κατηγορίες, αλλά παραμένει έγκλειστος, παρά τις εκκλήσεις για απελευθέρωσή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συμβολική κίνηση του Ερντογάν να ανοίξει το τζαμί την επέτειο των επεισοδίων του 2013 που έγιναν για αυτό το λόγο, δείχνει την απόλυτη απαξίωση του για το πολιτικό σύστημα της χώρας και τους αντιπάλους του, στους οποίους "πετάει το γάντι". 

Η κίνηση του αυτή αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ενδεχομένως νέα επεισόδια

Ωστόσο η χρονική στιγμή που επέλεξε ο ανατολίτης Ερντογάν δεν είναι τυχαία για την εγκαινίαση του τζαμιού και για έναν ακόμη σημαντικό λόγο.

Οι αποκαλύψεις του αρχιμαφιόζου Peker για τις σχέσεις μελών και υπουργού της κυβέρνησης Ερντογάν με τη μαφία και το οργανωμένο έγκλημα, έχουν αρνητικότατο αντίκτυπο στην τουρκική κοινή γνώμη, με τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΡ να πέφτει πολύ χαμηλά και τον τουρκικό λαό να επιθυμεί άμεσα εκλογές.

Ο Ερντογάν σκέφτηκε ότι εάν καταφέρει να συσπειρώσει τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους του ξανά, αυτό θα λειτουργούσε πολύ υπέρ του. Επιπλέον ανοίγοντας το τζαμί, ξέρει ότι θα εκτρέψει την κοινή γνώμη να ασχολείται από τις δημοσιεύσεις του Peker, αφού θα ασχολείται με την νέα πολιτική κόντρα Ισλαμιστών-Κεμαλιστών που θα ξεσπάσει.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ