Κόσμος

Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το θάνατο ενός ηγέτη του PKK στη Συρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ανώτερος αξιωματικός των Κούρδων ανταρτών, Σύρος υπήκοος, εξουδετερώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών στο Ιράκ.

Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε τον Απρίλιο στο βόρειο Ιράκ νέα χερσαία και αεροπορική επίθεση εναντίον βάσεων των αυτονομιστών ανταρτών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους συμμάχους της στη Δύση.

Ο αξιωματικός συμμετείχε στην εκτέλεση του λεγόμενου «Κεντρικού Αρχηγείου του Κέντρου Άμυνας του Λαού» με τον Μουράτ Καραϊλάν και κατευθύνθηκε επίσης στις δραστηριότητες εναντίον των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Olive Branch και της Ειρήνης.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, ο ανώτερος Σύρος κούρδος αξιωματικός που σκοτώθηκε, γνωστός με το ψευδώνυμο Σοφί Νουρετίν, ήταν ο στρατιωτικός διοικητής του PKK στη Συρία.

«Αυτός ο τρομοκράτης, που διέπραξε πολλές αιματηρές ενέργειες, ευθυνόταν επίσης για πολλές επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών μας», είπε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία κατηγόρησε τον Φεβρουάριο το PKK ότι εκτέλεσε 13 Τούρκους πολίτες, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στην πλειονότητά τους, που κράταγε αιχμαλώτους στο βόρειο Ιράκ για χρόνια.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, ο Σοφί Νουρετίν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που διέταξαν να εκτελεστούν οι 13.

Η Τουρκία προχωρά συχνά σε επιθέσεις σε ορεινές περιοχές του Ιράκ εναντίον βάσεων μετόπισθεν του PKK, οργάνωσης που διεξάγει από το 1984 αιματηρό ανταρτοπόλεμο στο τουρκικό έδαφος. Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή την ένοπλη σύρραξη.

Οι τουρκικές επιδρομές προκαλούν εντάσεις με την ιρακινή κυβέρνηση, αλλά ο Ερντογάν έχει πει επανειλημμένα ότι κυβέρνησή του εννοεί να «ασχοληθεί» με το PKK στην περιοχή εφόσον η Βαγδάτη «δεν είναι σε θέση να το κάνει».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ