Κόσμος

Συνεχίζεται ο κύκλος βίας στο Αφγανιστάν: Προς αποσταθεροποίηση η περιοχή

Ούτε οι πιο απλές λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που στοχεύουν ειδικά τα παιδιά, ανεξάρτητα σε ποιο μέρος του κόσμου γίνονται. Όσο βάρβαρη και απάνθρωπη, είναι και η επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε σχολείο στην Καμπούλ και αυτό που το έκανε ακόμα πιο συγκλονιστικό,  ήταν το μέγεθος της καταστροφής που προέκυψε, το τμήμα του αφγανικού πληθυσμού που επιλέχθηκε σκόπιμα ως στόχος, η καταθλιπτική ιστορία που κορίτσια και γυναίκες στη χώρα που έπληξε τον πόλεμο έπρεπε να υπομείνουν, και κυρίως οι επιπτώσεις  για τις προοπτικές αυτού του εξαιρετικά ευάλωτου  πληθυσμού του Αφγανιστάν. Στο κοντινό νησιωτικό έθνος των Μαλδίβων, εν τω μεταξύ, μια απόπειρα δολοφονίας για τον πιο αδιάκοπο υποστηρικτή της δημοκρατίας έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την κατεύθυνση στην οποία έχει η χώρα.

Το απόγευμα της 8ης Μαΐου, καθώς τα κορίτσια που φοιτούσαν στο σχολείο Syed Al-Shahda στη γειτονιά Dasht-e-Barchi στη δυτική Καμπούλ έφευγαν μετά τα μαθήματα της ημέρας, τρομοκράτες πυροδότησαν μια βόμβα αυτοκινήτου μπροστά από το σχολείο.  Δύο ακόμη βόμβες εξερράγησαν λίγο αργότερα καθώς άλλοι μαθητές έφυγαν από το σχολείο. Η επίθεση άφησε σώματα, διασκορπισμένα στο έδαφος μπροστά από το σχολείο. Τουλάχιστον 85 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν μαθητές ηλικίας μεταξύ 10 και 16 ετών, σκοτώθηκαν και 147 τραυματίστηκαν.

Το Αφγανιστάν έχει ήδη χτυπηθεί από δεκαετίες έντονης βίας και η βαρβαρότητα από τρομοκρατικές ομάδες δεν ήταν ξένη για αυτό. Ωστόσο, η επίθεση στα κορίτσια συγκλόνισε τη χώρα. Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν, ζήτησε έρευνα από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και επανέλαβε την αγανάκτηση του έθνους σε μια δήλωση στην οποία εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «για άλλη μια φορά, οι μητέρες, οι πατέρες, οι αδελφοί, οι αδελφές - και μια ολόκληρη κοινότητα - πέρασαν τη νύχτα κατέρρευσε σε θλίψη». Πρόσθεσε, «Γιατί σκοτώθηκαν παιδιά σχολείου; Γιατί τα όνειρά τους και οι ελπίδες των γονιών τους μετατράπηκαν σε σκόνη; Για ποιον σκοπό; Με ποια υποστήριξη; Αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν. Οι Αφγανοί υφίστανται επανειλημμένα τρομερά περιστατικά απώλειας και μένουν αναπάντητες ερωτήσεις ».

Η επιλογή της γειτονιάς Dasht-e-Barchi της Καμπούλ για την τρομοκρατική επίθεση δεν ήταν τυχαία. Η εθνοτική μειονοτική ομάδα της Χαζάρα, της οποίας τα μέλη είναι συντριπτικά Σιίτες Μουσουλμάνοι, ζει στην περιοχή Dasht-e-Barchi. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γειτονιά υπέστη πολλές επιθέσεις από σουνίτες τρομοκρατικές ομάδες, ειδικά το Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Khorasan (ISKP), τα τελευταία χρόνια.


Αν και οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στις εκρήξεις της 8ης Μαΐου και καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, δεν έπεισαν. Ο Belquis Ahmadi, ανώτερος αξιωματικός του προγράμματος στο Ινστιτούτο Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών (USIP), δήλωσε στο Newsweek ότι οι αρνήσεις των Ταλιμπάν δεν είχαν σημασία. Πρόσθεσε: «Μπορούν να το αρνηθούν όσο θέλουν, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ολόκληρη η χώρα πιστεύει ότι οι Ταλιμπάν είναι πίσω από αυτές τις επιθέσεις. Αυτές είναι απλά κενές λέξεις.'' Ο Αφγανός πρόεδρος Ashraf Ghani ήταν εξίσου πεπεισμένος ότι οι Ταλιμπάν ήταν υπεύθυνοι για τη φρικτή πράξη. Είπε, «Αυτή η άγρια ομάδα δεν έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις ασφαλείας στο πεδίο της μάχης, και αντίθετα στοχεύει με βαρβαρότητα  δημόσιες εγκαταστάσεις και το σχολείο των κοριτσιών».

Η διεθνής κοινότητα ήταν εξοργισμένη από την επίθεση στα κορίτσια του σχολείου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τις βαθύτατες συμπάθειές του στις οικογένειες των θυμάτων και στην αφγανική κυβέρνηση και τον λαό. Ο Πάπας Φραγκίσκος, σε παρατηρήσεις σε προσκυνητές στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό στις 10 Μαΐου, χαρακτήρισε την επίθεση ως «απάνθρωπη πράξη». Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη «βάρβαρη επίθεση» και ζήτησε «άμεσο τερματισμό της βίας και την παράλογη στόχευση αθώων πολιτών». Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να συνεργάζεται με τον λαό του Αφγανιστάν, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να φροντίσουν να μην διαγραφούν τα κέρδη των τελευταίων δύο δεκαετιών». Καταδικάζοντας τη δολοφονία αμάχων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας αποφάνθηκε ότι «οι δράστες επιδιώκουν σαφώς να καταστρέψουν τα επίπονα και σκληρά επιτεύγματα που έχουν επιτελέσει οι Αφγανοί τις τελευταίες δύο δεκαετίες». Ωστόσο, ήταν η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν που υπογράμμισε την πιο κρίσιμη πτυχή που εντόπισε η επίθεση όταν έγραψε στο Twitter ότι «η στόχευση κυρίως μαθητών σε σχολείο κοριτσιών το κάνει αυτό επίθεση στο μέλλον του Αφγανιστάν».

Τα κέρδη που έχουν επιτευχθεί στα δικαιώματα των γυναικών του Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια είναι τόσο σημαντικά όσο είναι εύθραυστα. Από την εισβολή των ΗΠΑ το 2001 που ανέτρεψε τους Ταλιμπάν, οι Αφγανές γυναίκες εμφανίστηκαν από την καταπίεση και έκαναν το στίγμα τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την πολιτική έως την οικονομία. Στο 27%, το ποσοστό των μελών των γυναικών στο κοινοβούλιο του Αφγανιστάν είναι το υψηλότερο στην περιοχή. Με την επικείμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι ελευθερίες και τα δικαιώματα που απολαμβάνουν τώρα οι γυναίκες να περιοριστούν σοβαρά και η ουσιαστική συμβολή τους στην κοινωνία και την οικονομία να απολυθεί ενάντια στη θέλησή τους. Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει λίγο πολύ ότι οι Ταλιμπάν θα αρπάξουν την εξουσία όταν φύγουν τα ξένα στρατεύματα. Οι Ταλιμπάν, μη φασαρία για την παραβίαση από τις ΗΠΑ της συμφωνίας να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν αυτό το μήνα, έχουν δηλώσει στις ΗΠΑ ότι η 6μηνη χάρη που ζήτησαν οι ΗΠΑ είναι αποδεκτή από αυτήν.
 
Οι ΗΠΑ, αφού περάσουν 20 χρόνια στο Αφγανιστάν και αυξάνοντας τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους, δεν πρέπει να απομακρυνθούν από την κατάσταση που περιμένει τον αφγανικό λαό, ειδικά τις γυναίκες, ακόμα κι αν απομακρυνθεί από αυτό. Πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις άλλες δυνατότητές της για να προστατεύσει τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών, και μάλιστα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών. Ένα σημαντικό εργαλείο που φαίνεται να έχει ήδη χρησιμοποιηθεί είναι να ασκήσει πίεση στο Πακιστάν να ελέγξει τους Ταλιμπάν. Ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν, Κουμάρ Ζαϊάτ Μπάιβα, επισκέφθηκε την Καμπούλ στις 11 Μαΐου, αμέσως μετά την επίθεση στο σχολείο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γκάνι. Σε ένα δοκίμιο για τις εξωτερικές υποθέσεις ο Γκάνι είχε ζητήσει από τους Ταλιμπάν όχι μόνο να τερματίσουν τη σχέση τους με την Αλ Κάιντα αλλά και με το Πακιστάν.

Όπως παρουσιάστηκε στο άρθρο της EFSAS με τίτλο Το φαινόμενο και οι προοπτικές των ξένων μαχητών των Μαλδίβες, για ένα μικρό έθνος με πληθυσμό περίπου 350.000 κατοίκους, τα νησιά των Μαλδίβων έχουν δείξει μια ασυνήθιστη τάση απέναντι στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία. Αυτό ήρθε ξανά στο προσκήνιο το απόγευμα της 6ης Μαΐου, όταν ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Νασίντ, ο οποίος είναι σήμερα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, βγήκε από το σπίτι του στην πρωτεύουσα Μαλέ και επρόκειτο να μπει στο αυτοκίνητό του όταν ένα αυτοσχέδιο εκρηκτικό συσκευή που τοποθετήθηκε σε σταθμευμένη μοτοσικλέτα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως από τρομοκράτες. Ο Nasheed τραυματίστηκε σοβαρά από την έκρηξη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου, σύμφωνα με δήλωση του νοσοκομείου «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 ωρών, είχε χειρουργική επέμβαση διάσωσης τραυματισμών στο κεφάλι, στο στήθος, στην κοιλιά και στα άκρα του». Ο Nasheed εξακολουθεί να βρίσκεται στη μονάδα κρίσιμης περίθαλψης, αλλά σύμφωνα με τους γιατρούς τώρα βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Ο Επίτροπος της Αστυνομίας Μοχάμεντ Χάμεντ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την έκρηξη ότι «το αντιμετωπίζουμε ως τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι οι αρχές προσπαθούσαν να εντοπίσουν «τέσσερα ενδιαφερόμενα άτομα» που «παρατηρήθηκαν λόγω ύποπτης συμπεριφοράς στη σκηνή του εγκλήματος».  Η Αστυνομική Υπηρεσία των Μαλδίβων σε μια μεταγενέστερη δήλωση πληροφόρησε ότι «Για περαιτέρω βοήθεια στην έρευνα, δύο ειδικοί από την Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα φτάσουν στις Μαλδίβες αύριο (8 Μαΐου) το πρωί. Επιπλέον, δύο τεχνικοί εμπειρογνώμονες της UNODC (Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα) από το Ηνωμένο Βασίλειο, με έδρα τις Μαλδίβες, βοηθούν επί του παρόντος την έρευνα. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν σκόπιμη πράξη τρόμου ». Δύο άνδρες που συνδέονται με τον ισλαμικό εξτρεμισμό συνελήφθησαν αργότερα εκείνη την ημέρα και ο πρωταρχικός ύποπτος, ο 25χρονος Adhuham Ahmed Rasheed, την επόμενη μέρα. Οι ερευνητές αναζητούν άλλους που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην επίθεση.

Η επίθεση στο Nasheed έστειλε σοκ σε όλη τη χώρα και την περιοχή. Αξιωματούχοι και πολίτες των Μαλδίβων πήγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταδικάσουν την επίθεση και να ευχηθούν στον Nasheed γρήγορη ανάρρωση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας S. Jaishankar εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την επίθεση και είπε ότι ο Nasheed «δεν θα εκφοβιστεί ποτέ». Ο Michael Kugelman, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος Ασίας και ανώτερος συνεργάτης της Νότιας Ασίας στο Wilson Center, δήλωσε στο Al Jazeera ότι «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο από άποψη κλίμακας αλλά και από πλευράς στόχου. Το γεγονός ότι έχετε έναν πρώην πρόεδρο που εξακολουθεί να είναι μια πολύ εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα και έναν πολύ εξέχοντα δημοκρατικό ηγέτη σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται τώρα από ισχυρούς και σκληροπυρηνικούς εθνικιστές… είναι πολύ μεγάλη υπόθεση ».

Η Εύα Αμπντούλα, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου των Μαλδίβες, πιστεύει ότι η επίθεση πρέπει να εκληφθεί ως «προειδοποίηση όχι μόνο για τις Μαλδίβες, αλλά και για την περιοχή».

Ο Nasheed, παρά το γεγονός ότι ανήκει στη μικρότερη χώρα της Νότιας Ασίας ως προς τον πληθυσμό, είναι σήμερα ένας από τους πιο συνεπούς και ακλόνητους λαμπαδηδρόμους της δημοκρατίας στην περιοχή. Υπήρξε επίσης έντονος κριτικός του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Οι δυτικές απόψεις και οι φιλελεύθερες πολιτικές του έχουν δεχθεί κριτική από θρησκευτικούς σκληροπυρηνικούς στις Μαλδίβες. Η περιγραφή της επίθεσης στο Nasheed από τον Πρόεδρο Ιμπραήμ Μοχάμεντ Σολίχ, μακρόχρονο φίλο του Nasheed, ήταν, επομένως, ίσως η πιο αντίθετη. Είπε σε τηλεοπτική ομιλία ότι η απόπειρα δολοφονίας ήταν «επίθεση κατά της δημοκρατίας και της οικονομίας των Μαλδίβων».

Σε μια εποχή διαβρωτικής τήρησης των δημοκρατικών πρακτικών και της επιβράδυνσης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας στο Αφγανιστάν και τις Μαλδίβες δεν αποτελούν καλή σχέση για τη Νότια Ασία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ