Κόσμος

''Πόλεμος'' Ταϊβάν-Κίνας - Πεκίνο: ''Δεν έχετε δικαιώματα, εμείς αποφασίζουμε''

Η Ταϊβάν επέκρινε την Κίνα για τα "ντροπιαστικά ψέματα" της καθώς οι εντάσεις έχουν αυξηθεί, λόγω του ότι το Πεκίνο αποκλείει το νησί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA) πρόκειται να πραγματοποιήσει την 74η ετήσια συνάντησή της sτη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 24 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου εμποδίζει την εκπροσώπηση της Ταϊβάν στις συνεδριάσεις του ΠΟΥ, αφού η αυτοδιοικούμενη δημοκρατία εξέλεξε τον Tsai Ing-wen ως πρόεδρο της Ταϊβάν το 2016 και ξανά το 2020. Αντιπρόσωποι από την Ταϊβάν είχαν παρευρεθεί στον ΠΟΥ ως παρατηρητές χωρίς ψήφο από το 2009 έως το 2016, σε μια περίοδο σχετικά θερμών δεσμών μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χουα Τσιουνίνγκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχουν γίνει «κατάλληλες ρυθμίσεις» για τη συμμετοχή της Ταϊβάν σε παγκόσμια θέματα υγείας και ότι κανείς δεν νοιάζεται περισσότερο για τον λαό της Ταϊβάν από την κινεζική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου επέκρινε τους ισχυρισμούς της Χουά ως "ντροπιαστικά ψέματα".

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τον ΠΟΥ να προσκαλέσει την Ταϊβάν να συμμετάσχει ως παρατηρητής στην επερχόμενη ετήσια συνάντηση του WHA, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «λογική δικαιολογία» για τον συνεχή αποκλεισμό της Ταϊπέι από το φόρουμ.

"Δεν υπάρχει εύλογη δικαιολογία για τη συνεχιζόμενη εξαίρεση της Ταϊβάν από αυτό το φόρουμ και οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τον Γενικό Διευθυντή της ΠΟΥ να καλέσει την Ταϊβάν να συμμετάσχει ως παρατηρητής στην ΠΟΥ - όπως τα προηγούμενας", ανέφερε ο Blinken.

Πρόσφατα, υπουργοί Εξωτερικών από την Ομάδα των Επτά (G7) χωρών υποστήριξαν το καθεστώς παρατηρητή της Ταϊβάν στο όργανο λήψης αποφάσεων του ΠΟΥ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ