Κόσμος

Αυστραλία: Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για πόλεμο με την Κίνα

Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας, προειδοποίησε το Πεκίνο να σταματήσει τις στρατιωτικές απειλές.  Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ''πάγωσαν'', αφού η Καμπέρα ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για το πως ξεκίνησε ο Covid-19 πριν από ένα χρόνο. Η Κίνα έχει ήδη αναστείλει τις εισαγωγές κριθαριού και βοείου κρέατος από την Αυστραλία ως μέρος του οικονομικού ''πολέμου''.

Ο Υπουργός Άμυνας Ντότον ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας να βρίσκονται σε συναγερμό. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η περιοχή μας αλλάζει. Η Κίνα στρατιωτικοποιεί ολόκληρη την περιοχή μας. Πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά και σε αυτό ακριβώς επικεντρωνόμαστε τώρα », δήλωσε ο Dutton.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, είχε μιλήσει για τις απειλές που προέρχονται από την αυξανόμενη στρατιωτική και οικονομική επέκταση της Κίνας.Η Αυστραλία έχει ξεκινήσει την αναβάθμιση της τεχνολογίας πυραύλων για την αντιμετώπιση της κινεζικής επιθετικότητας.

Η Κίνα βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Παπούα Νέα Γουινέα (PNG) για την κατασκευή μιας πόλης στο νησί Νταρού, το οποίο απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Αυστραλία.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Christopher Pyne, είπε ότι υπήρχαν μεγαλύτερες πιθανότητες πολέμου μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας. «Πριν από πέντε χρόνια, θα έλεγα ότι η πιθανότητα ήταν πολύ απίθανη, τώρα θα έπρεπε να πω ότι η πιθανότητα είναι πιο πιθανή από ότι ήταν τότε», είπε.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Αυστραλίας και της Κίνας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από τότε που ιδρύθηκαν οι διπλωματικές τους σχέσεις το 1972. Η Κίνα θέλει να εδραιώσει την ηγεμονία της στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, με σκοπό να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως μοναδική κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη. Και η Αυστραλία είναι ένα μεγάλο εμπόδιο.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Dutton, δήλωσε ότι η πιθανότητα σύγκρουσης Κίνας-Ταϊβάν δεν πρέπει να αγνοηθεί. Η Αυστραλία μπορεί να συμμετάσχει σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ