Κόσμος

Μουσουλμανική αδελφότητα μπαίνει στην τουρκική "πολιτική ζωή"

Κεραυνός εν αιθρία στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, με τους "αδελφούς μουσουλμάνους" να επιχειρούν χρησιμοποιώντας ως "όχημα" το Κόμμα Felicity να κατέβουν στις επικείμενες εκλογές στη χώρα.

Η συνάντηση, την οποία ανακοίνωσε ο Karamullahoglu, επικεφαλής του τουρκικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Felicity, με αντιπροσωπεία από την Αδελφότητα στην Τουρκία  πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γεγονός αυτό προκάλεσε εύλογα πολλά ερωτήματα, ειδικά επειδή έρχεται λίγες μέρες πριν από τις τουρκο-αιγυπτιακές συναντήσεις υψηλόβαθμων  διπλωματών και στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας, σε μία προσπάθεια του Ερντογάν να προσεγγίσει την Αίγυπτο και ειδικότερα τον Πρόεδρο της Σίσι, τον οποίο είχε κατηγορήσει πολλές φορές στο παρελθόν για την ανατροπή του τέως Προέδρου Μόρσι, ο οποίος ανήκε και στηριζόταν από τους "αδελφούς μουσουλμάνους".

Πηγές του Al-Arabiya.net αποκάλυψαν ότι στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Χαμάμ Αλί Γιούσεφ, μέλος του Συμβουλίου Shura της ομάδας και υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση επιτροπών, και ο Μεντάτ Αλ-Χαντάντ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών επενδύσεων και δραστηριοτήτων της Αδελφότητας στην Τουρκία .

Διευκρίνισε επίσης ότι τα μέλη της Αδελφότητας που παρευρέθηκαν στη συνάντηση με τον επικεφαλής του Κόμματος Felicity, τα περισσότερα από αυτά κατείχαν τουρκική υπηκοότητα, και είχαν προσφερθεί να υποστηρίξουν το κόμμα οικονομικά και πολιτικά στις προσεχείς εκλογές, καθώς ήταν συνδεδεμένοι με τους ισλαμιστές της χώρας και έξω από το μανδύα του Κόμματος Πρόνοιας που ιδρύθηκε από τον Necmettin Erbakan, τον αρχηγό των ισλαμικών κινημάτων και οργανώσεων στην Τουρκία. 

 Όσον αφορά το τι συνέβη σε αυτήν τη συνάντηση, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ηγέτες της Αδελφότητας πρότειναν την ιδέα της πίεσης στο τουρκικό καθεστώς, προκειμένου αυτό  να εγείρει το θέμα των κρατουμένων στην Αίγυπτο κατά τις προσεχείς συναντήσεις. 

Παράλληλα εξέφρασαν τους φόβους τους ότι η Άγκυρα θα δεχόταν την ιδέα της απέλασής τους από τη χώρα με αντάλλαγμα  την αποκατάσταση των σχέσεων της  με το Κάιρο, απειλώντας να αποσύρουν πολλές επενδύσεις.

Η "μουσουλμανική Αδελφότητα" στην Τουρκία διευθύνεται από το τρίο Medhat Al-Haddad, Mukhtar Al-Ashry και τον El-Ezaby.

Οι πηγές επιβεβαίωσαν επίσης ότι η συνάντηση αποκάλυψε την έκταση της ανησυχίας της Αδελφότητας για το κυβερνών τουρκικό καθεστώς και την αποδοχή της συμφιλίωσης με την Αίγυπτο, χωρίς να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και τα προβλήματα των μελών της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομάδα της μουσουλμανικής αδελφότητας στην Τουρκία, επικρατεί πολυφωνία και  υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις,  μετά τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις σχετικά με την επανάληψη των σχέσεων με το Κάιρο, την προσεχή διεξαγωγή  υψηλόβαθμων συναντήσεων  για θέματα ασφαλείας και διπλωματίας-εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των δύο χωρών στις αρχές του επόμενου Μαΐου, για την εξάλειψη των διαφορών, καθώς και την πρόταση του κόμματος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας με την Αίγυπτο.

Η προσέγγιση της ομάδας των αδελφών μουσουλμάνων με τη κόμμα Felicity έγινε, αφού η Άγκυρα έστειλε νωρίτερα προειδοποιήσεις στην Αδελφότητα να μην στοχεύσει την Αίγυπτο και να σταματήσει την κριτική από την επικράτειά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης δόθηκαν οδηγίες για να σταματήσει  η αδελφότητα τα προγράμματα δύο δορυφορικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, του Μωάμεθ. Nasser και Mu'taz Matar.

Θεωρούμε ως δεδομένο ότι ο Ερντογάν θα προσφέρει γη και ύδωρ στον Αιγύπτιο Πρόεδρο προκειμένου να επέλθει συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου.

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν;

Προφανές είναι ότι θα υποσχεθεί από  αποστασιοποίηση μέχρι και διώξεις σε βάρος των αδελφών μουσουλμάνων που διαβιούν στην Τουρκία, εξασφαλίζοντας έτσι εσωτερική ηρεμία στην Αίγυπτο, με αντάλλαγμα και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για εμάς, την οριοθέτηση της τουρκικής με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ, υφαρπάζοντας και διαμοιράζοντας την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου-Συμπλέγματος Καστελορίζου-Κύπρου.

Αυτό το κάνει τώρα ο Ερντογάν, αφού αντιλαμβάνεται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι θνησιγενές επειδή η Διεθνής Κοινότητα , ΗΠΑ-ΕΕ-ΟΗΕ αλλά και η  Αίγυπτος, πιέζουν για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Συνεπώς  σε τέτοια περίπτωση, η Τουρκία θα στερείται στρατιωτικών ερεισμάτων προκειμένου να πιέσει τη νέα Κυβέρνηση της Λιβύης να υιοθετήσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αναφορικά με την ΑΟΖ.

Ως διέξοδος και ταυτόχρονα χώρα κλειδί για τις εξελίξεις αναφορικά με την υλοποίηση μέρους του σχεδίου " της Γαλάζιας Πατρίδας" για την Τουρκία, είναι η Αίγυπτος.

Από την άλλη οι "αδελφοί μουσουλμάνοι" επιδιώκουν μέσω ενός υπάρχοντος κόμματος στην Τουρκία, του Felicity, να ασφαλιστούν αρχικά  από διώξεις σε βάρος τους από τον Ερντογάν, αφετέρου μέσω οικονομικών κεφαλαίων που θα ρίξουν στον προεκλογικό αγώνα να καταφέρουν να αναγορευθούν σε κόμμα ρυθμιστή των εξελίξεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ