Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Γερμανός ΥΠΕΞ: Ιδιαίτερα εποικοδομητική μια συνάντηση Πούτιν- Μπάιντεν

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν θα βοηθήσει τόσο τη Ρωσία και τις ΗΠΑ όσο και ολόκληρο τον κόσμο.

«Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για τους διμερείς δεσμούς -εάν γίνει για μια άμεση συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν- αλλά θα ήταν ένα πολύ θετικό γεγονός για πολλές διεθνείς συγκρούσεις και τον κόσμο γενικότερα» υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στον αγωγό Nord Stream 2, ο Μάας είπε ότι η κατάργηση της σύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να μην εξαρτάται τόσο από την Κίνα, θα ωθήσει τη Μόσχα και το Πεκίνο να εργαστούν ακόμη πιο κοντά.

«Θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο οικονομικό και στρατιωτικό συγκρότημα στον κόσμο. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μας. Το θεωρώ επικίνδυνο ακόμη και από γεωστρατηγικής άποψης. Για αυτό πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι δυνατή η συνεργασία με τη Ρωσία - και το έργο για τον Nord Stream 2 είναι μέρος αυτού του πλαισίου», πρόσθεσε επίσης.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στη Γερμανία να ακυρώσει το έργο του αγωγού, που σύμφωνα με αμερικανικές προσεγγίσεις αναμένεται να αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Η Μόσχα απορρίπτει σθεναρά τέτοιους ισχυρισμούς ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως η χώρα του δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ την ενέργεια ως "εργαλείο εξαναγκασμού".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ