Κόσμος

Ντάουνινγκ Στριτ: Τα εμβόλια προστατεύουν από την ινδική μετάλλαξη

Σε νέο αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η επιστημονική κοινότητα που καλείται να λύσει το μυστήριο προέλευσης της ινδικής μετάλλαξης, η οποία αποκαλείται από τους ειδικούς και ως διπλή παραλλαγή.

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού έχει εισχωρήσει στην Ευρώπη, με το θερμόμετρο της αγωνίας να ανεβαίνει καθώς εγείρεται ο φόβος μήπως επικρατήσει και δημιουργήσει ανάφλεξη του ιού, όπως ακριβώς συνέβη με τη βρετανική μετάλλαξη που ευθύνεται για την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή μελετάται από τους κορυφαίους φορείς της υγείας η μεταδοτικότητα και η ακριβής προέλευσης της παραλλαγής.

Παρόλο που αποκαλείται ινδική, δεν έχει αποσαφηνιστεί επίσημα από επιστημονικούς κύκλους εάν προέρχεται από την Ινδία.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι οι βρετανικές υγειονομικές αρχές εντοπίστηκαν τρία περιστατικά ινδικής μετάλλαξης που δεν συνδέονται με κάποιο ταξίδι.

Μέχρι στιγμής στη Γηραιά Αλβιόνα έχουν καταγραφεί εκατοντάδες λοιμώξεις από τη νέα παραλλαγή, ενώ το προηγούμενο 24ωρο συναγερμός σήμανε στο Βέλγιο όπου και εντοπίστηκε μόλυνση από το ινδικό στέλεχος.

Το στέλεχος, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, παρουσιάζει ομοιότητες τόσο με τη βρετανική όσο και με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο ανησυχητικός βαθμός μεταδοτικότητας πιστοποιείται, άλλωστε και από το γεγονός ότι στην Ινδία το ιικό φορτίο επιβαρύνθηκε δραματικά το τελευταίο διάστημα, με πάνω από 300.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση και πάνω 2.000 νεκρούς καθημερινά.

Το εύλογο και σημαντικό ερώτημα που δημιουργείται είναι εάν τα εμβόλια του κορωνοϊού προστατεύουν από τον ινδικό στέλεχος.


Εν μέσω κριτικής που δέχεται η βρετανική κυβέρνηση από επιστήμονες για ολιγωρία της επιβολής ταξιδιωτικής απαγόρευσης από την Ινδία, η Ντάουνινγκ Στρίτ διαμηνύει ότι τα εμβόλια προφυλάσσουν από την ιδνική μετάλλαξη.

Με την Αγγλία να έχει κλείσει τα σύνορα της για την Ινδία, η υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Τζόνσον τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα σκευάσματα για τον κορωνοϊό δεν εξεσφαλίζουν θωράκιση απέναντι στην ινδική μετάλλαξη.

Το μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει, πάντως, τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι πώς θα οριοθετηθεί η φλόγα που άναψε η ινδική παραλλαγή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ