Κόσμος

Βρετανικές φρεγάτες & αεροσκάφη της RAF φτάνουν στην Μ.Θάλασσα

Πολεμικά πλοία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού θα πλεύσουν για τη Μαύρη Θάλασσα για αλληλεγγύη στο Κίεβο εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους Sunday Times.

Υψηλόβαθμα στελέχη του πολεμικού ναυτικού ανέφεραν στους Sunday Times ότι το πολεμικό πλοίο Type 45 εξοπλισμένο με αντιαεροπορικούς πυραύλους και η φρεγάτα Type 23 θα αποσπαστούν από τον στόλο της Μεσογείου και θα κατευθυνθούν μέσω του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα τον επόμενο μήνα.

Μαχητικά αεροσκάφη της RAF τύπου F-35B και υποβρύχιο Merlin θα είναι σε ετοιμότητα στη ναυαρχίδα του στόλου, όπως και το μεταφορικό HMS Queen Elizabeth, για τη στήριξη των πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τη ίδια εφημερίδα, η οποία διευκρινίζει ότι η αποστολή των πλοίων ανοιχτά των ακτών της Ουκρανίας έχει στόχο την επίδειξη αλληλεγγύης στο Κίεβο και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας τόνισε ότι η χώρα και οι σύμμαχοί της «υποστηρίζουν σταθερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και καλούν τη Ρωσία σε αποκλιμάκωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, μίλησαν τηλεφωνικά για την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα. Ο Μπάιντεν ανέφερε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση Ρώσων στρατιωτών στα κοντά στα σύνορα και ζήτησε από τη Μόσχα να χαλαρώσει την ένταση με τον γείτονά της.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η κίνηση των στρατευμάτων αποσκοπεί στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας ως απάντηση στην ανάπτυξη του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της.

Στις 14 Απριλίου, με ΝΟΤΑΜ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε γνωστό ότι από τις 24 Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου δεν υπάρχει δίοδος από τη θαλάσσια περιοχή της Ρωσίας για ξένα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά πλοία σε τρεις περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα. Όπως αναφέρεται οι ζώνες που θα κλείσουν δεν θα εμποδίσουν την ναυσιπλοΐα στα στενά του Κερτς και βρίσκονται εντός ρωσικών χωρικών υδάτων.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε στη Μόσχα για το κλείσιμο και το χαρακτήρισε παραβίαση των συνθηκών και των αρχών του διεθνούς δικαίου, από τη στιγμή που η Ουκρανία έχει το δικαίωμα τακτικής ναυσιπλοΐας σε αυτές τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Σημειώνεται ότι, από μόνο το στενό του Κερτς από μόνο του και ο δρόμος προς αυτό, σύμφωνα με το ρωσικό δελτίο ενημέρωσης, δεν βρίσκονται στις θαλάσσιες περιοχές οι οποίες θα κλείσουν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ με προκλητικές ενέργειες κλιμακώνουν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, η οποία δεν ανήκει στη συμμαχία και πυροδοτούν περαιτέρω τη διάθεση για «κάποιου είδους στρατιωτικής εκδίκησης».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν ακυρώσει το πέρασμα δύο πολεμικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα. Το Πεντάγωνο, ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις αναφορές ότι η Ουάσιγκτον ακύρωσε την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα έτσι ώστε να μην οξύνει την ένταση με τη Μόσχα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, για την ώρα δεν υπάρχουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ